Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » El fogja bírni a tv-t?

El fogja bírni a tv-t?

Figyelt kérdés

Van egy ikeás falra szerelhető tv állványom. A teljes cucc súlya önmagában kb 45 kiló az ajtókkal, polcokkal együtt. Ezen van rajta még egy 180 cm hosszú, pár mm vastag üveglap, ennek a súlyát nem tudom. A polcokban szokásos dolgok: iratok, mediabox, konzol, stb. 4 csavarral van rögzítve téglafalba. Erre rátehetek még egy 20 kg-os tévét?

Sajnos több infó, nincs. Már nem tudom milyen csavarokkal és dübelekkel lett a falba rögzítve :(

A honlapon ezt írják:

Maximális terhelhetőség polconként: 20 kg

A felső panel maximális teherbírása: 50 kg

Tehát a polcokra egyenként (3) bepakolhatok 20 kilót, a tetejére 50-et, ami összesen így 110 kiló, plusz magának a szekrénynek a súlya még 45, és ha szakszerűen van felrakva, akkor annak a 4 csavarnak meg kéne tartania ezt a 155 kilót? :D

Plusz egy kérdés: minél közelebb rakom a tv-t a falhoz, annál kisebb a szekrényre jutó terhelése is, igaz?

2022. okt. 5. 18:03
 1/6 anonim ***** válasza:

Fogalmad sincs milyen falba mivel van rögzítve. Én se látom. Próbáld ki.

Plussz kerdés: nem igaz. Mindegy hová tolod a szekrényen, a tv súlya nem változik, ugyan annyi a polc külselyén és belselyén is. A felfogatast, csavart, tiplit terheli másként. A csavarhoz közel, nagyobb a lefele irányú terhelés, amíg a polc szélén kihúzó erő is van már.

2022. okt. 5. 18:36
 2/6 anonim ***** válasza:
Mi nem tudjuk, hogy van felrakva. Amennyiben te sem, furj fel egy TV tarto konzolt a polc fole a falra, es arra tedd.
2022. okt. 5. 19:07
 3/6 anonim ***** válasza:
76%

Minél messzebb van a faltól, annál könnyebben szakad le.

Erő*erőkar.

2022. okt. 5. 20:47
 4/6 anonim ***** válasza:
Hááát egy polcnál az erőkar ilyen esetben azért nem számottevő, de jórészt nyíróirányú terhelés van a csavarokon, nem pedig húzóirányú, ez utóbbi viszont elmondható. Azt viszont nem lehet látatlanban megállapítani, hogy eltudja-e viselni ezt a tömeget.
2022. okt. 6. 08:12
 5/6 anonim ***** válasza:

Valóban nem számottevő. A TV falsíktól való távolításával a hajlítónyomatékot nem a polc ali rögzítése, hanem maga a polc veszi fel. A polcnak bőven van akora inerciája, hogy a legtávolabbi élre állítva is elbírja a TV-t, mivel magas, az oldallapok merevítenek. A fali rögzítésre inkább nyíró erő hat. Úgy képzeld el, mint egy lineáris szánt ami vertikálisan mozog, amit rögzíteni akarsz egy csavarral. Akkor is megáll a helyén, ha a csavar nincs rögzítve csavarmenetbe, csak egy menetesszár be van dugva a szán útjába egy furatba.

Számít az erőkar, de az abból eredő terhelést maga a polc veszi fel.

2022. okt. 6. 08:33
 6/6 anonim ***** válasza:

"Sajnos több infó, nincs. Már nem tudom milyen csavarokkal és dübelekkel lett a falba rögzítve :("

Itt a baj. Én egy hasonlóan nehéz szekrényt acéltiplivel raktam föl 2db M8-as csavarral, még 15éve és azóta is bírja.

2022. okt. 6. 22:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!