Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogyan kell beverni szöget a...

Hogyan kell beverni szöget a falba?

Figyelt kérdés

Kalapáccsal, tudom. Akkor a vicc részén túl vagyunk, annyira nem vagyok szőkenő. :-)

Egy méteres polcot teszek a falra, könyveknek. Van neki fémtartókája, kettő ugye. Ezen tartókák felső és alsó részén is 2-2 lyuk van, azt kell a szögekre akasztani. (Vagy eleve úgy beverni a szögeket, hogy a tartóka közte és a fal közt van. Ha nagy a feje a szögnek..)

És az igazi kérdés:

A tégla vagy a vályogfalra tegyem?

Az a baj, hogy nincs fúróm és nem is értenék hozzá, a téglafalba nem tudok szöget ütni, főleg nem 8-at...

Akkor a vályog marad. Na de hogy? Csak verjem be egyszerűen, vagy tipli (meg még egyéb is) kéne köré? Azt is fúróval kéne inkább? Szóval mennyire tartja meg a vályogfal a könyvespolcot 8 szimpla szöggel?

6-8 cm hosszú szögekre gondoltam.

Nem akarom összebarmolni a festést, ezért kérdezek inkább... :-)

Köszi!

2011. szept. 5. 17:44
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
91%

Szög nem fogja megtartani, téglába kell tiplivel-csavarral rögzíteni.

Téglába szöget nem tudsz beverni, a vályogból meg kiszakad.

2011. szept. 5. 17:57
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Igen, a tégla lenne a nyerő tiplivel és csavarral.

A szög hátránya hogy kevésbé áll ellen húzásnak, pedig mondjuk egy sor könyv elég tetemes súly.

Szerintem bármelyik szomszéd fúr neked pár lyukat a falba egy sörért vagy két szem süteményért. Én legalábbis simán megtenném. :)

2011. szept. 5. 18:49
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Én könyvespolcot inkább tiplivel és csavarral raknék fel, mint szöggel.
2011. szept. 5. 19:10
 4/11 tetris ***** válasza:
17%

Bármilyen ügyes is vagy, azt sajnos el kell ismerni, hogy vannak olyan házimunkák, amik férfinak valók. Ilyen munka a polcfelszerelés is. Szerintem jobban jársz, ha végiggondolod a hímnemű ismerőseid listáját, és kiválasztod közülük azt akit meg lehet kérni egy kis szerelésre.

Hidd el, egy pasas tudni fogja, hogy tipli, meg szög, meg hogy hova, mennyit, ilyeneket.

Te magad inkább ne csináld, mert a végén még összedől a ház.

2011. szept. 5. 19:47
 5/11 A kérdező kommentje:

Egy villanyszerelőnek van fúrója, ugye?

Most jutott eszembe, hogy jövőhéten jön, egy szobába új konnektort csinálni. Ő csak tud már fúrni a téglába pár lyukat, nem??? Addig kibírom polc nélkül.

Jobb is lenne a téglafalon a polc, kevésbé lenne útban. Hm.

K G! Könnyű, azt mondani, hogy egy sörét bárki megcsinálja.. Sajnos ebben a nyamvadt faluban nem ilyenek a szomszédok, én nem kérek tőlük inkább semmit. Ez nem az a világ, különben nem kérdeznék itt.

Inkább iparkodok, hogy tudjak lakást venni Pesten, ott könnyebb ilyen műveletekre is segítséget találni. Hátha még életem párját is megtalálnám, aztán esetleg kérdezhetnék tőle, vagy megcsinálná ő az ilyesmit.

Ugyanis kedves tetris..., tudod nem minden pasi tudja, hogy mi az a tipli, hidd el...

Lehet, hogy te az az ezermester fajta vagy, de azért szállj le a magas lóról! Tudod megfigyeltem, hogy az ilyen nagyügyesek, máshoz nem értenek, csak a szájuk nagy. Döngetik a mellüket, hogy hű de megbarkácsolnak mindent, de hogy a gatyájukat kimossák, vagy önállóan főzzenek valamit, addig nem terjed a tudományuk. Ha nekiállnak vajas kenyeret kenni, leég a konyha, ki tudja miért. Még eszük sincs, se a műholdakról, se a növények szaporításáról nem lehet velük beszélgetni, hát még valami színdarab mondanivalójáról, nullák.

Elég sok "férfiaknak való házimunkát" megcsináltam én már, csodálkoznál is, ha leírnám miket... Nem lehet minden apróságért mesterembert hívni, nem vagyok milliomos. Így amit tudok jó kedvvel megjavítok magam, és nem dőlt még össze a ház!

De ha valamiben nem vagyok biztos, vagy nem csináltam még, vagy szinte biztos vagyok benne, hogy nem (mint jelen eset,) akkor utánajárok.

