Késélezés, köszörülés?
Így kell csinálni? Vagy ez nem igazán jó bemutató/tanító videó?
https://www.youtube.com/watch?v=WgJigf--hMg





Nem jó. Semmit sem mond, mutat.
Először is, nem 1 féle él van így az élezés kivitelezés is változik.
Aztán mi a cél, mennyire sérült az él, asszerint 400-600 grides fenőkő. Utána 800-1200 grides fenni. A szög fontos. Minél kisebb a fenési szög-élszalag szöge, annál élesebb, de sérülékenyebb is. Konyhakést 10-15 fokra, túrakést 15-20 fokra lehet élezni, de akár 23 is.
Keress olyan videót, ahol mutatnak szögtartasra segédezközt, fenőkő fajtájat (vizes).





Jól csinálja, de oktatóvideónak persze kevés.
A szögtartásról annyit, hogy sok gyakorlás kell hozzá. Ha nem sikerül tartani a szöget, azt észreveszed mert több él fog megjelenni amelyek között a megtörés látható. Olyan késen érdemes kezdeni amelyet nem sajnálsz ha "elfogy". Élezés során a kés élét vízben vagy emulzióban le kell hűteni.
A sorjázásról is érdemes néhány szót említeni. Filckorong + sötétzöld paszta. Ha ez nincs, akkor kézi eljárással kell sorjázni, de ez sem egyszerű.
Végül munkavédelem:
A köszörűkorongot és a hozzá tartozó hajtást védőburkolattal kell ellátni, ez hiányzik a videóban mutatott készülékről.
Védőszemüveg vagy védőpajzs használandó (utóbbit jobban szeretem mert amellett hogy a teljes arcot védi, kényelmesebb is).
Köszörűkorongot időnként le kell szabályozni, házi bakköszörűkhöz a vidiás rúd általában kielégítő.
Néha kiábrándító hogy az olcsón kapható kínai köszörűgépek korongjai mekkorát ütnek, ez balesetveszélyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!