Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Mitől tud erősen levegősödni...

Mitől tud erősen levegősödni a fűtés?

Figyelt kérdés

Naponta kell kiengedni a levegőt a rendszerből, vagy fél litert biztosan. És utántölteni is elég sokat kell.

Van egy régi vegyestüzelésű, meg egy vadiúj gázcirkó. Bármelyik megy, a levegősödés fennáll. Általában 50 fok körüli a vízhőfok.

Nyitott a rendszer, de a padlásról nyilván nem tud lentre levegőt szívni.

Ha valahol tömítetlenség lenne, akkor ott a víz folyna ki, nem a levegőt szívná be.

De akkor meg mégis hogy kerül levegő a rendszerbe?

2023. dec. 6. 15:30
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
82%
Nyitott rendszernél hogy lehet "nagy nyomású víz"?
2023. dec. 6. 18:11
 12/24 anonim ***** válasza:

Nem tudom hol vehettél vadi új gázcirkót ami olyan mint a régi.

Szerintem ehhez gázterv sem készült .Ez valami FÉG készülék lehet.

2023. dec. 6. 18:14
 13/24 mindentudó99 ***** válasza:
#11 Úgy hogy hőcserélővel le van választva a gázkazán és ott lehet megfelelő nyomast csinálni. Ezért a tágulásit se kell 12 méter magasra tenni. Egészen régi gázkazánok meg nyomás nélkül is mentek.
2023. dec. 6. 19:30
 14/24 A kérdező kommentje:

11

A külső levegőhöz képest nagy (nagyobb) a nyomás, ahogy már előbb is leírtam. Így átnézve, kb. 0,3-0,6 bárral több a nyomás a radiátorokban és a cirkóban, mint a kültéren. És elég furcsa lenne, ha a kis nyomású levegő bemenne a nagy nyomású víz helyére. Ez olyan lenne, mint ha a lufit kiszúrod, és a lyukon keresztül felfújódik még jobban.

De nálam mégis valami hasonló játszódik le...

12

Igen, ez egy parapetes FÉG, mint a régi. Ha azonos teljesítményű, akkor be lehet rakni a régi helyére, gázterv nélkül. Gyorsan kellett.

2023. dec. 6. 20:56
 15/24 anonim ***** válasza:
21%
A hütési rendszeredben lévő nyomás a víz statikus nyomása, mint tudvalevő kb 1 méter vízoszlop 0.1 Bar nyomást fejt ki. Ez nem túlnyomás a levegőhőz képest. Egy felül nyitot 1 méteres edény alján is meg van ez a nyomás. És még valamit folyadékban olyan hogy túlnyomás nem létezik ugyanis a folyadékokat nem lehet összenyomni(fizika) Ahol magasab a víznyomás ott is az áramlás az ami a feszmérőt feltornázza. Pl ívóvíz vezetékben egy szivattyú tolja előre a vízoszlopot ezt láthatod nyomásként megjelenni. Ha levegős a fűtési rendszer az kb két dologtól lehet.... Feltőltés után nem lett rendesen légtelenítve. Vagy tőmitetlenség miatt vízveszteség helyén légbuborékok foglalják el a víz helyét. Helyedben a tágulási tartály vagy esetleg a légtelenítők körül vizsgálódnék. Űdv fűtésszerelő és kazán gépészként írtam ezt pubi😉
2023. dec. 6. 21:27
 16/24 anonim ***** válasza:
A 8 as válasz végén is ezt írtam már .
2023. dec. 6. 21:40
 17/24 anonim ***** válasza:
70%

#15: Add vissza a papírodat pubi.

Olyanokat írtál itt össze, hogy egy iskolás kisgyerek is elsírná magát.

Forditva ülsz a lovon, nem az áramlás okozza a nyomást, hanen a nyomáskülönbség okozza az áramlást. Jezusfaszha, asszem inkább elkezdem én bütykölni a gázkazánt, ha ilyen "szakemberek" vannak.

A "feszmérőt" a víznyomás által kifejtett erő mozgatja egy rugó ellenében, nem az áramlás.

2023. dec. 7. 08:48
 18/24 A kérdező kommentje:

Nem akartam már hozzászólni, mert nem veszekedni akartam a kérdésfeltevéssel, hanem ötletet kérni a problémámra. Csak azért írok mégis, mert az előttem szólót ketten is lepirosozták.

Pedig igaza van.

Sőt:

15

"ugyanis a folyadékokat nem lehet összenyomni(fizika)"

De bizony, a folyadékok összenyomhatóak egy nagyon kis mértékben. (Fizika.) Ebből adódik, hogy értelmezhető a nyomás fogalma a folyadékokban. Ha nem lennének összenyomhatóak, nem lenne bennük nyomás, és a Mariana-árok alján ugyanolyan lenne a víznyomás, mint a fürdőkádam alján.

Itt pl. ki is számolják, hogy a 25 fokos víz térfogata 1 bár nyomáson 0,0044%-kal csökken, 230 bár nyomáson pedig 1%-kal. Ami még így szinte semmi, de emiatt létezik benne nyomás, ami mérhető.

[link]

"A hütési rendszeredben lévő nyomás a víz statikus nyomása, mint tudvalevő kb 1 méter vízoszlop 0.1 Bar nyomást fejt ki. Ez nem túlnyomás a levegőhőz képest."

Hát mi lenne? A cirkó szintjén (a szuterénben) a levegő nyomása 1 bár, a csőben lévő nyomás pedig - a vízoszlop magasságából adódóan - 1,6 bár. (A radiátor szintjén is 1,3 bár.)

Ajánlom újra elolvasni és értelmezni a lufis példámat. Ha kiszúrod, akkor nem várható, hogy még nagyobbra fújódik a lyukon. Ugyanígy, ha tömítetlenség van a rendszeremben, akkor a víz fog kifolyni, nem pedig a víz fog a csőbe jutni.

[link]

2023. dec. 8. 06:36
 19/24 anonim ***** válasza:
50%
Kétdező. Borzalom amit ide írtál. Fizika 1.
2023. dec. 8. 15:22
 20/24 anonim ***** válasza:
2023. dec. 14. 22:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!