Alternatív kapcsolás hogyan?
Rokonomnál van 2 kapcsoló (folyósó, udvar) 1 lámpa, a gond az hogy csak akkor működik a lámpa a mindkét kapcsoló felvan kapcsolva, valahol láttam olyat hogy nem kell mindkettőt felkapcsolni csak az egyiket na ezt hogyan oldják meg?
sőt olyat is láttam hogy 3 kapcsoló volt olyan mint a csengő hogy nem marad fent de a lámpa mégis ég és a 3 helyből 3 helyt lehetett fel le kapcsolni. na ezt hogy?
Mi a külömbség a alternatív és a keresztváltó kapcsoló között?
Ehez két váltókapcsoló kell (altternatív kapcsoló) és megfelelően kell bekötni. Valószínűleg rokonodnál az egyik a fázist szakítja, másik meg a nullát.
Tehát váltókapcsoláshoz 2 váltókapcsoló kell meg x darab fogyasztó (lámpa)
A keresztváltót meg akkor használják, amikor 2-nél több kapcsoló kell.. tehát 1 váltó, középre x darab keresztváltó és a végére még egy váltó.
a nyomógombos meg olyan, hogy taszter (impulzus) relét működtet. egy impulzusra meghúz a relé, a következőre elenged. ide kell egy relé: [link]
ha világítós a kapcsoló, akkor olyan kell amelyik tudja azt is, különben zavart okozhat.
Köszönöm a válaszokat!
Hát elég fura bekötések vannak nála, úgy van neki 3 szál hogy megy a csengő 2 vezetéke az utcai csengőkapcsolóhoz na a kapcsoló 3. vezetéke arra a vezetékre van rákötve a kötődobozban, ráadásul arra az ágra amin csak akkor van fázis ha lenyomjuk a csengőkapcsolót. szóval ez valami csodás kötés :D
Várj.
Normál esetben utcai csengőkapcsolóra csak a 0 mehet ki.
Óvatosan meg kellene nézned a lámpa vezetékeit, hogy találsz-e ott állandó fázist. A kapcsolóknak édesmindegy, hogy a fázist vagy a 0-t kapcsolgatják, így elképzelhető olyan kötés, ami a 0-val működik.
...bár kétségkívül csodás...:)
Hoppá bocsi elkerülte a figyelmem a válasz. Múltkor épp a csengő kapcsolót cseréltem (ráfért már mert törött volt a külső burkolat meg a belső műanyag tartó is) nála hajványan világított a fázisceruza, Viszont a csengő reduktor fekete dobozt levéve 2 kábel van az volt az érdekes hogy mindkettő kábelen a Fázis világított elég erősen plusz még kicsit bizsergette is a kezem a fázisceruza csavarja a végin. ilyet még nem láttam ez nulla szakadás talán?
[link] valami ilyesmi csengője van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!