Hogyan működik egy bojler?
Figyelt kérdés
Sajnos nem értek hozzá, van egy adott bojler, megvan jelölve rajta piros-kék cső, gondolom hideg-meleg víz, és van rajta egy csepegő része. A csepegőből csepeg a hidegvíz, kérdésem az lenne hogy miért csepeg? Józan eszemmel szerintem nyomás miatt, vagy a fölösleges hidegvíz ott távozik. De nekünk sajnos nem csepeg, hanem folyik, néha ömlik onnan a hidegvíz, mit javasoltok?2022. nov. 30. 17:18
11/12 Endura válasza:
Túlnyomáskor csepeg normál esetben,viszont az egész felületére vízkő csapódik ki,ami miatt előbb mindíg csöpög,később pedig már olyan vastag lesz rajta a vízkőréteg,hogy nem tud egyáltalán lezárni és ekkor már valóban folyik.Ha még csak csöpög,a szelep megnyitásával valamennyire tisztul és vissza tud zárni,de el fog jönni minden ilyen szelep esetén,hogy már nem tud visszazárni a vízkő miatt.Ha elzárható a bolylerbe a hidegvíz befolyó nyilás,akkor javításkor el kell zárni,a vízcsapot megnyitni és leereszteni a bolylert.Ez könnyebb,ha a túlnyomásos szelepet is megnyitod,bár a csapból is szív fel levegőt,tehát nem folyamatosan fog leeresztődni a víz.Amikor minden kész leszerelni a túlnyomásos szelepet és vízkőtleníteni vagy cserélni kell.Ez utóbbit ajánlom inkább,de a régi szelepet is érdemes megtakarítva vízkőtlenítve eltenni,ha a másik meghibásodik.Egyáltalán nem bonyolult kicserélni.Viszont ennél nagyobb probléma is szokott ilyen bolylereknél történni:belül is vízkövesek lehetnek,amit csak az egész alj levételével lehet kitakarítani.Ehhez viszont már tényleg érdemes szerelőt vagy hozzáértőt hívni,aki csinált már ilyet.Mivel életveszélyes áram alatt levő készülékben turkálni,ilyen művelet előtt TELJES ÁRAMTALANÍTÁS kell!Alapból van minden bolylerben vízkő elleni védelem,de ez soha nem 100%-os hatásfokú.A fűtőszálra általában nem tud megtelepedni ez miatt a vízkő,viszont a bolyler aljában ősszegyűlik,és úgy néz ki,mint egy halom rozsdás vas.Én rengetegszer csináltam már ilyen takarítást,de nem vagyok szakember,még apumtól tanultam,mint szinte mindent.
12/12 anonim válasza:
Mi évente vízkőtelenítjük, nem is nagyon szokott kijönni belőle olyankor vízkő, pedig ultrakemény a vizünk sajnos.
Ennek ellenére ezek az új villanybojlerek beszrnak a garancia lejárta után hamarosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!