Mikor váltja le a benzines kertigépeket az akkumulátoros?
A kisebb kerti gépeket (1-2 LE) már leváltotta. A nagyobbakat akkor fogják, ha az akkumulátor cellákban nő az energia sűrűség és a cellák áramterhelhetősége.
Jelenleg a piacon a legnagyobb, még úgymond kényelmesen kezelhető akkumulátorok (Milwaukee 18V, Dewalt 56V, Makita 40V) 1,6kW-ot tudnak folyamatosan, feszültség esés nélkül szolgáltatni, azt is erősen korlátozott ideig (folyamatos maximális terhelés mellett ~15 perc). A Milwaukeenak a technológia rendelkezésre áll nagyobb teljesítmény hosszabb ideig történő leadására (MX akkuk, 3,2kW) csak az ára és súlya miatt nem versenyképes háztartási felhasználásban. Professzionális felhasználásban pl. a betonvágójuk tökéletesen helyettesíti a benzinmotoros gépeket, viszont ha egy láncfűrészre rárakod a 3,2kW-os MX vagy 1,6kW-os M18-as akkuból kettőt, a súlya miatt kezelhetetlen lesz.
Borítékoltam hogy egy tagban szakadt aratógép emberke benyög egy térden csúszós, konyhakéses szintű bohóckodást. :)
Két dolgot tennék ehhez hozzá. Egyik, hogy abban a 1,5 órában benne van az ágvágózás is. A másik, hogy az akkus fűkasza 1LE-nek felel meg, míg a benzines amit bérelni szoktunk 5LE. Az effektív munkaidőben azon a 200m2-en 25-30 percet valóban hoz a benzines. Ha a nagyobb akkus fűkaszát vettem volna meg, valószínűleg ez minimális lenne. Viszont ha azt nézem hogy a benzinesért fizetni kell és el kell érte mennem, időben is, anyagilag is jobban járok ha a saját akkusomat használom. Számomra van relevanciája, teljes mértékben helyettesít az én felhasználásomban egy benzines gépet.
Az a baj, hogy sokan alapjaiban véve alkalmatlanok a fejlődésre, mint felhasználók. Az egész akkumulátoros mizériának ez a legnagyobb korlátja. Ha rendelkezésünkre bocsátanak alternatíva formájában egy új technológiát, ahhoz hogy az valóban effektív legyen és alternatívát nyújtson a felhasználónak is változtatni kell mind hozzáállásban mind felhasználási szokásban. Elektromos autóknál is a legtöbben azzal indokolják elektrofób hozzáállásukat, hogy "majd ha ugyan annyi idő lesz tankolni, majd ha tud 1000km-t egy töltéssel" stb. Miért? Ez nem így működik, ha mindig mindenki így állt volna hozzá soha sem jutottunk volna sehova. Ahhoz hogy egy technológia érvényesülni tudjon, 50%-ban a felhasználón múlik, hogy tudja-e azt alkalmazni vagy sem. És itt most magam ellen is beszélek, mivel ha én is változtatnék a felhasználási szokásomon pl. a fűkasza esetében, azaz sietnék vele, nem nagypapás tempóban vágnám, lehet hogy meglenne mindennel együtt 1 óra alatt a 200m2 úgy, hogy csak 2 akkut kell elővennem. A különbség annyi, hogy én nem kifogást keresek, meg talán picit tekintettel vagyok a szomszédra is. De nyilván, nem így gondolkodunk, van akinek az a fél óra számít annyit, hogy benzinessel dolgozzon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!