Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Villanyszerelők! Pen + fi...

Villanyszerelők! Pen + fi relé alaklmazása együtt??

Figyelt kérdés

Szóval mielőtt agyvérzést kapna bárki is, mert a kettő együttes alkalmazása tilos, a kérdés arra irányulna, hogy hogyan lehetne megoldani??

Nem üzemszerű használatra kellene, hanem gyakorlásra, lapra szerelve kapcsoló, konnektor, lámpa. Csak olyan doboz lett véve, amiben pen sín van. Az úgy alkalmazható lenne esetleg, hogy a földet vagy a nullát rákötöm a sínre a másikat meg pl wago kapoccsal kötöm össze??

Vagy mi lenne esetleg jó megoldás??

Tényleg nem üzemszerű használatra lenne ez a dolog, hanem csak ilyen szerelési gyakorlás. Sajnos már nem tart az oktatás, így a tanárt nem tudom megkérdezni, hogy ezt hogy lehetne esetleg kivitelezni.

De amint lehet veszek hozzá normális eszközöket. De ez már csak kíváncsiságból is érdekelne, hogy a pen sínt ki lehet-e esetleg tartósan is váltani vagy az már sehogy nem alkalmas.

Próbáltam neten keresgetni, de ugye a szak szöveg az, hogy a pen és az áramvéső kapcsoló együtt nem alkalmazható. Egyéb megoldás nincs leírva.

2022. jún. 20. 12:42
 1/7 anonim ***** válasza:
83%
A pen sínből mehet a nulla a fi-relén keresztül, a föld meg közvetlen a fogyasztóhoz. A leválasztás után nem érhet össze a nulla és a föld, mert egyből ledurrantja a fi-relét.
2022. jún. 20. 13:19
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

ha tudod a FI relé működési elvét, akkor nincs nagy probléma...

Próbáld ki azt a trükköt, hogy a lakás(műhely,garázs)bármely pontján lévő földelővel ellátott egyfázisú dugaljba dugj be egy mobil FI konnektort..úgy fog működni, ami az elvárás iránta.

2022. jún. 20. 13:24
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Érdekes...én beírtam a gúgli keresőbe a PEN hálózat szót és ömlött a rengeteg cikk, egyetemi tanulmány, villanyszerelők magyarázata..

Néhányba beleolvastam, nincs min aggódnod..

2022. jún. 20. 13:30
 4/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi gyors válaszokat.

Azt meg lehet valahogy oldani, hogy pl a #1 által javasolt módszerben a földet még leosszam valahogy?? Ha pl 1 konnektort meg 1 kapcsolót bekötnék??

2022. jún. 20. 13:31
 5/7 A kérdező kommentje:

Pár dolgot én is találtam, de ezek a szaknyelvű leírások még elég bonyolultak számomra. A villanyszerelés meg nem játék. Legalábbis szerintem. Informatika terén, ha elrontok egy telepítést vagy rossz netkábelt csinálok az nagy kárt nem okoz. Itt meg azért sok dolog tűz és élet veszélyes. Inkább kérdezek ha úgy van, menjek biztosra, de kókányolni nem akarok semmit.

2022. jún. 20. 14:00
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

A PEN szétválasztás az életvédelmi relé előtt legyen.

A fázisok és a nulla vezető a fi relé kimenetéről legyen szétosztva a fogyasztókhoz, a föld a PEN sínről.

Így működik a gyakorlatban is.

2022. jún. 20. 14:11
 7/7 anonim ***** válasza:

#1 Ez igy nem igaz. Akkor mukodik az AVK, ha az athalado aramok elojeles osszege eleri, vagy meghaladja a 30mA-t. Egy mukodo halozatnal azert szokott lemenni az AVK, mert a nulla es a vedovezeto kozott uzemszeru allapotban van akkora potencial kulonbseg, ami a nulla-vedovezeto hurok impedanciajan athajt 30mA aramot. Ez a potencial letrejohet nyugalmi indukcio vagy kapacitiv reaktancia miatt is. Egy gyakorlotablan, ahol maximum fel meteres vezetekszakaszokrol bestelunk, nem fog megszolalni az AVK ha a vedovezeto es a nulla rovidzarba kerul az AVK utan.

Azaz, a gyoker oka annak, hogy az AVK elott kell szetvalasztani, nem az, hogy ha utana erinted ossze a ket vezetot (vedo-nulla) lekapcsol az AVK. Hanem az, hogy egyen potencialra hozod a vedo es a nulla vezetot, ezert egy testzarlat eseten a hibaaram vissza tud folyni a nullan, igy nem fog lekapcsolni a vedelem. Ezert tilos PEN vezetot AVK-ba kotni.

Kerdezo keszits elo magadnak egy TN-C-S rendszert, es a szetvalasztott reszen gyakorolj. Onnantol kezdve olyan, mint ha 5 vezetekes rendszerrel dolgoznal.

2022. jún. 21. 15:06

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!