Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Építkezésnél mikre kell...

Építkezésnél mikre kell figyelni, hogy a későbbiekben ne penészedjen sehol az otthonunk?

Figyelt kérdés
2010. dec. 14. 10:12
1 2 3 4
 11/40 BlackSword ***** válasza:

ma 13:58!

Képzeld el láttam már házat... Sőt többet is... 1988 óta??? És kerámiából mióta építkezünk? 100-1000-2000 éve? Nem Az első írásos megemlítés bizony már 6000 éves... Szóval nem 22...

És a gép beton is osztályozódik... Ráadásul jóval több vizet tartalmaz, mint amennyi egy betonba feltétlenül szükséges (a folyósítás miatt) így mikrobuborékok keletkeznek a betonba, és csökken a nyomószilárdsága...

A kétoldali szigetelés miatt a dal nem fog szellőzni, és így az a tljesen fölösleges víz nem tud távozni a szerkezetből... Így keletkezik a penész... Ráadásul belülről meg i9s marad az a vacak hatása is... gumiszoba...

Jut eszembe a fal hőtároló képpessége is rosszabb, mint a kerámia falaké... És az is ugyanolyan fontos, mint a hőszigetelés...

Én legalább tudom miről írok...

2010. dec. 14. 14:17
 12/40 anonim ***** válasza:

14:17

Sikerült az összes félművelt hülyeséget felsorolnod.

Csökken a nyomószilárdsága? miért hány emeletet kívánsz építeni egy családi házra?

Nem szellőzik? rémlik: rekuperátor, anélkül én sem csinálnám, volt aki megcsinálta és nem panaszkodik, tudod miért? mert a falon az össz. pára 4!%-a távozik egy téglaháznál.Nem jelentős.

Ha valóban láttál volna ilyet akkor nem mondanál olyat hogy gumiszoba hatása van, lévén hogy belülről az esetek 80%ban gipszkartonnal borítják..

Hótárolás? egyrészt a betonnak, ilyen típusú megoldás esetén van hőtárolása, másrészt ha már láttál volna ilyet akkor tudnád, hogy a belső falak általában ytongból vannak annak meg van hőtárolása.

A penész egyébiránt a belső relatív páratartalom túl nagy mértéke, és a hideg felületeken való kicsapódása miatt van.

Mivel a nincs hőhíd ezért egy ilyen házban hamarabb fog az ablakon kicsapódni mint a falon.De mint írtam úja csak rekuperátor hőveszteség nélküli szellőzés.

Téglából te sosem építesz passzív házat, ill, ha igen az olyan drága lesz , hogy sosem térül meg.

Mielőtt kioktatsz bárkit legalább járj utána a kioktatás tárgyának.

2010. dec. 14. 14:31
 13/40 anonim ***** válasza:

Falazás után a vakolatból még sokáig nem szárad ki teljesen a víz. Kell neki 1 év. Ha rögtön leszigeteled kívülről a házat akkor a víz befele fog lecsapódni és penészes lesz a fal.

Általában aki teheti leszigetelteti rögtön mert elég költséges olyan házat fűteni ami kívülről nincs még bevakolva se.

Ha műanyag ablakot raktok akkor szellőzővel együtt csináltassátok. Ez a szerkezet az ablak fenti részén van belül és páramentesít magátol amikor szükséges.

2010. dec. 14. 14:48
 14/40 BlackSword ***** válasza:

Kössz, a bizalmat, de jelenleg építészetet tanulok. Had tudjam már, hogy mit beszélek... Oké? Hogy szellőzne már? Lyukat vágsz rá?

És nem igazán emlékszem, hogy a kérdező passzív hazat említett volna...

Egyébként láttam ilyet épületlátogatáson építés közben... Hát nem valami bizalomgerjesztő...

ráadásol az YTONG sem valami hűűű, de jó megoldás... Annak aztán meg nyomószilárdsága egyenló a majdnem semmivel... Hőszigetelni kétségtelenül tud, de a pecsétnyomást már végkép nem viseli el, és úgy kell vele trükközni, hogy a gerendát rá lehessen tenni... Ezzel elentétben egy PTH falra rá lehet tenni a sima gerendát...

Azt magyarázd már el, ha egyik oldalról sem megy bele a hő, akkor hogy van neki hőtárolása?

És igen romlik a teherbírása... Nem azért mert 120 emeletet akarok rátenni, de ha egy ponton nem jó, akkor a következő télen és így tovább az a rés nőni fog, és akkor???

KOPPP...