Ezt a polcot most csak szöggel tudnám a vályogfalba varázsolni, de láttam már vályogfalból kilazult egyéb dolgokat és ezért tudom én, hogy nem szakszerű polcot így szögelni. De gondoltam álmodok, és hátha azt mondja itt a többség, hogy ó hát ha mondjuk legalább 45 fokos meredekséggel vered be a szögeket, akkor megtartja a vályogfal is..

Jó szóval nem, nem, tudom. Megvagyok győzve, lebeszéltetek teljesen, nem álmodozom tovább.

Köszi a válaszokat, kivéve a beképzelt tetrisnek.

2011. szept. 5. 23:30
 6/11 anonim ***** válasza:
92%

Igen, egy villanyszerelő valószínűleg megcsinálja neked. Nem nagy munka.

"Sajnos ebben a nyamvadt faluban nem ilyenek a szomszédok, én nem kérek tőlük inkább semmit."

Teljesen megértelek. Én ugyan nem faluban élek, hanem egy megyeszékhelyen, de itt is olyanok a szomszédok, hogy annak is örülhetek, hogy egyáltalán visszaköszönnek. NEm hogy ilyet kérjek tőlük. Nekem egy két-három mázsás kazán pincéből való felcipeltetésére adták ezt a tanácsot, hogy kérjem meg a szomszédokat. Ezzel csak az a baj, hogy a legtöbbjük még maguknak sem képes semmilyen munkát elvégezni. Külön takarítónő, szakácsnő jár hozzájuk, mert semmit meg nem fognak. Akkor ha éppenhogy köszönő viszonyban vagyunk (sőt, van amelyik az a tipikus mindenért feljelentgetős típus), nem hiszem, hogy az én kazánomat cipelnék. Még sérvet is kapnának. Lehet, hogy ez másnak furcsa, mert normális szomszédai vannak, nekem ez jutott.

Pesten is van lakásom. Évekig éltem ott is. Ez egy társasházi panel lakás. Amivel az a gond, hogy a szomszédok 70-80 éves nyugdíjasok, vagy leszázalékolt rokkantak. Tehát komolyabb fizikai munkát tőlük sem várhat el az ember. Persze lehet, hogy ez megint csak az én egyedi szerencsétlen esetem.

A pasikkal kapcsolatban sajnálom, hogy ilyen rosszak a tapasztalataid. De azért ne általánosíts!

Én pl egyedül élek. Csináltam már vízvezeték szereléstől a vakolásig mindent, pedig közel sem ez a szakmám. Ugyanakkor én vásárolok, főzök, takarítok minden nap. A gatyáimat is én mosom. (Berakni a gépbe és utána kiteregetni egyébként szerintem nem egy nagy tudomány.)

Amikor látható, esténként figyelem az ISS átvonulását és hasonló témájú fórumokon is szoktam írogatni. Sok a növényem a kertben is és a szobában is. Sőt a 300 literes akváriumban is. Általában lehet velem beszélgetni, igaz nem vagyok az a folyamatosan dől belőlem a rizsa típus, de ez szerintem inkább alkati kérdés. A színdarabokban igaz, hogy nem vagyok annyira otthon, de neked is biztosan van olyan pasis téma, amivel így vagy. Ebben semmi kivetnivaló nincs, természetes dolog, hogy nem vagyunk egyformák.

2011. szept. 6. 07:34
 7/11 tetris ***** válasza:
95%
Igazán nem volt szándékomban megbántani téged! Bocsánat!
2011. szept. 6. 16:08
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Ha szabad megkérdeznem hol van ez a falu?

Én pont fordítva tapasztaltam, a két évben amikor Bp-en laktam láttam a "nem törődünk a másikkal" mentalitást, viszont mióta hazaköltöztem megint látom hogy azért még segítenek egymásnak az emberek.

2011. szept. 6. 18:16
 9/11 anonim ***** válasza:

Ezzel kapcsolatban - bár tudom a kérdésre ez kicsit off - van nálunk egy környező faluban egy gyógyszergyár. Ott kerestem nemrég munkát. Kicsit korábban érkeztem, ezért úgy gondoltam körülnézek a faluban.

Az volt a furcsa, hogy a postás, meg mindenki aki az utcán járkált, vad idegen emberek előre köszöntek. Nekem ez nagyon furcsa volt, mert itthon a megyeszékhelyen, vagy akár Budapesten az emberek nem köszönnek egymásnak egyenként pl a metrón. Ott úgy látszik ez a megszokott. Nekem furcsa volt, már-már kicsit zavaró, hogy mindenkinek, számomra ismeretlen embereknek köszöngetni kell.

2011. szept. 6. 18:36
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Hát szépen elkanyarodtunk a témától......bizd a villanyszerelőre meg fogja tudni oldani..../vill. szer/
2011. szept. 7. 13:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!