Lakás vezetékezése mm falvezetékkel, vagy csőbehúzható vezetékkel?
nem csak a javíthatóság, hanem eleve a védelme is, azaz akkor lesz egy cső, ami miatt eleve javításra se kell szorulni, mert megvédi a külső mechanikai behatásoktól, ami egyébként lehet ám egy tök sima házmozgás is ...
annyit nem spórolsz a simával, mint amennyit elköltenél egy javítással (falbontás, vésés, visszafalazás, vakolás, festés ...)
másrészt sokkal biztonságosabb is! úgyhogy én biztos nem gondolkodnék ezen!
akkor : csőbe vele!
köszönöm! már majdnem az mm mellett döntöttem. pedig tudom a cső az jó.
Villanyszerelő vagyok én az mm fal mellett voksolok-akinél csak lehet ezzel dolgozok és sokan emellett döntenek mert olcsóbb a kivitelezés(kevesebb mint fele a vésés és kevesebb mint fele a kivitelezés ideje az anyag meg közel azonos).
A javításra nem kell gondolni hiszen egy jól kivitelezett új rendszerhez legalább 30 évig nem kell nyúlni-ha meg bővíteni kell vagy hasonló akkor a csöves rendszert is bontani kell.Tévhit hogy a csőbe csak be kell húzni a bővítést-amit egyszer készre szereltél abba már semmi pluszt nem tudsz belehúzni utólag.Tehát gondold át!
Nem tudom hogy a 3.válaszoló kolléga hogyan érti? A régi csövezésbe bővítés céljából nem lehet behúzni új vezetéket.
Nem kell agyig megtömni 1 csövet vezetékkel,venni kell a fáradtságot a vésésénél és plusz csövet is kell alkalmazni. Nem térden kell hajlítani a csöveket,ahova lehet húzás segítő dobozt is kell rakni. Később ez ugye meghálálja magát,mert ha jó munkát végeztél úgyis téged hívnak vissza. Ha tisztelt kérdező az MMcu mellett döntesz gondolj bele,ha véletlen pár hónap-év múlva bővítenél(most nem 1 dugaljra gondolok) hogy oldod meg? kezded ismét rommá vésni a házat? Csövezésnél lepattintod a dobozfedeleket és ha szerencsés vagy van a kívánt irányba cső. Egyébként én személy szerint az MMcu-t meghagyom a panel kecókba. Beton kefninél felvések a falnál,fúrok a lámpa helynél és MBCU-val kábelezek.
De a te házad a te döntésed!
Villszer.
A 8/8-as szerelőre hallgass.
Amikor megvettem a házat 12 évvel ezelőtt, MM volt benne. Át kellett az egész házat vezetékelni, mert nem bírta a terhelést.
Az én szerelőm is a csőbe húzást javasolta, és jól tette.
Később vettem a fagyasztókat, és a dobozból csak új vezetéket húzott, a falon csak keveset kellett vésni.
Amikor a számítógépet vettem, akkor csak a konnektor helyét véste ki, a vezetéket a csőben húzta a konnektorig.
Nem tudhatod, hogy később hol lesz szükséges konnektorra vagy kapcsolóra. MM falnál ezt nem tudod vésés nélkül megoldani.
világosítsatok már fel, mit értetek bővítés alatt?
egyszer kell rendesen megcsinálni:
minden helységbe egészen a biztosíték táblától két gerinc (fázis, föld, nulla), az egyik 2,5-ös a konnektoroknak, a másik 1,5-ös a világításnak. nagy fogyasztóknak (pl. mikró, bojler, tűzhely, mosógép) külön kör.
természetesen réz vezetékek.
javításon nem tudom mit értetek, amikor csinálja az ember, le kell fényképezni, le kell mérni és akkor nem fúrsz bele.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!