Mi a véleményetek úgy általánosságban a kondenzációs kazánokról? Éredmesebb-e ezt vásárolni egy síma kombi kazánhoz képest?
Mi részben anyagi okokból simát raktunk be. (Fele annyiba került.)
Másrészt ellentmondásos információkat kaptunk épületgépész cégektől is, hogy régi nagyvízterű fűtési rendszerben hogyan működne.
A legtöbb helyen azt javasolták, hogy többet érünk vele, ha pár ablakot kicseréltetünk abból a pénzből, amennyivel drágább lenne a kondis.
Nem akarok állást foglalni a kérdésben, mielőtt még bárki is nekem esne. Csak azt írtam, amit nekem is mondtak.
Hozzátenném amit én hallottam...
A kondenzációs kazán a névleges teljesítményének a negyedét,a síma a felét adja le minimum.
-Ezt valahogy úgy magyarázta a szerelő,hogy pl egy 24 kw-os síma mindenképp leadja a kb 12 kw-ot,ha úgy hozza a sors,hogy csak 1~2 radiátort kell fűtenie---a többit,a "fölösleget" kinyomja a kéményen.
-A kondenzációs "le tud menni" a negyedéig.
A kondenzációs gázkazán olyan, magas hatásfokkal üzemelő gázkazán, amely az égéstermékben lévő rejtett hőt is - a füstgázban lévő vízgőz lecsapatásával - hasznosítja. A kéményen távozó égéstermék hőmérséklete mindössze 40-45 °C, mert a készülék a benne lévő rejtett hőt is hasznosítja a kondenzáció jelenségének felhasználásával. Felesleges energia alig távozik az égéstermékkel együtt a szabadba.
Kedvező üzemeltetési körülmények esetén – külső hőmérsékletérzékelős termosztát alkalmazásával – a kondenzációs gázkazán 20-35% megtakarításra képes egy régebbi típusú hagyományos gázkészülékkel szemben. Ez azért lehetséges, mert az átmeneti +5 °C – 0 °C hőmérsékletű időszakokban különösen magas a kondenzációs gázkazán hatásfoka a többivel szemben. A teljes fűtési idényt figyelembe véve pedig ez sokkal gyakoribb, mint a -15 °C
Kondenzációs gázkazán esetén - a csúcsteljesítmény közeli üzemállapot kivételével - rendkívül agresszív kémhatású kondenzvíz keletkezik. Szinte folyamatosan csepeg a készülék alatt a kifolyón a kondenzvíz, amit vékony vezetéken el is kell vezetni a csatornahálózatba. Ezért a füstgázokat a hagyományos gázkazánokétól eltérő módon, műanyag csövön kell elvezetni.
A hagyományos gázkazánok régi bélelt kéménye nem alkalmas kondenzációs gázkazán üzemeltetésére.
Olyan égéstermék elvezető rendszert kell alkalmazni, amely dupla falú és középen műanyag csövet tartalmaz
A kondenzációs gázkazánok akkor tudnak magas hatásfokkal üzemelni, ha alacsony hőmérsékletű fűtési vizet kell csak előállítani. Magas előremenő vízhőmérséklet esetén a füstgázoknál már nem tud létrejönni a kondenzáció jelensége. A gázkazán ebben az esetben is egy nagyon jó hatásfokú hagyományos készülék módjára üzemel. A leggazdaságosabb üzem nagy felületű hő leadók – pl. padlófűtés, falfűtés vagy a radiátorok túlméretezése – alkalmazásával érhető el, mert ezek alacsony hőmérsékleten működnek.
Kondenzációs gázkazán beépítésénél a régi hagyományos fűtési rendszerhez méretezett radiátorokat meghagyva, de külső hőmérsékletérzékelős termosztátot felhasználva elérhetjük, hogy a radiátorok folyamatosan langyosak – sohasem forróak, mint a régi kazánnál – és a belső hőmérséklet mégis megfelelő. Ez viszont lehetővé teszi, hogy a készülék nagyon jó hatásfokkal működjön.
Köszönöm a válaszokat!
Én hagyományos radiátoros fűtéshez szeretném lecserélni régi kombi kazánomat. A réginél 60 fokos volt az előremenő víz hőfoka.
Ez a külső termosztát hogyan működik? Ilyenkor a belső termosztát is megmarad, mert gondolom csak azt szeretném beállítani, hogy odabent mekkora legyen a hőmérséklet. Vajon a folyamatos radiátor langyosan tartással kevesebb a fogyasztás mint ha csak este fűtök be rendesen?
"A kondenzációs gázkazánok akkor tudnak magas hatásfokkal üzemelni, ha alacsony hőmérsékletű fűtési vizet kell csak előállítani."
Na, nálunk ez a fő probléma, csak nem tudtam ilyen szépen megfogalmazni.
A régi öntöttvas radiátorok, néhol 2"-os csövekkel, olyan 60-70 fokon kezdenek el fűteni.
40-50 fokos előremenő esetén szétfagynánk.
A teljes rendszer milliós cseréjére most nem volt keret. A hagyományos kazán is mindennel együtt közel fél millió volt. Igaz, mondjuk mindenből a jobb, minőségibb, márkásabb termékek lettek beépítve.
Ha nálad vékony réz, vagy alupex csövek vannak lapradiátorokkal, vagy padlófűtéssel, akkor tényleg érdemes lehet egy kondenzációst berakni.
Ja, első voltam, de gondolom az írásomból kiderült. :)
Szia! Nekünk ilyen kondezációs kazánunk van, nagyon jól működik. nekünk bevált
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!