Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Gáztűzhely bekötéséhez milyen...

Gáztűzhely bekötéséhez milyen csövet kell használni, és hogy kell tömíteni a csatlakozást?

Figyelt kérdés

Jó a hagyományos flexibilis cső (a fémharisnyás), amit a vízhez is használunk, cagy valami speciális cső kell? Mert az Obiban láttam ilyen kb fél méteres csövet sárga köpenyben, 6-8 ezer forintért, azért olyat nem vennék, ha nem muszáj, főleg, hogy több is kéne belőle.

És a tömítést hogy szokás megoldani, elég a csőben lévő gumigyűrű, vagy esetleg kell a menetre tekerni kócot, szalagot?

2012. dec. 15. 22:50
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
56%
A hőálló csővel kösd be,a másikat már nem alkalmazzák mert a melegtől a gumicső meggyulladhat.Sokkal drágább ,de fő a biztonság.
2012. dec. 16. 08:17
 12/25 anonim ***** válasza:
86%

Az a fémharisnyás nem jó! Már állítólag nem szabványos. Olyan sárga bordás cső kell hozzá.

A tömítések általában benne vannak gyárilag. Azon felül nem kell más. Miután felraktad, gázszivárgás kereső sprével azért fújd be, hogy lásd, minden oké.

2012. dec. 16. 08:18
 13/25 anonim ***** válasza:
28%

Tudod kedves kérdező, nem a harácsolás a fő oka a balesetnek. A fő oka a kontárkodás. A három közműből a vizet barkácsold nyugodtan, akkor legalább más életével nem játszol. A gáz és a villany nem játék. Olyan szerelőt kell hívni, aki normálisan elvégzi a munkáját. Ha trágya munkát végez, akkor szépen vissza ehet hívni, vagy a pénzt is visszakérni. Persze ha van róla számla, nem zsebből-zsebbe üzlet. Én főleg a villanyszerelésnél találkozom a házi barkács szörnyszülöttekkel, mikor pl zöld/sárga vezetéken viszik a fázist, vagy összetekerik a rezet alumíniummal, és celluxxal szigetelik le. Egyébként gondolj bele, mi lesz, ha most bekötöd magadnak, és gyártási hiba miatt két hét múlva beszarik? Hívhatod a szerelőt, aki megcsinálja, vagy vehetsz másikat.

Nem nehéz találni jó szerelőt, nekem is sikerült. A gázos viszonylag olcsón dolgozik, de nagyon profi munkát végez. 3000 ft volt számlásan anyaggal, egy hónapja. Sárga, 40 centis gázcső abból lehetett egy ezres neki, 2000 a munkadíj, és garancia, hogy nem lesz semmi baj. Ha megírnád hol laksz, még ajánlanánk is egy jó szakembert.

[link]

Egyébként itt van, milyen árban mozog a cső, eléggé tömít benne a gumi. Azért minimum annyit csinálj meg, ha sajnálod a szerelőre a pénzt, hogy ha kész vagy, szappanos vízzel lekened a kötéseket. Ha habzik, buborékol, akkor ereszt a kötés. Viszont gondolj bele, megéri-e?

2012. dec. 16. 08:22
 14/25 anonim ***** válasza:
40%
Esetleg többe kerül ha elveszíted a garanciát, nem beszélve arról, hogy jobb ha a szerelő bevizsgálja nincs-e gázszivárgás a bekötés után.
2012. dec. 16. 09:48
 15/25 anonim ***** válasza:
0%
Arról nem is beszélve,hogy a szerelő nem csak beköti a készüléket,hanem azt be is üzemeli.
2012. dec. 16. 12:04
 16/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm a további válaszokat is, figyelmesen olvasom őket, és gondolkodok rajtuk.

Valaki írta, hogy a felxi cső megolvadhat, ezért kell a vastag. Na de az elmúlt 20 évben (vagy amióta a felxi csövet használják) nem olvadt meg? Csak most derült ki ez róla?

Nem kötekedni akarok, csak az esélyeket latolgatom. Lehet, hogy bizonyos extrém körülmények közt olvadt csak meg, ezért most kitalálták, hogy mindenki vegyen 6-8 ezer forintos, karnyi vastag, ronda csöveket?

Valószínűleg attól fogom függővé tenni a dolgot, hogy a 15 ezer forintos bekötési díjban benne van-e a cső ára. Mert ha a végén kihozzák nekem 20-25-re, akkor már tényleg leszarom a garanciát, ha elromlik, annyiból meg is javíttathatom.

