Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Mitől tud erősen levegősödni...

Mitől tud erősen levegősödni a fűtés?

Figyelt kérdés

Naponta kell kiengedni a levegőt a rendszerből, vagy fél litert biztosan. És utántölteni is elég sokat kell.

Van egy régi vegyestüzelésű, meg egy vadiúj gázcirkó. Bármelyik megy, a levegősödés fennáll. Általában 50 fok körüli a vízhőfok.

Nyitott a rendszer, de a padlásról nyilván nem tud lentre levegőt szívni.

Ha valahol tömítetlenség lenne, akkor ott a víz folyna ki, nem a levegőt szívná be.

De akkor meg mégis hogy kerül levegő a rendszerbe?

2023. dec. 6. 15:30
1 2 3
 21/24 A kérdező kommentje:

20

Igen, ilyen rendszereknél tényleg elképzelhető a légbeszívás. De az én rendszerem lényeges pontokban más, hidraulikai szempontból.

A cirkó (a szivattyúval) a szuterénben van. 1 szinttel fölötte vannak a radiátorok, 2 szinttel fölötte meg a kiegyenlítő tartály. Tehát a rendszer vizének 99%-a a szivattyú felett van. Valamint, a fűtési kör fölé kizárólag 1 cső megy, és ennek a tetején van a nyitott kiegyenlítő tartály, és a tartály működik túlfolyóként is.

A leírtakból adódóan, hiába csökken a nyomás a szívott oldalon, mert a kiegyenlítő tartály teljes vízkészletét be kellene szívnia (ha lenne hová), hogy levegő kerüljön a rendszerbe.

Az írás legvégén lévő dolog még elképzelhető lenne, ha ilyen lenne a rendszerem. De nálam a csövek nem fent mennek, hanem lent. Ebből (is) adódóan, a legfelső megfordulási pont felett 3 m függőleges cső van, és efölött a kiegyenlítő tartály. Azaz, elég nagy a nyomáskülönbség ahhoz, hogy a szívott oldalba ne kerülhessen levegő. 0,3 bár plusz nyomás (a légkörihez képes) mindig van a szívott oldal legfelső pontján is.

Szóval, jó cikk, meg is érdemel egy zöldet, csak az én rendszerem nem szerepel benne.

2023. dec. 15. 06:55
 22/24 anonim ***** válasza:

A leírásod alapján neked pontosan a 9 ábrán szereplő rendszered van ahol bemutatják a hibát.

Nem igazán értem mit szeretnél, elég ellentmondásos amit írsz.

2023. dec. 15. 14:11
 23/24 A kérdező kommentje:

Semmi ellentmondás.

Már korábban is leírtam a dolgokat, a 21-ben pedig részleteztem is, hogy miért nem olyan a rendszerem, mint a 9. ábrán szereplő. Van benne hasonlóság, de pont az más, ami miatt problémás a 9-es. Olvasd el részletesen a hozzá tartozó magyarázatot, hogy mi ott a hiba.

2023. dec. 15. 15:03
 24/24 mindentudó99 ***** válasza:
Nézd meg nem szív e be levegőt a keringető szivattyúnál. Középen a csavarnál pl. Volt babrálva a rendszer? Egy fordítva bekötött radiator is csinál levegő problémát. ( tapasztalat)
2023. dec. 15. 19:51
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!