Panel lakás vécéjében, amelyikben központi elszívó van, hogy lehet megszüntetni a büdös t?
Azt nem értem, hogyha működik jól az elszívás, márpedig hallani és érezni, hogy működik, akkor hogy kerül oda büdös más lakásokból?
Állítsam le az elszívást szigeteléssel? Mi lehet a megoldás?
Gondolom a központi elszívó nem folyamatosan működik, és amikor éppen áll, a kinti hideg levegő talán visszafelé áramlik a szellőzőcsőben. A légcsatornába be lehet építeni visszacsapó szelepet, az segíthet valamit.
Kitalálnék valami házilag kivitelezhető módszert (papírcsík a szívónyílásban, vagy hány grammos erővel tart meg egy síklapot) az elszívás erejének hozzávetőleges mérésére, és elvégezném a mérést akkor is, ha éppen fokozódik a büdösség, és akkor is néhányszor, amikor nem érződik.
El tudom képzelni, hogy valamelyik lakó felszerelt a saját wc-jébe egy, a közös rendszerbe fúvó elektromos elszívót, ami nála valóban hatásos, de a központi elszívó vákuumát csökkenti, így másoknál befelé áramlás léphet fel. Remélhetőleg ez nála csak átmenetileg működik, így tetten érhetővé válna az elszívás erősségének időnkénti csökkenése.
Plusz infó, talán kihagytam, hogy az elszívás nagyon erős, és folyamatos az ereje. Ha az elszívónyílásban található szabályzót (tölcsért) kijjebb tekerem, vagy ki is veszem a helyéről, akkor a bejárati ajtó résein, sőt, a kaputelefon mögötti járatokban is fütyül a szél a az elszívás ereje miatt.
Nekem már az az ötletem támadt, hogy az elszívó cső egy akna-szerű járatban köti össze az emeleteket. Ez az akna a WC hátfalán lévő fémlemez borítással van csak leválasztva a lakásokról, így a réseken keresztöl végül is a lakások össze vannak kötve lég-technikailag ... Talán.
Fontos, hogy a vákuum nem az aknában van, hanem az aknában található (egyik) csőben csak.
Hát akkor gyorsteszt: maszkolószalaggal a wc mögötti fémfal esetleges szivárgásait kipróbálandó egy fóliát ragasztanék (nem ragszalag-darabkákkal, hanem végigragasztva) a fémfal elé úgy, hogy az oldalfalaknál teljes legyen a tömítés.
Ha elmúlik a szag, megvan az irány, elhatározás kérdése, milyen megoldással zárod ki az idegen levegőt.
Ha nem múlik el, az is információ, mert akkor máshol jön át.
Nem lehet, hogy ez az erős szívás a bűzelzárókon át kiszívja a csatornából a szagot? Nem annyira a wc-re, mint inkább a mosógép pici szifonjára gondolok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!