Zártszelvény hegesztésekor (2mm anyag vastagság, MMA) mi lehet a baj, ha a derékszögben, az oldalak mentén hegesztendő felületek között nem jön létre varrat? Ehelyett két párhuzamos "hurka" rakódik le a zártszelvények találkozása mentén.
Amíg a salak rajta van, addig szépnek tűnik, de amikor eltávolítom, kiderül, hogy alig tartja valami egybe a két anyagot, és ahol összefogja ott is csak csúnya rögök, megfolyt oldvadáscseppek formájában. Nem jön létre a "klasszikus" formájú varrat. A hurkák között nehezen eltávolítható salak és korom van.
2,5-ös pálcával sikerült eddig a legjobb eredményt elérni. Megfigyeltem, hogy az áramerősség növelésével, a pálca lassabb előrehaladása, ide-oda mozgatása mellett jobb lesz az eredmény, de így sem az igazi. Ezen felül így már időnként átégeti az anyagot.
(Sajnos nem tudom megsaccolni, hogy mekkora a tényleges alkalmazott áramerősség, mert arra már rájöttem, hogy a gépemen beállított érték köszönőviszonyban sincs a valósággal. Inverter, NOVA - oroszként hirdették, de valójában kínai gyártmány. Otthonra, lakás felújításhoz vettem.) A javasolt értékeknél csak szikrázik, kormol, letapad a pálca. Általában másfél, 2-szeres értéket kell beállítani rajta, hogy működjön.
A vetemedés elkerülése miatt próbálkoztam 2-es pálcával is a zártszelvényeknél, de bármekkorára állítom az áramerősséget itt végképp csak a két párhuzamos "hurka" rakódik le. 2-essel abszolút kudarcba fulladt minden kísérletezés, egyszer sem fogta össze az anyagokat.
Mint látszik, nem vagyok profi hegesztő, ezért szakmabeliek tanácsainak örülnék leginkább.
Előre is köszönöm!
Zárt szelvényt nehéz hegeszteni, mert vékony a fala.
Ne mozgásd a pálcát, hanem szakaszos rövid potyogtetessel építsd fel a varratot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!