2012. dec. 16. 23:27
 17/25 A kérdező kommentje:
15-ös: köszi a választ, de én sose értettem, mit "üzemelnek be" ilyesmin. Bekapcsolja, megnézi, hogy működik-e, és ennyi. Vagyis azt csinálja, amit én fogok vele nap mint nap, és ezért jó pénzt kér el. Vagy a beüzemelés tartalmaz valami különleges eljárást is, amire átlag földi halandó nem képes?
2012. dec. 16. 23:38
 18/25 anonim ***** válasza:
63%
Nem értelek. 1500 forint körül van a sárga, nem éghető flexi gázcső. Amit Te néztél, az valószínűleg 3/4". A gáztűzhelyhez pedig 1/2" kell. A beüzemelésnél a szerelő átnézi, hogy valahol nem ereszt-e maga tűzhely. Senkit nem fog vigasztalni, hogy nem a Te hibádból robban fel. Persze kicsi az esélye, de sajnos előfordulhat. Ha a garancia ugrana, akkor is mindenképp keress egy jó szerelőt, pár ezerért megcsinálja anyaggal együtt. Írtam, hogy nekem nemrég 3000-volt anyaggal, számlával, korrekt munka.
2012. dec. 17. 12:51
 19/25 anonim ***** válasza:

15-ös vagyok.

Már csak ezzel a típussal lehet a gázkészülékeket bekötni.

[link]

A "megolvad"stb arra értendő,hogy ha esetleg meg tudod nézni pl.lakótelepi lakásoknál a tűzhely felett van a gázcsap.Onnan van lekötve a gáz az égőtér közelében,vagyis nem biztonságos.

"beüzemelés" nekem a vadi új készüléknél nem működött a sütő gázcsap.Bár hová tekertük a láng nem változott így azonnal orvosolva lett a probléma.

2012. dec. 17. 15:15
 20/25 A kérdező kommentje:

Sziasztok,

Na megtörtént a dolog. Végül a "konzervatívakra" hallgattam, és kihívtam a garanciajegyen megjelölt hivatalos szerelőt. 15 000 Ft-omba fájt, de legalább megtudtam, mit is takar egy ilyen procedúra.

Szóval kijött a szakember, és a gázcsonkot egy OBI-ban megvásárolható szabványos vastag sárga csővel rákötötte a tűzhelyre. Ez volt kb 3 perc, amit magam is ugyanannyi idő alatt, ugyanúgy megcsinálhattam volna.

Ezután jött a "beüzemelés", ami annyiból állt, hogy az ürge elmakogott 2 mondatot a tisztításról, meg hogy a tűzhely csak akkor működik, ha az órája be van állítva (amit mellesleg én már rég beállítottam). Ja, megmutatta azt is, hogy hogyan vehető le a sütő ajtaja. (De gondolom, mindez, és még sokkal több, benne van a kézikönyvben is).

Bónuszként elmesélte még, hogy hogy szívatott meg egy öregasszonyt az utcán, amikor az meglátott egy eldobott csikket, ő meg direkt elkezdett a csikk felé sietni, hogy az öregasszony azt higgye, ő is arra pályázik. Aztán elégedett mosollyal figyelte, hogy a szerencsétlen öreg hogy kezd kétségbeesetten a csikk felé igyekezni.

Távozás előtt még eszébe jutott, hogy meg kéne nézni a szivárgást is, ezért gyorsan előkapta a mosogatószivacsomat, tett rá egy kis mosogatószert és vizet, ezzel bekente a gázcsonkon lévő csatlakozást, majd szinte oda se nézve nyugtázta, hogy rendben van. Ugyanezt a tűzhely csatlakozásánál már meg sem csinálta, az meg szóba sem jött, hogy magát a tűzhelyet is ellenőrizné.

Én azt hittem, ha már szerelőt kell hívni, és kiperkálni 9-ezret egy 3 perces munkáért, akkor legalább annyi értelme van a dolognak, hogy valami spéci műszerrel megméri a levegő gáztartalmát, de hát hol élek én? Szóval azt hiszem, ezt a mosószeres történetet is el tudtam volna játszani, talán még kicsit jóval alaposabban is, mint a szakember.

Végül közölte a végösszeget, ami állt egyrészt 8000 Ft munkadíjból, 6000 Ft anyagárból, és még valamiből, amire azt mondta, hogy "amit oda beletettem", és a gázcsokra mutatott. Ez volt még "olyan 500-1000 Ft", amiből végül 1000 lett. Megjegyzem, végig jelen voltam, és nem láttam, hogy a csövön kívül még bármit, ami "olyan 500-1000 Ft", beszerelt volna bárhová. De nem vitatkoztam, végül is ő a "szakember".

Ezek után ki-ki döntse el, hogy mi az igazság, mennyire indokolt a szakember, és mennyire csak azért van az egész, hogy még többet le lehessen nyúzni az emberről.

Azért lehet, hogy a saját megnyugtatásom érdekében én még beszappanozom azt a másik csatlakozást is. Felszámolok érte magamnak mondjuk 4000 Ft munkadíjat, meg "olyan 500-at" a mosogatószerért.

2012. dec. 18. 22:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!