Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Mit érdemes használni, ha...

Mit érdemes használni, ha bútorlap teljesen kikopott a csavar környékén?

Figyelt kérdés
Próbálkoztam azzal, hogy folyékony szöggel kitöltöttem a lukat, és a csavart belehúzva lényegében új menetet vágtam, de ez sem bizonyult tartósnak. A fakitt megfelelő lehet erre a célra, vagy a menetet és a csavar környéki igénybevételt az sem bírja?

okt. 30. 21:34
 1/9 anonim ***** válasza:
83%
Ki kell fúrni egy nagyobb fúróval, fatiplit beleragasztani, majd amikor megkötött a ragasztó, lehet csavarozni
okt. 30. 22:51
 2/9 anonim ***** válasza:
A fakitt erre sajnos nem jó. A fa anyagát megfelelően lehet javítani vele, de nem olyan erős. Csak arra jó, hogy a felület szép és festhető legyen tőle, csavart nem tud megtartani. Próbáltam, szék háttámláját kellett volna javítani, mert a benne levő csavar kitörte a pozdorja lapot ami kárpitozva volt. Nem sikerült, sem fakittel, sem amikor teljesen faragasztóval akartam rögzíteni a csavart. A mozgást nem bírja. Arra az kell amit az 1-es leírt.
okt. 31. 10:43
 3/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Az 1-es megoldás sajnos nálam nem működik, mert vékony bútorlapokba kellene a foltozás. Az egyik sérült bútor egy ágy, aminek az előlapjának a belső felén fut végig egy felcsavarozott fémsín, az tartja helyén a matracot. A sín két csavarja kijár. A másik „beteg” bútor pedig egy IKEA-s cipősszekrény, aminek a lebillenthető előlapját tartja egy-egy, a két oldallapra erősített csavar. Ezekbe nem hiszem, hogy bármilyen tiplit be lehetne tenni. Legalábbis tipliből csak hosszúkást ismerek, tányérszerűt (olyat, ami szélesebb vagy legalább olyan széles, mint amilyen hosszú) nem; most megnéztem neten, hátha csak a hiányos tudásom miatt nem ismertem eddig, de ott is csak hosszúkást láttam, az meg itt nem használható.

okt. 31. 12:37
 4/9 anonim ***** válasza:
Olyan mélyen kell megfúrni, hogy még éppen ne menjen át a fúró, bármilyen hosszú tiplit beragasztani és amikor megkötött, szintbe fűrészelni.
okt. 31. 12:54
 5/9 anonim ***** válasza:

Itt már sajnos nem segít a tipli, olyan vékony az anyag. Két megoldás van, az egyik hogy az előlapra több helyen U alakba meghajlított vaslemezeket kell rakni, ezzel a sín is rögzíthető. A másik, hogy az előlapot ki kell cserélni vastagabb bútorlapra és újraszerelni a sint. A cipősszekrénynél ugyanez a helyzet.

Sajnos, a tömeggyártott bútorok ilyenek, csak addig szépek meg jók amíg a kirakatban vannak, pár év múlva meg marad a mókolás vagy eltüzeled. Ha most bevinnéd az IKEA-ba hogy csináljanak valamit, akkor széttárják a kezüket, a saját kacatjaikra sem vállalnak semmit. Már régóta az itt a cél, hogy semmitérő, silány bútorokat eladjanak maximális haszonnal; amikor megveszed, igazából a pénzed nagy része nem a bútor értékét fedezi, hanem a marketingesek bérét, akik a dumájukkal és a reklámszövegekkel hülyére veszik a népet hogy megvegyék a szemetet. Jó nagy átverés ez is, ahogy sok egyéb...

Ha rendes, strapabíró bútor kell, akkor szerkesztesz magad vagy asztaloshoz fordulsz.

nov. 3. 07:44
 6/9 anonim ***** válasza:

5-ös!

Jó a fatiplis megoldás, eddig is csavar volt az anyagban és tartotta. Nem MÁR olyan vékony az anyag, hanem ez mindig ilyen vékony volt, 16, vagy 18 mm. Ilyen vastagok a bútorlapok, amiből a bútorok készülnek.

Van 20-25 mm átmérőjű bükkfa rúd, azzal teljesen jó lesz.

nov. 3. 07:58
 7/9 anonim ***** válasza:

"Nem MÁR olyan vékony az anyag, hanem ez mindig ilyen vékony volt, 16, vagy 18 mm"

Épp ez a baj. A 18mm-es bútorlap 20 éve még 19mm-es volt, azelőtt pedig 20mm. Már kétszer átírták a szabványt!

A bükkfa rúd akár működhet is amit írsz ideig-óráig, de ez is ugyanaz a "szarból várat építeni" kísérlet mint az általam írt lemezes megoldás.

nov. 3. 08:10
 8/9 anonim ***** válasza:

7-es!

És az U alakú lemezeket mivel rakja fel? Azok a csavarok miért lesznek jók a vékony anyagba? Egyébként nem értem, hogy ezt hogy gondolod, hogy rögzíti egy U alakú lemezhez pl. az ajtót?

Az ágynál a vastagabbra cserélés még akár jó is lehetne, de nem biztos, hogy talál olyan színű anyagot, illetve az bonyolultabb és többe is kerül.

nov. 3. 09:20
 9/9 anonim ***** válasza:

Az U alakú lemezeket átmenőcsavarral rakhatja fel. A lemezhez pedig lemezcsavarral lehet fogatni az ajtót. Így lényegében a terhelést nagy felület mentén lehet eloszlatni.

"Az ágynál a vastagabbra cserélés még akár jó is lehetne, de nem biztos, hogy talál olyan színű anyagot, illetve az bonyolultabb és többe is kerül."

Persze, ez benne van a pakliban,bár a lapszabászatokban már rengeteg minta elérhető. Ha mégsincs, akkor hasonlót kell választani, vagy fóliázni/kárpitozni.

nov. 3. 14:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!