Elég előtetőhöz ez a szarufa vastagság?
Ház falához rögzített előtetőt építek. Több ismerőssel is beszéltem és olvastam meg infókat gyűjtöttem, így végül 5x10-es szarufákat tettem 70cm távolságra egymástól. A gerendák és szelemenek 12-esek. Úgy volt, hogy polikarbonát megy rá, de lehet osb lesz.
Kb 8m széles az egész és kb 3.8m hosszú, tehát a 2 szelemen között kb 3.8m a szarufa táv.
Többnyire össze is lett rakva. Nem tűnik rossznak, bár többen is jónak tartották a méretet, kicsit elbizonytalanodtam, hogy elég lesz e az 5x10-es méret. A fedést biztos megtartja mert nem komoly súly, a havat is szerintem, főleg amennyi esik mostanában.
Viszont ha osb lesz rajta, akkor arra nem ártana tenni valami vízszigetelést, ami azután mehetne rá ha már fent van az összes osb. Akkor rá kéne mászni. Nem tudom megtartana ekkora súlyt. Ha felhúzódzkodom 2 szarufára, akkor megtart, de kicsit mozog, hajlik.
Igazából sűrűbben is tehetném a szarufákat. (akár össze is fogathatnék 2 darabot)
Mit gondoltok? (egyszerűbb lett volna a 7.5x10 de most már késő)
Amúgy az 5x10 es keresztmetszet nem hangzik rosszul feltéve ha állítva teszed :)
7,5x10-nem jelent sokkal többet mert ugyan a vastagsága sokkal nagyobb de az inerciája már nem annyival.
Köszi a válaszokat, készítettem egy művészi paint rajot.
Elég egszerű szerkezet. A házon 2 darab kb 4m-es szelemen rögzítve átmenő menetes szárral.
A másik végén földbe betonozott 3 darab oszlop oszloptartón, rajta 2 szelemen fektetve. 12-es gerenda mindegyik.
Közötte pedig az 5x10-es pallók, szarufák, közöttük 70cm hely. Természetesen élére állítva :)
Gyanítom, hogy ha pl ráteszek osb-t, akkor azon végigmászva négykézláb eloszlathatom a súlyt. De nem lenne jó ha kettétörne amikor ügyködök rajta :)
Tehát itt az 5x10-es szarufa főleg a kérdés, hogy a 3.8m-en elbír e egy embert négykézláb anélkül, hogy középen kettétörne, nyilván osb-vel (minimum 12mm-es pl) eloszlik a súly az összes szarufa között.
Szarufa elég de inkább uv álló polikarbonáttal mennék tovább mert osb vel akármit csinálsz nedvességet fog kapni és idővel elég rondán elkezd szétmenni.
Ha olyan helyen laksz akkor penész és gombák is ki tudják kezdeni.
Polikarbonat volt az elso terv. Aztan rajottem, hogy kb 40m2-re 10mm-es polikarbonat kb 200-250e Ft.
Tullogassal olyan 4.5mel szamolok es akkor 5mes lemezek kellenek.
Plusz a kiegeszitok is rajonnek. Naivan azt hittem felebol kijon.
Most egy halom durvan nagy koltsegunk jott be. Lehet iden nem lesz ra keret. Alapbol azert lenne fontos az eloteto mert oda van pakolva egy adag faanyag es vedeni szeretnem. Gondoltam ideiglenesen egy csikban felteszek par osb-t. Aztan eljatszottam a gondolattal, hogy az is lehetne a polikarbonat helyett. Arra tekercselt bitumenes szigeteles mehetne. Bar osszesen az is 150e lenne minimum. Ha 12mmes az osb. Vastagabbnal mar a polikarbonat aranal jarunk.
Polikarbonat eseten legalabb nem nagyon kell a teton maszkalnom a felrakashoz.
A vazat mindenkeppen befejezem. Aztan a fedes kerdes. Abban is elbizonytalanodtam kicsit.
Olcsó átmeneti fedésre én ponyvát szoktam használni.
10-20 ezerért már elég nagyot kapni.
Árulnak vízállót direkt tűzifához.
Bujtatók vannak a szélein úgyhogy le lehet rendesen kötni ne vigye el a szél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!