Bútorlap élét lehet gyalulni?
40-45 fokban szeretném.
Vágni nem tudok csak 90 fokban a körfűrésszel.
Egy sarok szekrény szeretnék készíteni.
Szóval a gyalugép késének éle nem sérülne meg ettől a kemény (bútorlap) anyagtól ?
Nem lesz élzárva mert neki ütköztetek egy gyári (90 fokos élfóliázott) élt.
Nem is nagyon fog látszani a belső gyalulandó él ha esetleg kitöredetne.
Más kérdés, egyébként van valami bevett módszer az otthoni bútorlap vágására?
Nem erre van kitalálva a gyalugép, bár lehet elbírna vele. Esetleg a legkisebb késtávolsággal lehetne max és lassú tolással több rétegben.
Viszont gyaluval lényegében él letöréseket tudsz csinálni, ha kompletten 45 fokban szeretnéd elvágni a bútorlapot, akkor arra a gyalu nem jó. Arra otthon a körfűrész alkalmas. A kézi körfűrészeknek is van általában forgatási lehetősége.
Ott is valami sűrű fogazattal érdemes csinálni, illetve mindig mondom, hogy le kell ragasztani maszkolószalaggal a lapot, akkor kevésbé sérül a felület.
Miért kell neked egy sarokszekrényhez a 45 fokos elvágás?
Otthon a körfűrész jó kézivel, vagy asztalival.
Nagyon régen még lakásban dekopírral vágtam, lehetőleg olyan részen ami nem látszik, mert egyenes nem lett, bár sínt lehet rá tenni.
Egyszerűbb az áruházban levágatni előre a megfelelő méretekre.
Majdnem új asztali gyalugépemet használtam bútorlap éléhez.
Nézzük pozitívan: legalább megtanultam a kést élezni, beállítani.
Lehet mindent,de minek?
A gyalutól függ.Lehet csak kitöredezik a széle,éle lepattan.
Körfűrésszel megoldható.Kell egy 45 fokos készülék(olyan céleszköz,ami az asztaldra 45fokot csinál. .Amire a bútorlapot rakod.
Itt is ugyanaz a szitu.Vagy kipattog az él,vagy nem.Megintcsak a butorlap illetve a fűrészlap fügvénye lesz.Feltételezdm hogy nem lapszabász körfűrészgéped van elővágóval.
Ui..
Megoldásként szigszallagal ragszd le a vágandó felületet.Valamennyire megóvja a laminátot a töredezéstől.
Végül is kézi gyalugéppel nagyjából leszedtem az élt 45 fokban, és a maradékot becsiszoltam.
Az összeillesztés (gondolom nem lett tökéletes a szög, pedig még túl csiszoltam nagyobb szögben) lett egy kicsit hibás a másik gyárilag vágott 90 fokos éllel.
Van itthon maradék szín azonos bútor fólia, szóval a baki megoldva.
Majd dobok egy képet a kész eredményről.
Köszönöm az ötleteket ✌️.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!