Villanyszerelők! Miért van a TATRAMAT EOV 122-es bojler fűtőbetéte ellenálláson keresztül "földelve"?
Bojleromban szétégett a fűtőbetét, de annyira, hogy a vízcsap érintése is rázott.
Vettem bele másikat, de a fűtőbetét földelése és a "test" között találtam egy elégett ellenállást. Meg tudná valaki mondani, hogy az miért van ott, és mekkora lehet az értéke? (elég pici, max. 0,6W)
Semmit nem lehet már leolvasni az ellenállásról? Esetleg színkódos volt? (színes csíkokkal van rajta feltüntetve az értéke) Valószínüleg azért volt rajta, hogy zárlat esetén ne nullimpedanciával vezesse le a fázist a védőföldelésre.
Néztem adatlapokat a bojlerhez, de sehol nem írják az ellenállás értékét. A vízvezeték rendszert meg le kell földelni (valódi szeparált földeléssel).
Az ellenállás teljesen leégett, csak a fehér kerámia test maradt meg belőle.
A vízvezetékem le van földelve rendesen, csak elég távol a bojlertól. Nem is értem hogyan rázhatott. A legközelebbi csapban 59V feszültség volt, a távolabbiban már "csak" 20V, a többiben semmi.
Bocs elnéztem. A vizvezeték rendszered van leföldelve!!
Egy kicsit távol a bojlertől. Annak mindegy milyen messze van csak az is belegyen kötve az EPH-ba.A bojlernek meg ugye 3 eres kábel kell fázis-nulla-védelem /föld/
Ja. Minden megvan. 3 eres kábel, rendes földelés, a bojler meg külön rákötve a vízvezetékre.
Azóta megoldottam a problémát a fűtőszál cseréjével. Szét volt repedve majd teljes hosszában. Helyenként már a drót is kilógott belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!