"DC 220V-os" fűtés és melegvíz NAPELEM-mel házilag lehetséges? Minden 4Mft helyett 400eFt-ért ? TÉLEN NAPONTA 1000FT értékű "meleget" adna nyáron ennek a 2-3 szorosát. (10kWh átlagban naponta)
Elvben működhet a dolog, de nem minden részletét értem, hogy miért (úgy) van.
Ez akkor érné meg, ha valamennyit értesz hozzá, átlátod a működését, és ha bármi baja van, te magad közbe tudsz avatkozni, vagy megjavítani.
Nyolc napelem téli viszonyok között nem fog 13 kWh energiát adni, márpedig 1000 Ft 75 Ft/kWh val kb. ennyi, ha meg lakossági áron számolsz, még kevésbé jön ki a matek.
A műszaki része is fura, gyakorlatilag semmire sem elég egy napi max 8 órában dolgozó 1 kW körüli fűtőtest a lakásfűtés szempontjából, pláne, hogy melegvízhasználattal is megcsapolod ezt a vékonyka forrást.
20 fokos vizet 120 literes bojler 1,8kW fűtőtesttel 5 óra alatt fűt fel 65 fokra.
Ez persze jól szigetelt rendszert takar...
Használati melegvízre jó lehet.
Műszaki zagyvaság az egész, működésképtelen az ötlet.
Igazából már ott bukik, hogy télen, amikor nem süt a nap, te napenergiával akarsz fűteni.
Elárulom neked, hogy a 5kWp rendszerem pénteken és szombaton ebben a borongós időben 0,2 kWh energiát termelt. Ez kb. 2 liter langyos vízre elég.
"szombaton ebben a borongós időben"
Felénk speciel 11 órakor fel kellett kapcsolni a világítást!
Ebéd után pedig lefeküdtem aludni - úgy szakadt a hó...
Hajrá, de szerintem neked a barkácsélmény hiányzik csak. A bojlerből nem lesz jó fűtőtest még burkolat nélkül sem.
A #solar system kulcsszón viszont jót nevettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!