Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Gatterlap ból köszörültem egy...

Gatterlap ból köszörültem egy tőrt, elég kemény, lehet hőkezelni valahogy?

Figyelt kérdés

2014. márc. 25. 20:00
 1/7 anonim ***** válasza:

Ha elég kemény akkor miért szeretnéd hőkezelni?

[link] ez egy jó kis oldal,mindent leírnak.

2014. márc. 26. 10:08
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 A kérdező kommentje:
rideg elfog törni, meg kellene ereszteni, 200 C fok elég neki?
2014. márc. 26. 11:12
 3/7 anonim ***** válasza:
saccolással nem sokra mész.nagyban függ az anyagminőségtől.
2014. márc. 26. 11:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 anonim ***** válasza:

A gatterlapból egy próbadarabon kitesztelheted....

Szerintem 200 fok az kevés....Legalább 500fok szerintem...

2014. márc. 26. 15:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/7 anonim ***** válasza:

Gondolkodjunk! A késeket, tőröket, általában 50-55 HRC keménységűre szokás edzeni ( kivéve, ha ESA, vagy szinterelt acél ). A faipari gatter-lapokat is hasonló keménységre edzik gyárilag.

Gondolom nincs rockwell-géped, de egy reszelőd csak akad. Jön a reszelőpróba! A reszelőket gyárilag 60 HRC fölé hőkezelik. Ha valami acélon a reszelő megcsúszik, az közel 60 HRC kemény, ha jól "harapja", akkor lágy. Ha éppen csak viszi 60 HRC alatt van valamivel. Ez kell neked! ( Ha van egy rossz késed - amit nem sajnálsz - összehasonlításképpen megreszelhetsz.)

Köszörülted? Milyen volt a szikrája? Ha narancssárga, esetleg kissé vörösbe hajló színű. Ha a szikrák sokfelé ágaztak el, és az ágak itt-ott újra elágaztak - az jó.

Az megfelelő széntartalmú, gyengén ötvözött acélra utal.

Szóval köszörülés után egy 180 - 200 °C-os fesztelenítést mindenképpen ajánlok. Ez enyhe vajsárga színfutást fog okozni.

Ha a reszelgetés alapján keménynek találod a pengét, elmehetsz erős okkersárga színig.

2014. márc. 26. 21:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/7 A kérdező kommentje:
a reszelõ csùszik rajta, a szikràkràja nagyon sok aprò sûrû de nem szerteàgazò
2014. márc. 26. 22:02
 7/7 anonim ***** válasza:

Ha a szikra sötét vörös, apró, és nem elágazó, akkor gyorsacél.

Sutty! Akkor nem egy faipari gatterről van szó, hanem fémre készült fűrészlapról.

A gyorsacél valamivel 500°C felett is éltartó. Érdekesek a gyorsacélok megeresztési görbéi. Kb. 510 - 530 °C-ig a keménység alig változik. 530 - 560 °C között a megeresztési görbén még egy púp is van - azaz még keményedik is (60-65 HRC). 570 °C fölött a keménység rohamosan csökken.

Még profiknak, jó hőszabályzós kemencével is nehéz eltalálni gyorsacélnál az 50 - 55 HRC-t.

Én 580 °C-on, 30 perc hőntartással próbálkoznék. Ez sötét meggypiros izzás. Hűtés kemencében, esetleg homokba, vagy hamuba ágyazva.

"Oszt vagy bejön vagy nem"

2014. márc. 26. 23:51
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!