Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Ha sarokcsiszolóra favágó...

Ha sarokcsiszolóra favágó korongot teszek az veszélyes?

Figyelt kérdés
Minek árulnak ilyeneket ha ez életveszélyes amúgy? Ugye ha ha v mi ott van a fába amit nem veszünk észre,szeg vagy lemez akkor mi is történhet pontosan?
2022. szept. 26. 21:22
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
87%

Több szempontból is hatványozza a baleset valószínűségét. A fogazot fa vágó korongok átmérője általában nagyobb mint a gép burkolata, az anyaguk fém, a kerületi sebességük a nagyobb átmérő miatt jóval magasabb, mint egy 110-125 milis sarokcsiszoló korongnak. Ezért a korong mozgási energiája többszöröse a fém vágókorongokéhoz képest. Ha a fogazást és az anyag (fa) tulajdonságait hozzáveszed, a korong elakadásnak nagyobb az esélye, ami nagyobb mozgási energiával rombolóbb hatású, ha a korong szétmegy vagy megszalad, biztos hogy nem áll meg a húsban, viszi a csontot is.

75 milis darabolóba lehet kapni szegmenses karbit korongot, ez alkalmas vékony fa vágására, könnyű, vékony, nem fém, nem fogazott, nem tud hirtelen elakadni az anyagban, ha esetleg elpattan akkor csak megvág. De az ilyen gépeken elég jól körbeveszi a tárcsát a burkolat, nem balószínű, hogy sérülést okoz. 125-ös sarokcsiszolóra még nem láttam ilyen korongot, de nem hiszem hogy lenne értelme, fa vágására körfűrész való.

2022. szept. 27. 10:21
 12/17 A kérdező kommentje:

ma 10:21

"fogazot fa vágó korongok átmérője általában nagyobb mint a gép burkolata"

Te hol élsz, 115-ös korongrol nem hallotál még?

[link]

[link]

2022. szept. 27. 10:37
 13/17 A kérdező kommentje:

ma 10:21

"125-ös sarokcsiszolóra"

Nem tudom miért van mindenki elájulva a 125-ös gépektől,soha a büdös életbe nem kellene mert nekem nagy,mindig is 115-ösöm volt.

2022. szept. 27. 10:40
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Kerdezo te nem tudsz szoveget ertelmezni es egy temaban erkezo gondolatokat, a tema reszleteivel osszeegyeztetve elhelyezni.

Mind a 125-os sarokcsiszolo meret (mivel az a legaltalanosabb, ezert hoztam peldanak), mind a korfuresz korong ami nagyobb, mint 115mm (mert ezt emlitettek a kerdesed ala linkelt beszelgetesben, mint helytelen felhasznalas) kontextusba helyezheto a kerdesed alatt.

Egyebkent a 115-os sarokcsiszoloval az a baj, hogy a kisebb meret miatt nincs keruleti sebesseged, ezert celszeru melle egy nagyobb meretu gep is.

2022. szept. 27. 13:07
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Sohase felejtem el azt a híres fotót, melyen egy munkás beleibe ásta magát a nagyflexbe fogott körfűrészlap!

Sajna nem archiváltam. Valaki nem tudná esetleg belinkelni?

2022. szept. 27. 16:13
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

Ezt a kép elég beszédes a kérdés témáját illetően:

[link]

2022. szept. 27. 16:17
 17/17 anonim ***** válasza:

Kiegészítő kérdés:

"Minek árulnak ilyeneket ha ez életveszélyes amúgy?"

Válasz:

Favágó körfűrészlapot szigorúan tilos kézi sarokcsiszológépbe alkalmazni. Nem is erre a célra árulják, hanem a favágásra tervezett kisgépekbe - melyekben a használatuk csak elfogadható rizikóval jár.

Sajna az élethez szükséges javak nem készítik el magukat. Néha el kell bírni a faanyaggal valahogy, ezért egy biztos kezű, józan, felnőtt ember kezében nem okozhat súlyos balesetet egy favágásra tervezett védőburkolatos célgép a belevaló fűrészlappal. Pl. egy ilyen nem számít veszélyesnek egy normális ember kezében:

[link]

2022. szept. 28. 06:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!