Gatterlap ból köszörültem egy tőrt, elég kemény, lehet hőkezelni valahogy?
Ha elég kemény akkor miért szeretnéd hőkezelni?
[link] ez egy jó kis oldal,mindent leírnak.
A gatterlapból egy próbadarabon kitesztelheted....
Szerintem 200 fok az kevés....Legalább 500fok szerintem...
Gondolkodjunk! A késeket, tőröket, általában 50-55 HRC keménységűre szokás edzeni ( kivéve, ha ESA, vagy szinterelt acél ). A faipari gatter-lapokat is hasonló keménységre edzik gyárilag.
Gondolom nincs rockwell-géped, de egy reszelőd csak akad. Jön a reszelőpróba! A reszelőket gyárilag 60 HRC fölé hőkezelik. Ha valami acélon a reszelő megcsúszik, az közel 60 HRC kemény, ha jól "harapja", akkor lágy. Ha éppen csak viszi 60 HRC alatt van valamivel. Ez kell neked! ( Ha van egy rossz késed - amit nem sajnálsz - összehasonlításképpen megreszelhetsz.)
Köszörülted? Milyen volt a szikrája? Ha narancssárga, esetleg kissé vörösbe hajló színű. Ha a szikrák sokfelé ágaztak el, és az ágak itt-ott újra elágaztak - az jó.
Az megfelelő széntartalmú, gyengén ötvözött acélra utal.
Szóval köszörülés után egy 180 - 200 °C-os fesztelenítést mindenképpen ajánlok. Ez enyhe vajsárga színfutást fog okozni.
Ha a reszelgetés alapján keménynek találod a pengét, elmehetsz erős okkersárga színig.
Ha a szikra sötét vörös, apró, és nem elágazó, akkor gyorsacél.
Sutty! Akkor nem egy faipari gatterről van szó, hanem fémre készült fűrészlapról.
A gyorsacél valamivel 500°C felett is éltartó. Érdekesek a gyorsacélok megeresztési görbéi. Kb. 510 - 530 °C-ig a keménység alig változik. 530 - 560 °C között a megeresztési görbén még egy púp is van - azaz még keményedik is (60-65 HRC). 570 °C fölött a keménység rohamosan csökken.
Még profiknak, jó hőszabályzós kemencével is nehéz eltalálni gyorsacélnál az 50 - 55 HRC-t.
Én 580 °C-on, 30 perc hőntartással próbálkoznék. Ez sötét meggypiros izzás. Hűtés kemencében, esetleg homokba, vagy hamuba ágyazva.
"Oszt vagy bejön vagy nem"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!