Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Mivel/hogyan nyúzzam meg a...

Mivel/hogyan nyúzzam meg a "villanydrótot"?

Figyelt kérdés

A régi telephelyről elhozott alumínium légvezetékünket nem veszi be a felvásárlótelep,mert rajta van a szigetelés. Megpróbáltuk sniccerrel végigvágni,úgy lehúzni róla,de negyed óra alatt egy métert se sikerült.

Ez 8mm sodrott alu..+szigetelés.

Van valami trükk/szerszám erre?

2014. jan. 14. 11:59
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:

A fűtés fölé akasztod, és felmelegszik. Minél jobban, annál puhább lesz.

Ne a kés hegyével vágj bele, hanem a kés élével vágj le egy szeletet a drót oldaláról, a fémig. (Közben tartsd megfeszítve.) Utána a végéről megkezdve, pl. a drótot befogod a satuba, a szigetelés maradékát meg kombinált fogóval, és lehúzod a szigetelést.

2014. jan. 14. 18:56
 12/19 anonim ***** válasza:
Különben létezik ilyen (vastagsághoz állítható) nyúzókészülék, a cégnél láttam, de sokezerbe kerülhet.
2014. jan. 14. 18:57
 13/19 A kérdező kommentje:

12!

Már két boltban is voltam,de nem volt nekik.Pedig lekoppintanám!

Anno valahol láttam olyat aminek az alapötlete egy darab csó,és mindkét végén egy~egy állítható görgős vágó van,az egyik a cső egyik végén alól,a másik a másik végén felül vág bele a szigetelésbe(a vezetéket a csőbe kell bedugni,és áthúzni/vezetni).

Ha lesz kicsivel több időm,végigböngészem a YuuTube-t,hátha...

2014. jan. 14. 19:53
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell nagyon túlkomplikálni. Kell egy darab keményfa (Fenyőből is meg lehet próbálni, nem tudom mennyire tartós), akkora lyukat fúrsz bele, mint a vezeték átmérője. Utána (pl illesztőfűrésszel) a lyuk közepénél függőlegesen végigvágod, ahová be tudsz szorítani egy tapétavágó pengét, vagy akár egy éles késpengét. Csinálsz rá két furatot, és két/négy hatos csavarral meg tudod szorítani. Pont annyira lógatod be a pengét, hogy éppen elérje az alumíniumot. Csak befogod satuba, vagy bárhova odacsavarozod, áthúzod a kábelt a lyukon és lefejted a felvágott szigetelést. Csináltam egy gyors móricka rajzot is

[link]

2014. jan. 15. 09:07
 15/19 A kérdező kommentje:

Ez joó!!!

Meg is csinálom a jövő héten!(most sok házi feladatom van,pl.: pálinkafőzés,disznóvágás)

2014. jan. 15. 13:01
 16/19 anonim ***** válasza:

Ez jó ötlet.

De csak a késnél legyen viszonylag szűk, előtte-utána fúrd át vastagabbal, mert a drót görbesége miatt megszorul.

2014. jan. 15. 16:20
 17/19 anonim ***** válasza:

Esetleg egy ilyen kábelblankolót is megnézhetsz...

[link]

2014. jan. 15. 16:52
 18/19 A kérdező kommentje:

T.14-s!

Megcsináltam. Előre sniccerpengével,de az nem jó! Az egyik ok,hogy a vezeték nem egyenes,a legkisebb"kanyarnál" tört a penge hegye, A másik,hogy a szigetelés alatt sodrott az alu drót,ha rendesen be akartam vágni a szigetelést, a spirálisan futó drótszálak szintén azonnal törték a pengét.

Eután egy hegyes kést raktam bele,azzal nagyon jó lett.

Megnyúztuk az első arasznyit,ráhúztuk a szerszámot,és más nem lévén-ráálltunk az autó kerekével. Ezután a szerszámot símán végighúztuk a 13 m-n. A szigetelés is símán egyben lejött.

Egy egy szál pár perc volt, az egész egy fél óra. Össz.: több,mint 8 kg lett.

Még egyszer KÖSZÖNÖM!!!

2014. jan. 16. 20:05
 19/19 anonim ***** válasza:
Örülök hogy jó lett :) Én is ilyennel pucoltam meg mikor cseréltük a házban a vezetékeket rézre. Ráadásul a műanyag szigetelést is átveszik (anno átvették), persze fillérekért, de legalább nem marad rajtad.
2014. jan. 16. 20:16
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!