Laikusként miből állapíthatom meg, hogy egy házban réz, vagy alu elektromos vezeték található?
10#
A válaszod csak megerősíteni tudom. Egy ismerősöm egy régi 1960–as években épített emeletes házban lakik. A lakásban az összes vezeték alumínium, ráadásul MM falvezeték, úgyhogy egyszerű módon ki sem lehet cserélni. Az egyik konnektorban – amelyikből rendszeresen a mosógép működik – meglazult az egyik kötés. Persze ez folyamatosan történt, nem volt azonnal feltűnő. Aztán egyszer csak kezdett néha nem érintkezni. A burkolat levétele után látszott, hogy a vezeték a csavar mellett eltörött. A rossz érintkezés miatt helyi felmelegedés keletkezett, valószínűleg azon a helyen a vezeték emiatt annyira elvékonyodott, hogy eltörött. A szigetelésen is látszott, hogy azt is megviselte a túlzott melegedés. Szerencsére még éppen annyit utána lehetett húzni, hogy vissza lehetett kötni. A lakásban csak ebben az egy konnektorban van védővezető, az réz, de, hogy hol a másik vége az rejtély.
Az alumínium a réznél csak kissé rosszabb vezető, nem a vezetőképesség a probléma, hanem a kötések.
Köszönöm nektek a magyarázatot, igy már értem!
Üdvözlettel : az értetlen 😃
"Amúgy bemész egy szobába, egy konnektornak leveszed csak a felső műanyag burkolatát, nem kell kiszerelni, benézel a résen, és jó eséllyel látod."
Köszi a sok választ. Teljesen laikus vagyok, ezért visszakérdeznék: van valami rafkó a színét tekintve? Vagy egyszerűen csak annyi az egész, hogy ha látom, hogy réz-sárga színű, az réz, ha szürkés, akkor alu? Vagy pedig létezik olyan, hogy elszíneződik, vagy gyárilag színezik ezen fémeket, és az érintkezőknél hiába látom a színét az netán megtévesztő is lehet?
Szóval csak annyit kell tennem, hogy a főkapcsolót lenyomom, azaz áramtalanítom a házat, majd egy csavarhúzóval kicsavarom az egyik működő konnektor burkolatát és belenézek?
Más óvintézkedés nem kell? Így biztonságos?
Megjegyzem, a házban egyetlen konnektorról mondható csak el, hogy nincs áram benne. Ez egyértelműen teljesen alu rendszerre utal, vagy egyéb oka is lehet?
Illetve kombinált vezetékrendszer is lehetséges, azaz részben alu, részben réz?
18# Hűha, ez most teljesen komoly?
Hát barátom, ha nekem nem is hiszel de talán vizsgáljuk meg jobban a kérdésedet :
SÁRGA réz = SÁRGA színű 🙂
VÖRÖS réz = VÖRÖS színű 👍
És hogy mindez miért?
Nézd meg a Wikipédián vagy Vilaglexen, ötvözet, réz ötvözet!
Elektromosságban kizárólag VÖRÖS RÉZET használnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!