Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogyan lehetne egy 18V-os...

Hogyan lehetne egy 18V-os Makita akkut közvetlenül napelemről tölteni, kihagyva a 230V-os invertert?

Figyelt kérdés

Mire valók azok az általában sárga érintkezők rajta?

A "+" és "-" kivezetések direktben a benne levő 18650 cellákhoz mennek, és a Makita töltőben van az az elektronika, ami szükséges a töltés vezérkéséhez, vagy van még ott benne valami okosság?

2023. ápr. 19. 09:21
 1/5 anonim ***** válasza:

Sehogy. Eleve a megfelelő feszt sem tudja biztosítani, hiányzik a védelem, lekapcsolás stb.

Az akkuknál jó ideje +elektronika van ami a saját töltőjében lévővel van illesztve.

2023. ápr. 19. 09:49
 2/5 A kérdező kommentje:

Rosszul fogalmaztam, amikor azt írtam, hogy "közvetlenül". Úgy értettem, hogy anélkül, hogy 230-at csinálnék belőle egy inverterrel, amin veszteség van, és utána a töltő csinálna ebből 19V-ot (vagy amennyivel tölteni kell azokat a cellákat), amin szinté veszteség van. Helyette valami más elektronika lenne a napelem harminc-valahány voltja és az akku között, amin remélhetőleg kevesebb lenne a veszteség, és töredéke olyan bonyolult lenne, mint az inverter + makita töltő együtt.

Viszont ehhez valószínűleg nem elég egy dc->dc koverter, mert szerintem azokban az akkukban nincs megfelelő áramkör a töltéshez. Nem elég adni neki az áramot. Nem tudom mit csinál az a náhány sárga kivezetés, de talán ott lehet a válasz a kérdésre, hogy hogyan kell tölteni azt az akkut. Vagy az is lehet, hogy a + és - kivezetések közvetlenül a cellákra mennek, és egy sima li-ion töltő aramkör kell (a dc-dc konverter mellé), és kész, de akkor meg minek van benne az a valami a 7 db sárga lábbal, amit akár bms-nek is gondolhatnánk? (Tudom, szedjem szét és nézzem meg... de ha esetleg valaki már megtette, akkor én ezt megspórolnám...)

A tudásmegosztás jegyében: van a + és - kivezetések mellett egy rövidebb is, ami a túlmerítés elleni védelemre szolgál elméletileg. Azon is a + láb feszülstségét lehet mérni, egészen 12V-ig, de alatta leesik 0V_-ra. Az akkut használó eszköz feladata lenne, hogy ezt figyelje, és kikapcsoljon, amikor 0V -ra esik ennek a 3., rövidebb lábnak a feszültsége, de sok olyan eszköz van, aminek nincs is csatlakozója ehhez a 3. lábhoz, tehát nem használja ezt a funkciót. A töltésnél valószínűleg nincs szerepe, csak a sárga kis lábaknak.

2023. ápr. 19. 10:14
 3/5 anonim ***** válasza:
Vagy szétszeded a 230V AC töltőt és megnézed, hogy a töltőáramkör mekkora DC feszültségről üzemel, és a töltő áramkört táplálod meg egy stabilizált egyenfeszültséggel, vagy veszel Makita autós töltőt, és egyből ráakaszthatsz a szivargyújtóra egy DC 12-15V-os feszültséget. Ez sem árt ha stabilizált.
2023. ápr. 19. 10:49
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Az akku egységbe van egy mindenre kiterjedő védő elektronika. Hőfok figyelés, túlmerülés, alacsony fesz, magas fedz, zárlat. Szval mindent figyel. Ha bármi gond van lekapcsolja az akkukat mindörökre, és többet nem tölthető. Ez engedèlyezi ugyanakkor a töltést is, amikor töltőre rakod. Vagyis a töltő akkor tölt, ha az akku egység engedi. Ezért a sok láb újabban.

Tehát egyedüli megoldás az amit felettem leírtak. A töltőt nem tudod kihagyni.

2023. ápr. 19. 12:34
 5/5 anonim ***** válasza:

A lítium ionos cellák tűzveszélyesek, nem véletlenül van benne a védelmi elektronika. A töltő és az akku (gyári állapotában) együtt tud biztonságosan működni.

Napelem, töltésvezérlő, napelem-akku és inverter (230V). Így működőképes. Aztán az inverter kimenetére rákötheted a kívánt fogyasztót, például a makita akku-töltődet. Nyilván van veszteség, de ez a megbízhatóság ára.

2023. ápr. 20. 13:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!