Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Erre a tetőre mivel lehet...

Erre a tetőre mivel lehet cserepeslemezt fogatni?

Figyelt kérdés

Adott egy erős, vasból készült tetőszerkezet:

[link]

Régen cserép volt rajta:

[link]

A probléma csak az, hogy a lécvasak L vasak, és ilyen irányúak:

[link]

Ti mit használnátok, és hogyan?

okt. 13. 17:58
1 2
 1/14 A kérdező kommentje:
ja, ez egy melléképület, tehát ne írjatok teljes tetőcserét :)
okt. 13. 17:59
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Az L vasba tetőlècet fogatnèk alulról, aztàn a lècre csavaroznám a lemezt.
okt. 13. 18:20
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
A tetőre kellenek stáflik,aztán a tetőfólia,majd a lécezés,amihez lehet rögziteni a lemezt.
okt. 13. 18:37
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Hát ha fóliázásról beszélünk, akkor arra kéne már ellenléc is.

Én amúgy azt csinálnám, hogy minden második L vasra hegesztenék egy laposvasat, így kialakul egy U profil, ebbe meg önfuró csavarokkal lehetne rögzíteni a cserepes lemezt. Mivel nincs fólia ebben a konstrukcióban, célszerű filcezett lemezt használni.

okt. 13. 22:31
 5/14 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat, ezek szerint jó irányban gondolkodtam.
okt. 13. 23:05
 6/14 anonim ***** válasza:
73%

Először én is azt mondtam volna, mint a 2. válaszoló, hogy tetőlécet tenni a szögvasakba. De aztán végiggondolva, rájöttem, hogy az csak akkor működik, hogy ha a szögvasak sűrűsége megegyezik a lemez mintájával:

[link]

Ami éppen nem kizárt, hogy így van, de nem is biztos.

Stafnit meg nem egyszerű feltenni úgy, hogy megvannak a szögvasak.

Még az lehet működőképes ötlet, hogy vastagabb OSB-vel leburkolni az egészet, és arra csavarozni a cserepes lemezt. Az OSB-t elég lenne pár helyen, a széleken meg középen hozzácsavarozni a szaru"fák"hoz (rövid, a szögvasak közé rakott, azonos magasságú párnafák alkalmazásával), aztán a szögvasak megadnák a szintet, már feltéve, hogy nagyjából szabályos az egész.

Fólia akkor szükséges, ha zárt a helység, meg főleg ha termelődik pára. De ha járja a levegő valamelyest, akkor fólia nem szükséges. A garázsom teteje alatt nekem sincs, és semmi gond nincs ebből, már 20 éve megvan.

okt. 15. 13:29
 7/14 A kérdező kommentje:

Ellentmondásos infót találok a léctávolságról:

https://www.youtube.com/watch?v=XYGzp2j7g1M

Ebben a videóban azt mondja hogy "alja-teteje 31 cm"

Nálunk pont 31 cm két szögvas közti táv.

Viszont arra gondoltunk ujralécezzük az egészet függetlenül a szögvasaktól, helyes kiosztásban. A szögvasak magassága kisebb mint a bramac léceké, így eltartja mindenképp a cserepeslemezt a léc a szögvastól, mintha ott sem lenne.

okt. 15. 15:34
 8/14 anonim ***** válasza:
Oké, de hogy csinálod? Párnafa nélkül, minden lécet a vasra csavarozol? Mert párnafának nem találsz sima felületet. Hacsak le nem flexelsz minden szögvasat.
okt. 16. 07:09
 9/14 A kérdező kommentje:
Igen, önmetszővel hozzáfúrom a bramac lécet a vashoz, így nem kell külön párnafa. Kicsit melós, de egyszerű viszonylag, elég sűrűn vannak a vasak, és így az L vasak sincsenek útban, csak segítenek majd járni a tetőn.
okt. 16. 19:05
 10/14 anonim ***** válasza:
Nem egyszerűbb amúgy laposvasat hegeszteni a szögvasra ahogy #4-ben írtam? Pont jó a szögvas kiosztás is a leírásod alapján, én biztos nem kínlódnék a lécezéssel. Persze te tudod.
okt. 16. 19:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!