Van előírás, szabvány arra, hogy a tűzhelyet sodrott
vagy merev kábellel köthetem be?
21/29 A kérdező kommentje:
Örülök, hogy tetszik. :) 25 évvel ezelőttről van villanyszerelői papírom, az érdekelt, hogy változott-e a szabvány. Hála Istennek nem dolgozom a szakmában, tovább tanultam, nem úgy mint anno a buta villanyszerelő csoporttársaim. Azóta egy 3D nyomtatással foglalkozó fejlesztőcéget viszek, ami orvostechnológiai beszállító. :)
Viszont nem titok, a hétvégi OKJ villanyszerelőket továbbra is lenézem-. Nálunk, anno a 3 éves technikusiban is voltak buta emberek, ez a hétvégi OKJ-vel csak súlyosbodhatott. :)
Teljesen mindegy, onmagaban mar az fura hogy ebben a helyzetben felmerul a sodrott es merev vezetek vagy-vagy letjogosultsaganak kerdese. Szakmai eloelet ide vagy oda, nem rendelkezel sem olyan kepesseggel sem olyan kompetenciaval hogy elitelj barkit aki barmilyen modon villanyszerelo szakkepesitest szerzett. Akkor sem ha neked is van, akkor sem ha muszer alkatreszt nyomtatsz, ezek irrelevans infok. De majd ha nyomtatot vagy alapanyagot vasarolsz jusson eszedbe, hogy lehet hogy az egyik buta volt szaktarsad allitotta ossze a berendezest ami lehetove teszi a munkad. Vagy eppen egy hetvegi felnottkepzesben vegzett tag huzta be a letesitmenyt ahol penzt keresel.
2024. febr. 5. 23:36
Teljesen mindegy, ki hol végzett, a szakmát munka közben tanulod meg tapasztalatból. Találkoztam én már olyannal, aki okj után 5 évvel már ki se látott a munkából és milliárdos beruházásokban is bele ért a blankolója…
2024. febr. 6. 09:27
Hát most erre mit mondjak? Elképesztően arrogáns vagy. Nem vagyok villanyszerelő, sem OKJ-s, sem "rendes". De egy elektromos tűzhely bekötését minden további nélkül megoldanám kérdezés nélkül, már ha vállalnám a garancia elvesztését. Nekem csak az tűnt fel, hogy kérdezel egy egyszerűt, közben meg az derül ki számodra, "hogy itt mindenki hülye?", persze rajtad kívül. Fogalmad sincs hogy én ki vagyok, de símán kiosztassz, miszerint nem értem az iróniát, kevés könyvet olvasok, és lesajnálod a szellemi "képzettségemet" is. Nos, nekem is meg van a véleményem, de szerény szellemi képességemmel ezt megtartom magamnak.
2024. febr. 6. 19:19
25/29 A kérdező kommentje:
Szerintem ezt a témát már lezártuk. :)
26/29 behaoszi válasza:
10KW-os tüzhely közel 5 A áramot fogyaszt, annak a bekötéséhez az 1mm" vezeték elegendő. De biztonsági szempontból vastagabbat válaszz hogy ne melegedjen a vezeték.
Én konkrétan 2,5mm2 átmérővel kötöttem be az 40 Amper áramot vezet melegedés nélkül.
2024. febr. 7. 08:03
27/29 A kérdező kommentje:
5x4mm2 sodrott kábelt vettem, ezzel tuti nem lesz gond :)
#26 az 5 A-t hogy számoltad ki? :D
2024. febr. 8. 21:28
Kösd be sodrott sárga kábellel! :D
júl. 24. 12:30
Kapcsolódó kérdések: