Hány mm2.eset kellene vennem házba? Nyilván nem hegeszteni szeretnék vele, de azért mikrót, esetenként egy hősugárzót bírjon el. Mindenképp MT.t veszek. Lényegében hosszabbító készítéshez.
"Miért feltétel, hogy 2,5.ös"
Mert a vezetéket biztosító kismegszakítóból ehhez tehetsz fel 16A; 20A;-t
"Szerintem elég az 1,5 sodort."
Ha elég a 13A-os kismegszakító!
A dugaljak 16A terhelésre vannak méretezve.
A kapcsolók pedig 10A-ra.
De tudjál róla! Hogy ha ez pl. 25m - ne adj isten 50m hosszú. És dobon van! A Te 2kW-os hősugárzód szezon végére leégeti a 1,5-ös vezetékedet... Mert így csupán 1000 Wattal terhelhető tartósan.
Alapból 16amperos kismegszakítók vannak fent.
Másfeles tömör vezetékek pedig a falba.
Akkor most melyiket cseréltessem a vezetékeket vagy a megszakítókat?
Lakásba én a megszakítót cserélném 13A-ra...
Amennyiben a világítási rendszer külön ágon van. Azt B-10A-ra.
Én először azért meggyőződnék róla, hogy az tényleg 1,5-es vezeték vagy csak benézted. Nincs olyan idióta aki 16 amperrel védett 1,5-el szerel le egy egész házat (de egyébként van, kóklernek hívják). Ha meg C-s is akkor végképp nem volt képben az aki csinálta.
Inkább hívj villanyszerelőt aki ért hozzá.
"Nincs olyan idióta aki 16 amperrel védett 1,5-el szerel le egy egész házat"
Én árulom az anyagot hozzá. Hidd el hogy van.
- Ezért nem hívunk szerelőt
- Ilyen kis munkát mi is megcsinálunk
- csak a műhelybe kell elvinni
A legdurvább az volt, amikor a nyári konyhába PB tömlővel az udvaron keresztül vezették be a földgázt!
#9 Ezt sosem értettem. A két keresztmetszet között van méterenként 40-50 ft különbség. Egy átlagos lakóházba bőven elég 3x100m /100m2 dugalj áramkörnek, ha 2,5 helyett 1,5-el szerel spórol 10-15 eft-ot. A komplett villanyszerelés meg valahol 500e-1m között. Ennyire nem lehet valaki smucig, de tudom, tényleg vannak ilyenek.
A csak a műhelybe kell részt sem értem, villamosság és a vonatkozó szabványok szempontjából azért mert az csak egy műhely nincs kisebb vagy megengedőbb besorolásban. Sőt, ott lehet csak igazán nagyfogyasztóra számítani a dugalj áramkörön. :D
A gáz meg tipikusan az, amivel még annyira se éri meg viccelni mint a villannyal. Vicc.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!