Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Mérőszalaggal hogyan lehet...

Mérőszalaggal hogyan lehet milliméter pontossággal mérni?

Figyelt kérdés
A problémám az, hogy az elején a fém klipsz 2-3 mm-t lötyög, tehát akkor honnantól kell nézni a nullát? A 0 be sincs egyébként jelölve rajta ahogy néztem.

máj. 7. 01:11
1 2 3 4
 11/32 anonim ***** válasza:
66%
#8 Szerencsére már nem a 70-es években vagyunk, relatíve jó minőségű és pontos szerszámok és mérőeszközök elérhetők bárki számára.
máj. 7. 09:55
 12/32 anonim ***** válasza:
66%

Arrébb kezd a mérés, ne a nullánál.

mondjuk 10 centinél csiptesd oda valamivel és azt tekint nullának.

máj. 7. 16:04
 13/32 A kérdező kommentje:

> "Egy normális mérőszalagnál csak annyit lötyög rajta a beakasztó, amilyen vastag a füle."

Két ugyanolyan mérőszalag van itthon. Mindkettő 5 méteres OBI-s. Mindkettő más mértékben lötyög. Ha pont annyit lötyög, hogy beakasztva nullázza magát, akkor ez azt jelenti, hogy egyedileg kalibrálják a lötyögés mértékben? Vagy most ezt honnan kéne tudnom, hogy tényleg kalibrálva van-e?

> "Gyakorlatilag így nullázódik attól függően hogy beakasztod valamibe és úgy méred, vagy nekitolod valaminek és úgy."

Ezt most ne haragudj, de nem értem. Ha beakasztással nullázza magát, akkor nekitolásnál kevesebbet fog mutatni, nem? Hiszen akkor a másik irányba "löttyen el". Hogyan lesz mégis pontos akkor is, ha a végét nekitolva mérek vele?

> "Kezd 10 centinél, odarakod pontosan, majd a végén levonod a számból"

Lehet így is, de akkor az két emberes meló. :) Igazából azt szerettem volna tudni, hogy enélkül hogyan lehet pontosan mérni mérőszalaggal. Hiszen a beakasztó feltételezem azért van, hogy úgy használják.

máj. 7. 19:12
 14/32 A kérdező kommentje:
Egyébként az a vicces, hogy műanyag vonalzóhoz hozzánézve beakasztva és nekitolva is van pár mm eltérés, de mindkettő mérőszalagnál más. Sőt, megnéztem egy harmadik márkátlant is, ami alig 1 mm-t lötyög csak, de az sem mm pontossággal követi le a vonalzót. Remélem érthető, hogy mi a probléma... Most akkor melyik az etalon ugye, mert maga a vonalzó is hibázhat, ha pontatlanul nyomtatták rá a skálát.
máj. 7. 19:14
 15/32 A kérdező kommentje:
A vonalzót úgy tettem az anyag sarkára, hogy a 0 mm vonalának a külső fele essen rá az anyag sarkára. Ezt sem teljesen értem még, hogy ha a vonal vastagságát is hozzánézzük, akkor méréskor melyik részének kell ráesnie az anyag szélének. Tudom, hogy ez már a tizedmm kategória és nem is ezt kérdeztem, de mint elméleti dolog érdekes lehet ezt is tudni.
máj. 7. 19:16
 16/32 anonim ***** válasza:
78%
Azt írtad: Másfél és 2 méteres lapokat kellene mérned.Nem tudom mivel fogod kijelölni a vonalat ami mentén vágni akarsz, azt sem tudom, mivel akarod leszabni, de hogy ekkora méreteknél tök mindegy fél-1 milliméter ide-oda az tuti.
máj. 7. 19:17
 17/32 anonim ***** válasza:
78%

"nekitolásnál kevesebbet fog mutatni, nem?"

Pont ez a lényeg.

"az két emberes meló"

Nem. Csiptesd oda.

Ne haragudj, de ha egy telibevert mérőszalagot sem tudsz kezelni, akkor elég nagy a baj. Hány diplomás bölcsész vagy?

máj. 7. 19:17
 18/32 anonim ***** válasza:
100%

Nem fog kevesebbet mutatni, ha nekitolod.

De ott van elotted, probald mar ki. Fogj egy munkadarabot, deszkat, barmit, akaszd bele a vegebe, merd meg. Utana meg tedd oda a munkadarab veget egy sik felulethez, aminek nekitolod a szalag veget ugy, hogy az rajta van a munkadarabon. Ugyan annyit fog mutatni.

Egyebkent ne OBI-sat hasznalj, inkabb Sola, Stanley, Milwaukee, Dewalt, stb. kb. 2 eft egy normalis meroszalag.

máj. 7. 19:18
 19/32 anonim ***** válasza:
78%

"Hogyan lesz mégis pontos akkor is, ha a végét nekitolva mérek vele?"

Ugy hogy pont annyit mozdul, amekkora az akaszto vastagsaga.

máj. 7. 19:21
 20/32 anonim ***** válasza:
100%
15: a vonalzónál az osztás középvonalát nézd.
máj. 7. 19:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!