Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Alternatív kapcsolás hogyan?

Alternatív kapcsolás hogyan?

Figyelt kérdés

Rokonomnál van 2 kapcsoló (folyósó, udvar) 1 lámpa, a gond az hogy csak akkor működik a lámpa a mindkét kapcsoló felvan kapcsolva, valahol láttam olyat hogy nem kell mindkettőt felkapcsolni csak az egyiket na ezt hogyan oldják meg?

sőt olyat is láttam hogy 3 kapcsoló volt olyan mint a csengő hogy nem marad fent de a lámpa mégis ég és a 3 helyből 3 helyt lehetett fel le kapcsolni. na ezt hogy?

Mi a külömbség a alternatív és a keresztváltó kapcsoló között?

#alternatív #kapcsolás keresztváltó
2014. nov. 26. 14:51
 1/10 anonim válasza:

Ehez két váltókapcsoló kell (altternatív kapcsoló) és megfelelően kell bekötni. Valószínűleg rokonodnál az egyik a fázist szakítja, másik meg a nullát.

Tehát váltókapcsoláshoz 2 váltókapcsoló kell meg x darab fogyasztó (lámpa)

A keresztváltót meg akkor használják, amikor 2-nél több kapcsoló kell.. tehát 1 váltó, középre x darab keresztváltó és a végére még egy váltó.

2014. nov. 26. 15:05
 2/10 anonim ***** válasza:

Így kell bekötni

[link]

2014. nov. 26. 15:55
 3/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Még egy kérdés a két kapcsoló helyin 2 vagy 3 kábelnek kellene lennie?
2014. nov. 26. 18:42
 4/10 anonim ***** válasza:
háromnak
2014. nov. 26. 20:04
 5/10 anonim ***** válasza:

a nyomógombos meg olyan, hogy taszter (impulzus) relét működtet. egy impulzusra meghúz a relé, a következőre elenged. ide kell egy relé: [link]

ha világítós a kapcsoló, akkor olyan kell amelyik tudja azt is, különben zavart okozhat.

2014. nov. 26. 22:44
 6/10 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Hát elég fura bekötések vannak nála, úgy van neki 3 szál hogy megy a csengő 2 vezetéke az utcai csengőkapcsolóhoz na a kapcsoló 3. vezetéke arra a vezetékre van rákötve a kötődobozban, ráadásul arra az ágra amin csak akkor van fázis ha lenyomjuk a csengőkapcsolót. szóval ez valami csodás kötés :D

2014. dec. 2. 19:03
 7/10 anonim ***** válasza:

Várj.

Normál esetben utcai csengőkapcsolóra csak a 0 mehet ki.

Óvatosan meg kellene nézned a lámpa vezetékeit, hogy találsz-e ott állandó fázist. A kapcsolóknak édesmindegy, hogy a fázist vagy a 0-t kapcsolgatják, így elképzelhető olyan kötés, ami a 0-val működik.

...bár kétségkívül csodás...:)

2014. dec. 4. 18:48
 8/10 A kérdező kommentje:

Hoppá bocsi elkerülte a figyelmem a válasz. Múltkor épp a csengő kapcsolót cseréltem (ráfért már mert törött volt a külső burkolat meg a belső műanyag tartó is) nála hajványan világított a fázisceruza, Viszont a csengő reduktor fekete dobozt levéve 2 kábel van az volt az érdekes hogy mindkettő kábelen a Fázis világított elég erősen plusz még kicsit bizsergette is a kezem a fázisceruza csavarja a végin. ilyet még nem láttam ez nulla szakadás talán?

[link] valami ilyesmi csengője van.

2015. jan. 3. 13:59
 9/10 anonim válasza:
Üdv 2 db kapcsoló kell hozzá és azt össze kell kötni ,egy kapcsolón három pont van :) az egyik különáló pontja megkapja a fázist a másik két pontját öszekötöd a másik kapcsoló két pontjával a másik kapcsoló különálló pontja a lámpa fázisa :) remélem tudtam segíteni 17f
2017. szept. 28. 06:34
 10/10 A kérdező kommentje:
Köszi :D
2017. okt. 3. 19:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!