Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Lehet vagy kell olajjal...

Lehet vagy kell olajjal kezelni a nyersfát lazúrozás előtt?

Figyelt kérdés

Vettünk egy fenyő állópolcot, azt hittem nyersfa lesz, az volt a terv, hogy színre lazúrozom. Meglepetésemre olajjal lekenve hozták ki, az illata alapján lenolaj. Frissen volt kenve, néhol még "állt" is rajta egy kicsit. Azóta beszívta teljesen, de nem tudom, hogy erre egyáltalán rá lehet-e lazúrozni.

Próbáltam utánaolvasni, van, ahol azt írják, hogy nyers fára kell kenni a lazúrt, van, ahol azt, hogy mindig az olajozás az első lépés a fakezelésben, mert telíteni kell valamennyire a pórusokat, utána lehet lazúrozni/lakkozni/festeni. Végül teljesen összezavarodtam.

Szeretnék néhány fa fiók előlapot is csinálni saját kezűleg, szintén fenyőből, és színre lazúrozva, ahhoz is jól jönne a tanács, hogy olajat is vegyek-e majd hozzá, vagy ne. Kérem, akinek van fakezeléssel tapasztalata, segítsen egy kicsit. :)

tegnapelőtt 07:23
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Én mindig lekenem a nyers fát festés előtt lenolajjal alaposan. Tartósabb, jobb lesz úgy, nem is nyel akkor annyi festéket, csak pár napot adni kell a száradásának.
tegnapelőtt 07:44
 2/5 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm! :)
tegnapelőtt 07:48
 3/5 anonim ***** válasza:
2. Szívesen. :)
tegnapelőtt 07:55
 4/5 anonim ***** válasza:
Az olaj olcsóbb, mint a lazúr, vagy festék, inkább csak ilyen szempontból van jelentősége. Mindenképpen min. 2 réteget kell felhordani a felületre, az első lehet olaj is. Arra kell figyeled, hogy kompatibilis legyen a lazúr és az olaj, azonos bázisúak legyenek.
tegnapelőtt 08:09
 5/5 anonim ***** válasza:

Nem kell. Van alapozó ami esetenként jobb, én azt szoktam nyers fára használni.

Annyi a hátránya, hogy mivel vizes alapozót használok, utána kicsit át kell csiszolni néha. De akkor sincsen baj ha ez elmarad.

Ahogy 4-es írta nem mindenféle festéket lehet olajos fára felvinni. Ráadásul van amikor sokat kell várni az olajos kezelés után.

tegnapelőtt 11:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!