Milyen sebességű köszörűt vegyek, kések köszörüléséhez?
Az a baj, hogy a legtöbb köszörű, vagy kettős köszörű, majdnem 3000-es fordulatú, ami pokoli gyors.
Illetve a nagyobb baj inkább az, hogy ami viszont elvileg késekhez van, az ilyen 90-150-es fordulatú, aminél az is gyorsabb, ha egy kaszakővel esek neki a késeknek.
Volt ilyen 130-as gépem, vagyis valahol most is megvan , porosodik valahol nem ér egy rakás szart se.
Ahogy tippelem, kb. egy 6 pólusú 900 körüli fordulatú gép lenne az ideális, vagy szalagos csiszolónál ennek megfelelő olyan 400-500 m/perces.
Aki szokott profin élezni profi késeket, az milyen géppel csinálja?
AZ verzió nem érdekel, hogy valaki 3 órán keresztül piszmog egy 60-asnál keményebb késen, meg "csakavizes csakalassú" ...
Nyilván nem azért vennék gépet, hogy lassabb legyek egy kézi fenőkőnél...
"Aki szokott profin élezni profi késeket, az milyen géppel csinálja?"
Általában tökmindegy, csak érteni kell hozzá.
Egy x fordulatú kővel sem mész semmire önmagában.
Ugye eleve nem egy szemcseméretet kell használni, aztán nem mindegy az él szöge és és az él típusa sem ha élezni akarod.
Aztán a sorját is le kell szedni.
Ha úgy gondolod, hogy ez egy pár perces munka, akkor nem lesz jól élezett késed sem.
Ezeket a részeket tudtam, ezért nem is fogalmaztam bele a kérdésbe.
Kár, hogy amit viszont kérdeztem, arra nem tudod a választ...
Meg fogsz lepődni, de sima flexel szoktam a késeinket megélezni.
Amikor a lazán lelógó újságpapírt is elvágja könnyedén, akkor nyilvánítom késznek.
A nagyobb konyhakésekkel ilyenkor a mirelit spenótot is kettévágja papírdobozostul.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!