2010. dec. 14. 14:51
 15/40 anonim ***** válasza:

Örülök, hogy építészetet tanulsz:) én ismerek olyat aki már el is végezte:)

Miért akarsz egy közfalra gerendát rakni?Amúgy hőtárolásról volt szó.

szellőzés:

[link]

( egyébbként he elolvasod az első hozzászólásomat 11:42 akkor a szellőzés kapcsán merült fel a passzívház)

miért ne menne bele hő? a meleg oldaltól megy a hő a hideg felé, a betonig ami tárolja.

Most nem állok neki veled teherbírás csökkenést számolni de nagyon bőven nem éri el a kritikus határt a megfelelő szemcsemérettel megválasztott beton.Elég legyen annyi érv, hogy engedélyeztethető ilyen épület tehát statikai szempontból nem aggályos.

2010. dec. 14. 15:12
 16/40 anonim ***** válasza:

De jót vitatkoztok itt!!:)

Írjatok már közbe valamit a vályogházról is!!

Miért penészedik?

2010. dec. 14. 22:08
 17/40 BlackSword ***** válasza:

Nézd, én nem akartam veled vitatkozni, csak leírtam a véleményemet... Jobb lett volna ha összevetjük, és lesz belőle valami, mint így, de ez ellen már utólag nem lehet tenni... E van...

Mint feljebb írtam láttam már ilyen házat... Ergo tudom, hogy lehet engedélyeztetni, és fogják is... Dolgoztam ilyen helyen... Én csak azt írtam, hogy 20-22 év, és relatíve kevés épület még nem elég hogy hosszútávon is elég tapasztalatot vonjunk le... Persze később már lesznek tapasztalataink... Lehet neked van igazad, de a jövőt senki sem látja előre...

Amikor azt mondtam, hogy gumiszoba, akkor én azt a meglátásomat írtam le, amit akkor éreztem, amikor egy ilyen épületet látogattunk meg... Én úgy éreztem, és nem is voltam vele egyedül...

Megnéztem a linket... Háááát... akciósan 230k... Annyiért már naponta ablakot nyitok...

Véleményem szerint időnként mérlegelni kell: Meg kell nézni, hogy mit nyerhetünk, azon, amit vesztünk...

2010. dec. 15. 08:23
 18/40 anonim ***** válasza:

Kedves építésznek tanuló félismeretekkel "énvagyokavilágura" hozzáállással észt osztó barátom! Elhiszem, hogy nagy az önbizalmad, és jobb esetben a beléd sulykolt, rosszabb esetben a saját hiányos ismereteid által kreált féligazságokról meg vagy győződve, de nyíljon ki a szemed, és kicsit vedd elő a józan paraszti eszedet, és gondold át, amiket írsz! A teljesség igénye nélkül:

- penész nem azért van, mert nem tud kimenni a falon a pára

- ytong teherbírása irreleváns a válaszfalaknál

- az, hogy valami éppen megfelel a mai magyar, egyébként a korszerű nyugatitól évtizedekkel elmaradott kritériumoknak, még nem biztos, hogy a legmegfelelőbb megoldás

- a beton 28 napos szilárdulási ideje teljesen nem ide tartozik, itt száradásról beszélünk. Csak úgy mondom...

- azért, mert 6000 éves kerámia-említés van, talán már továbbléphetünk, nem? Gondolom te sem teveháton közlekedsz. Pedig egy prius alig pár éves, nincs se múltja, se jövője, mi?

- a hőtároló képesség meg már hogy a búbánatba lenne ugyanolyan fontos, mint a hőszigetelés? Ma már nem tüzet rakunk a szoba közepén, ahol számítana, hanem pontosan szabályozható fűtésrendszerek vannak!

A helyzet az, hogy az öregeknek nem fér a fejükbe a technológiai újítás. Lázadnak az ellen, ha valami újat kell megtanulniuk. Kérdezd végig a kőműves szakikat. És ilyenek a megőszült egyetemi tanárok is. Pont ezért lázadnak az új technológiák ellen, és ez a hozzáállás beleivódik a gondolkodásra kevésbé hajlamos diákok agyába is. Méghogy nem lélegzik a fal! Te jó ég! Hol feladata az egy falnak, hogy lélegezzen?!? Tartsa meg a tetőt, hőszigeteljen, és ne fújjon be a szél, az a feladata! Hidd el, nem fog a fal megfulladni, ha nem jut levegőhöz, vagy párához. Az EPS zsaluba öntött beton mellett meg nem fog víz maradni, ezt is elhiheted. A lakás páráját pedig ki kell vezetni, de annál sokkal gyorsabb ütemben, mint ahogy az egy téglafalon átdiffundálhatna. Erről szól a szellőzés témakör. Erre ugyanúgy figyelni kell minden technológiánál. Illetve nem. Régen nem kellett figyelni rá. Régen a nyílászáró résein megoldódott ez. Ebben a korban tanulták a szakmát a tanáraid. Aztán megjelentek a korszerű nyílászárók, és ezzel a szellőzés témakörét is elő kellett volna venni. Ez viszont háttérbe szorult. Inkább menjünk vissza a technológiával 6000 évet, csak hogy ne kelljen szellőzéssel foglalkozni? Ugyanmár! Ha meg 230 ezret sajnálsz az aktív szellőzésre, amivel friss meleg levegőt juttatsz be, akkor miért nem sajnálsz akárhányszázezret a kazánra? "Akkor már kabátot veszek." Vagy mosógépre? "Akkor már kézzel mosok." Vagy egyéb más kényelmi beruházásra. TV. Autó. Flex. Sorolhatnám...

