Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Légfűtés házilag. Nagyon...

Légfűtés házilag. Nagyon eljárt az agyam?

Figyelt kérdés

Jelenleg 65 nm-es régi bányászlakásban cirko-kombi fűtésünk van. Ezzel nincs is baj, csak a szolgáltatókat unom – ja, és pénz sincs :) Csak kiegészítő lehetőséget keresek.

Az eredeti lakás közepén van egy jó kis kéményünk.

Kiszemeltem egy hordozható cserépkályhát. Ez fűtene (mint a korábbi lakóknál) étkezőt, egy nagy szobát, egy kis szobát, a fürdőbe is jutna meleg.

Viszont a lakáshoz 10 éve építettek egy szobát és egy előszobát, ez a kéménytől távol van, így a cserépkályha melege sem ér el odáig.

Az én agyam szerint: Az eredeti lakás kiegészítő fűtéséhez elég a hordozható cserépkályha, de a plusz szobában kifagyunk.

Kitaláltam, hogy a cserépkályha fölé valami kürtő félét csinálunk, annak a meleg levegőjét elvezetjük a távoli kis szobába. Van egy mini szívó ventillátorunk, amit időzítő kapcsolóval néha megjáratunk. Még a használt levegő útját nem találtam ki.

Valahol olvastam, hogy ehhez nem kell vastag cső, ha van ventillátor.

Gyerek koromban nagyon a fejemre ejtettek? :)))))) Meg lehet ezt csinálni ? (egyébként az emberrel nagyon ügyesek és kreatívak vagyunk)

2011. júl. 7. 08:59
 1/4 anonim válasza:
Nálunk a kandallótól messzebb lévő helységet ún. hődobbal fűtik.a kályhacső át van vezetve a falon, arra jön a hődob, és egy távolabbi kéményen megy ki a füst, amit mi építettünk.
2011. júl. 7. 13:42
 2/4 A kérdező kommentje:
A belső kisszobát val.szinű úgy oldjuk meg, ott be is lehet csatlakozni a kéménybe. De a mi szobánk az étkező után a folyosó jobbra van.... eléggé messze, ott kellene hasznosítani a hőt. Egyébként köszi a választ.
2011. júl. 7. 13:55
 3/4 anonim válasza:

Ez már nagyon régi fűtési mód; már a régi kastélyokat, palotákat is hasonló hő be- és átfújásos rendszerrel fűtötték.

Arról nem is szólva, hogy pl. Észak-Amerikában ez ma is az egyik legelterjedtebb fűtési mód.

Ha ilyen kályhás módszert alkalmaztok, arra mindenképp ügyeljetek, hogy a levegő útja tökéletesen tiszta és pormentes legyen (szűrők elöl-hátul pl.), máskülönben csak a port fogjátok nyelni.

A kivezetéshez pedig ajánlatos a hideg-meleg levegő számára a megfelelő körforgást biztosítani (meleg lev. felfelé száll, hideg meg lefelé). Pl. egy nyílás a falba alul egy hűvösebb helyiség felé.

2011. aug. 12. 15:11
 4/4 anonim ***** válasza:
Neem
2018. ápr. 21. 11:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!