Honnan tudom, hogy melyik a fázis, a nulla vagy a földelés?
Felesleges okoskodni.
Ki kell húzni az egész vezetékszakaszt – nem lehet az olyan hosszú - és rendes, színes kábeleket kell behúzni a helyére.
A színekből:
Fekete vagy barna: fázis (VIGYÁZNI VELE!!! MEG NE PRÓBÁLD MEGÉRINTENI!!!!!)
Kék: nulla (ez nem ráz)
Zöld-sárga vagy régebbi szabvány szerint PIROS: földelés (Ez szintén nem ráz, viszont ha rákötöd a konnektorra, akkor fokozottan ügyelj arra, hogy CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A FÖLDELŐÉRINTKEZŐKRE KÖSD, MERT HA A F. ÉRINTKEZŐHÖZÖTÖD A FÁZIST VAGY A NULLÁT, AZ ÉLETVESZÉLYES!!! A FÁZIST ÉS A NULLÁT VISZONT PEDIG CSAK A KÉT LYUKBA KÖTHETED, ODA MENNEK AZ ELEKTROMOS KÉSZÜLÉKEID DUGVILLÁI, A FÁZIST ÉS A NULLÁT VÉLETLENSZERŰEN KELL RÁKÖTNI A KÉT LYUKRA!)
VILLANYSZERELÉSTAN
Fekete színű a fázis,
Nemcsak sötét, de még ráz is!
:)
Fekete a fázis ha megfogod ráz is
Kék a nulla, ha megfogod se leszel hulla
Sosem lehet tudni, hogy melyik vezetéket ki hova kötötte be. Sőt több olyan megoldást is láttam, hogy valahol felcserélik, pl. egy hosszabbítoban ha fordítva dugod be a dugvillát. Na utána fogdost a kéket.
Én úgy tudom, hogy nem lehet még a konnektorba sem véletlenszerűen bekötni, sőt a szlovák ismerőeimnél a földelés a konnektor közepéből kiálló fém, hogy a dugvillát ne tudd másik irányba bedugni, ahogy nálunk. Én mindenhol azt tanultam, hogy a szabványok egyértelműen előírják, hogy minek mikor hol kell lennie. De sok oktatóvideóban látom, hogy nem úgy csinálják, mert az macera.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!