2010. dec. 15. 09:12
 19/40 BlackSword ***** válasza:

Hát kár volt ilyen hosszú monológot írnod... Az első részben elárultad, hogy közöd nincs a szakmához... Két dolog miatt:

-Az YTONG válaszfal teherbírása... Senki nem beszélt először is válaszfalakról, ráadásul a válaszfal nem is teherhordó szerkezet, nem alapozzák alá, és a két belő tér elválasztásán kívül nem is szolgál másra...

-Az YTONG mérnökei is tudják, hogy az általuk gyártott külső falazóelemek teherbírása nem elégséges (max 2,6N/mm2) Mit gondolsz miért kötelező a koszorú egyik vasát elvezetni a födém alatt??? Elárulom: azért, hogy a gerendák ne nyomják össze az elemeket... Így oszlatják el a födém tehét a teljes falfelületen...

És én lennék a maradi, begyepesedett izé... Hát nem... Pont azért kell tanintézményt váltanom, mert megkérdeztem (nem szószerint ezt, de a lényege ez volt): Attól leszünk korszakalkotóak, mert lemajmoljuk az előttünk élők munkáját? Ez lenne a kortárs építészet?

Hát nem tetszett a tanárnak...

És most kérdezek tőled is: Attól miért lesz jobb egy ház, ha teletömjük müanyaggal, ha megt tudjuk csinálni a nélkül is?

És egyébként nem kell szidni az MSZ-t, mert van amiben nekünk kellett engedi az EU-s előírásokkal szemben. Mint pl a biztonsági tényezők... Az EU-s elég életidegen... Ugye az a 28 napig vízben tartott kocka, majd 15 perc száradás, és törés...

2010. dec. 15. 10:00
 20/40 anonim ***** válasza:

"Attól miért lesz jobb egy ház, ha teletömjük müanyaggal, ha megt tudjuk csinálni a nélkül is? "

Senki nem mondta, hogy jobb. Azt mondom, hogy az ellene felhozott érvek hülyeségek. Ha az lenne az érv, hogy a tüzet kevésbé viseli jól, mint a gyapot, azt elfogadom.

Miért jobb a műanyag tv borítás, ha meg tudjuk csinálni fából is? Vagy fémből. Vagy kőből is kifaraghatod. Akkor szerinted ezek az utóbbiak a jobbak? Van valami rossz gyerekkori élményed a műanyaggal kapcsolatban?

A műanyag egyik legjobb tulajdonsága (általában), hogy olcsó és könnyen megmunkálható. A hőszigetelésre használt műanyag ráadásul hőszigetelő értékében semmivel sem rosszabb a természetes anyagoknál. Akkor miért ne? Csak mert amaz "természtes"? Mintha a kőolaj nem lenne természtes anyag... Gondolom te a műanyag ablak ellen is kivont karddal érvelsz. Pedig a fa mellett semmi észérv nem szól. Már ha a "de ez természtes anyag" még nem észérv...

Az ytonggal kapcsolatban meg nem tudom hányfelé jár az eszed... Kronológia:

1; "a belső falak általában ytongból vannak annak meg van hőtárolása. "

Tehát az ytong válaszfal segít a hőtárolás kérdésben.

Erre te:

2; "az YTONG sem valami hűűű, de jó megoldás... Annak aztán meg nyomószilárdsága egyenló a majdnem semmivel... Hőszigetelni kétségtelenül tud, de a pecsétnyomást már végkép nem viseli el, és úgy kell vele trükközni, hogy a gerendát rá lehessen tenni..."

Tehát az ytong korlátozottan alkalmas csak gerenda alá, mert nyomószilárdság... Micsoda logikai bukfenc ez? Hol volt ez kérdés? Először is hőtárolás volt a témakör, aztán meg az ytong, mint *válaszfal*.

3; "Az YTONG válaszfal teherbírása... Senki nem beszélt először is válaszfalakról"

Hát, talán ez a kis összefoglaló segít (1. pont): CSAK, mint válaszfalakról volt itt szó ytong esetében.

2010. dec. 15. 10:37
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!