Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Milyen nagy áteresztő képesség...

Milyen nagy áteresztő képességű radiátorszelepet tegyek fel, ha nem jut egyik radiátorba elég melegvíz?

Figyelt kérdés

Acél csövek, mindenhol lapradiátor és fél colos szelepek, de a legutolsó és egyben a legnagyobb radiátor nem fűt rendesen. Gyanítom, hogy nem tud a méretéhez képest elég melegvíz áramolni rajta. A fé colos szelepek helyett valami olyan kellene, amin keresztül sokkal nagyobb mennyiségű víz tud átfolyni, lehetőleg minél kevesebb szereléssel.

A többi radiátort is leszabályoztam már, de ha még lejjebb zárom őket akkor nagyon hangos lesz a vízáramlás. Emiatt gondolom, hogy a jelenlegi szelepek keresztmetszete kicsi egy 2m-es radiátorhoz.

2012. febr. 15. 06:10
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
Nekem 16-os uni csővel van szerelve(5éves),a sarok torlónak van egy zárókupakja,azt le kell tekerni,a szelepet egy imbuszkulccsal lehet tekerni. Ha a Tiéd hasonló,érdemes volna koppig be...és kitekergetni párszor...hátha. Azzal nem rontod el.
2012. febr. 15. 22:48
 12/16 anonim ***** válasza:

"Egyrészt azért, mert eddíg nem volt baj, csak amióta bejötek a -20 fokok. Addíg nem volt számottevő különbség."

Erre írtam a hőfok emelését.Hidegebbek a falak nagyobb a radiátorok hőleadása.Vagyis mire odaér az ominózus radiátorhoz a víz,már csak langyos lehet.

2012. febr. 16. 08:02
 13/16 A kérdező kommentje:

"Erre írtam a hőfok emelését.Hidegebbek a falak nagyobb a radiátorok hőleadása.Vagyis mire odaér az ominózus radiátorhoz a víz,már csak langyos lehet."

Ez tiszta sor, de azt is értsd meg, hogy a különbség megmarad a magasabb hőfoknál is, tehát akkor is ez a radiátor fog a leggyengébben fűteni! Tehát most 65 fokos előremenő van beállítva. Ha felnyomom 75-re akkor igaz, hogy a 2m-es melegebb lesz, de az összes többi is melegebb lesz!

Vegyessel is fűtök és az van hogy felmegy 80 fokra. Legalább 1 fokkal hűvösebb az a szoba amiről szó van. Tehát nem oldja meg a problémát csak más tartományba helyezi.

Én úgy gondolom, hogy mivel nyitott a rendszer a víz nincs rákényszerítve, hogy a legnagyobb ellenállást mutató irányba is menjen, ezért nem is nagyon megy. A megoldást szerintem az jelenthetné, ha csökkenteném a radiátor ellenállását, ezt pedig tágabb szelepekkel tudnám megtenni.

Szerintem most nagyjából ugyanakkora a víz áramlás az összes radiátorban, csakhát a legnagyobbnak ez nem elég. Mint amikor megengeded a csapot: az 5 literes lábas hamarabb tele lesz, mint a 7 literes. Ezért jobban ki kell nyitni a csapot, hogy a 7 literesbe több víz follyon ugyanannyi idő alatt. De mivel az én radiátorszelepeim sarkíg nyitva vannak....

2012. febr. 16. 08:22
 14/16 A kérdező kommentje:

Ja, azt elfelejtettem írni, hogy a leágazások 3/4-es csövek, tehát a vízfolyás tulajdonképp leszűkűl 3/4-ről a fél colos szelep belső keresztmetszetére.

A rendszer elbírná a nagyobb szelepet!

2012. febr. 16. 08:59
 15/16 Yugure ***** válasza:

Üdv!

Ha valamivel megtudnád mérni az előremenők és visszatérők közötti hőfokkülönbséget (van ilyen infrás hőmérő vagy esetleg kézzel is érezd) akk. ahol ez a különbség a legkissebb, ott túl nagy a tömegáram, azon folytani lehet, a visszatérő csavarzaton ahogy már írták korábban. Kupakot le és imbusszal jobbra. Vagy Ha ez sem. akk. kicsi a szivattyú szállítottvízmennyisége. Minden szivattyúhoz tartozik egy jelleggörbe. Ha a rendszerednek csökken a hidraulikai ellenállása akk. azzal növekszik a szállítottvízmennyisége. Ez ugye átalakítással jár. Vagy vehetsz nagyobb szivattyút is. Ha nagyobb az emelőmagassága akk. a szelepeken 2m vizoszlopnál nagyobb nyomás eshet le ami zajossá teszi a rendszer. Ezt elkerülendő be lehet építeni egy un. túláramszelepet, de hosszútávon jobban megéri egy intelligens, változú fordulatszámú szivattyút beépíteni. Ez megtanulja a rendszert kezelni és alacsony nyomáskülönbséget tart a szelepeken.

2012. dec. 19. 20:07
 16/16 anonim válasza:
nagyon jó ez a golyos csap köszönöm szépen a titkot
2015. jan. 5. 16:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!