Ha csak két vezetékem van, hogyan tudnám földeltté tenni a létesíteni szándékozott kültéri dugaszolóaljzatomat?
Tehát két vezeték jön ki a falból.... Vagyis nincs zöld sárga azaz földelő vezeték
Hogyan tudnék mégis földelt konnektort csinálni?
És megjegyzem nem velem tarsalogtál eddig. De a védővezetős érintésvédelmi mód ugye szétválasztható. Mert vagy nullázás, vagy földelés.
Látom felhúztak már előttem. De ez így igaz. Mint a hétköznapi földelés cimszó alapján mondják a laikusok, hogy leversz egy szondat és összekötöd. Ami itt ilyen formában tilos, és nem ad megfelelő védelmet. De ezt neked is tudnod kell!
"Bocs, hogy szólni próbáltam."
Szóljál nyugodtan, bármit, ami a szakmában értelmes.
"Összességében nincs igazad"
Összességében neked nincs igazad, de látom, az érvek nem számítanak.
"látom már felhergeltek eléggé."
Kik is?
"A közcélú hálózaton tökmindegy, mert a csillagpontot és nullát vagy pent földelik szakaszonként a potenciál emelkedés miatt. Ettől nem dől el semmi, ez egyforma."
Ez egyszerűen nem igaz. A közcélú hálózatnak követelményeket kell teljesíteni ahhoz, hogy Zsiga bánál TN legyen alkalmazható.
"a régi szabványba is nullázás volt előírva lakásoknál, házaknál, irodákba"
Ilyen formában ez sem igaz, mert a szabványban nem volt preferencia, abban mindegyik módszer követelményei voltak leírva. Rendeletben a kötelező csak ez volt:
"ki kell építeni valamely... védővezetőt igénylő érintésvédelmi rendszert"
és aztán meg az, hogy TN rendszer akkor, ha a hálózat megfelel a követelményeknek, amúgy TT rendszert.
Nem kell szemelyeskedni, az pedig hogy ki egeti magat, legyen szubjektiv. :)
Csupan arra celoztam, hogy onmagaban attol, ha o lever egy szondat es raakasztja a dugaljra, nem biztos, hogy teljesul a TT rendszer feltetele. Par dolgot meg celszeru lenne hozza megmerni. Ekkor lehet eldonteni, hogy be kell-e iktatni kulon AVK-t (ha nincs a nullazott rendszeren), vagy sem. Ha nincs AVK akkor a TT rendszerben letesitett leagazashoz szinte biztos hogy kell.
Ezert kerdeztem, hogy tudod-e hogy mukodik valojaban az egesz. Aki lever egy szondat es azt mondja hogy az ugy biztos, hogy TT rendszer, nem biztos hogy erti.
"Csupan arra celoztam, hogy onmagaban attol, ha o lever egy szondat es raakasztja a dugaljra, nem biztos, hogy teljesul a TT rendszer feltetele."
A feltételeknek valóban teljesülnie kell. De az már egy második fokozat a tárgyalásban. Az első az, hogy lehet-e ilyent egyáltalán alkalmazni? A szokásos megközelítés (a régi szabványból) Magyarországon az, hogy egyedi TT megoldást akkor nem szabad, ha van TN módszerrel védett fogyasztó a körzetben. Erre írtam eonokkal ezelőtt, hogy tájékozódás nélkül nem szabad ilyeneket csinálni. Azonban a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos Biztonsági Munkabizottságának állásfoglalása szerint, ha a TT kikapcsolószerve ÁVK, akkor lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!