Párolgás elvén működő hőmennyiségmérő (költségmegosztó) van a panelunkban. Vélemények? Tapasztalatok? Befolyásolhatóság?
A következő a meglátásom: nem túl korrekt az ilyennel kapott mérés és költség-megosztás. Miért is?
1.) Pl. nem csak a radiátorokból kapott hő tudja párolgásra bírni az eszközben lévő folyadékot! Pl. ki volt kapcsolva a konyhánkban a radiátor és egy év alatt mégis mindig elpárolog 3 egységnyi folyadék!!! Ennek oka lehet a főzéskor vagy sütéskor keletkező hő a gáz égéséből vagy a villanytűzhelyből adódóan. Tehát nem a radiátorból érkezik ez a hő, mégis fizetni kell érte. Nem is beszélve az üvegházhatás miatt az ablakokon belül maradó napenergiáról. Különösen kiemelendő, hogy nyáron, nagy meleg idején még intenzívebben tud - mesterséges fűtés nélkül is - párologni a folyadék. Amikor a Nap fűt mindenkinek, azért is kell fizetni a hőszolgáltatónak?
2.) Ha valahol egyáltalán nincs fűtve (lásd 1. pont), akkor ott helyesen 0 értéket kellene mérni, de min. 3 egység mindenhol elfogy. Fizetni viszont egységenként kell, így igazságtalan a rendszer, mert 0 egység esetén 0 Ft lenne a fizetendő és aki többet fűtött, többet is fizetne. Így viszont 3-szor x ezer Ft-ot az is fizet, aki egyáltalán nem is fűtött. Aki többet fűtött, arra pedig arányaiban kevesebb fizetnivaló jut, hiszen a lépcsőházanként mért hőmennyiséget osztják szét külön az ampullák által mért értékek arányában.
3.) Aggódom a csalás, manipuláció lehetősége miatt. Mi van, ha valahogyan valaki el tudja zárni a kipárolgás útját (pl. valamilyen cellux-szal, ragasztóval vagy valahogy betömi), vagy valahogyan le tudja szerelni a következő mérésig a párologtató ampullát? Akkor neki semmi vagy jóval kevesebb fog elpárologni. Ő nagyon keveset fog fizetni, mások meg (helyette) jóval többet.
Van valaki hozzáértő, aki válaszolna az aggodalmaimra? Köszönöm!
Teljesen helyes a következtetésed! Sajnos sok mindent nem lehet tenni,van aki állandóan vizes ruhát tesz rá,van olyan hogy leverik azt amit legjobban fűtenek és azt hazudják hogy a porszívózáskor leütötte véletlen,de most ám tegnap:-)
Privát véleményem hogy piszkos csaló a TÁVHŐ!!!!!
Nekünk most tették fel a újabb típusú költségosztót,ezt a digitális,leszerelés-érzékelős,rádiós-leolvasós ketyerét.
Végső soron én meg értem azt hogy valahogy ösztönözni kell a lakót,hogy spóroljon..(ne az ablakot nyissa má mert melege van),csak tényleg nem tudom hogy igazságos lesz-e.
Azt hogy a leolvasásnak is díja van..azaz pénzt kérnek érte ez felháborít. Kíváncsian várom én is a tapasztalatokat,bár eléggé újdonság, így nem lesz túl sok tapasztalattal bíró válaszoló.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!