Cirkulát szeretnék készíteni, a cirkula tengelyen 70 mm szíjtárcsa van a motor fordulat: 2870 300 mm átmérőjű fűrészlapot szeretnék rátenni, milyen átmérőjű legyen a motoron a szíjtárcsa?
Először is tudni kellene, hogy a gyártó mekkora fordulatszámot írt elő! (Ezt rá szokták nyomtatni a fűrészlapra)
Az általános, hogy 60-100 m/s vágósebességet szoktak alkalmazni. A lapod 300 mm-es, így a kerülete 0,3*3,14=0,942m így 3821-6369 ford/perc között lehet, ha a tárcsa gyártója ezt megengedi!
Az áttételnek 0,75-0,45 között kell lennie. Így a tengelyre 52.5-31,5 mm közötti szíjtárcsa lehetséges.
Szerintem kezdj egy 50 mm-es szíjtárcsával. Bár a motor teljesítményét se ismerjük, lehet el se bírja.
Bocsi Harkonnen...számold üjra légy szíves!Így nem jó!
Tehát a cirkulatengely: "7centis tárcsa"
Ha a motoron is akkora lenne,akkor forogna 1:1-ben...
tehát akkor a tengely is 2870-t forogna.
Mivel a tengelynek(a lappal együtt)emelni kellene a fordulatát,és a tárcsája adott,a motoron nagyobbnak kell,hogy legyen!!!
Egyébként nekem is 230V/1100W-os(IMI) a cirkulamotorom. Én 250-s "ruszki",nagyfogú,és egy 350-s magyar lappal használom.
A 350~shez már majdnem gyenge az 1100w...így nem növeltem a fordulatot,csak kb 3400~3500-ig.
Én úgy gondolkoztam anno,hogy ha a nagy tárcsa a kicsitől 20%-kal nagyobb,akkor kb annyival növeli is a fordulatot.
Én 85~90-s tárcsát csináltatnék a motorra.
Bocs elnéztem, én úgy számoltam, hogy a motoron van a meglévő szíjtárcsa!
Néha előjön a diszlexiám...
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!