Főzés befejeztével mi a gáztűzhelyen a helyes sorrend? Előbb a főcsapot elzárni, majd a gázrózsá(ka)t, vagy fordítva?
Melyik a helyes sorrend ÉS MIÉRT? Érdeklődtem gázszerelőtől is, és laikusoktól, azonban nem szeretném befolyásolni a válaszaitokat avval, hogy közölném, kitől mit hallottam eddig. A gázszerelő magyarázatot is adott az ő verziójára, érdekel, ki hogyan tudja és milyen okot lát az ő verziójában.
Főcsap alatt leginkább gázpalackos megoldást értek (a gázpalack elzáróját).
Teljesen mindegy, de először a tűzhelyen kell elzárni.
Gondolom a visszaégés miatt.
Köszi, várok még meglátásokat másoktól is.
Amúgy mi az a visszaégés, és miért jöhet létre?
Mik a lehetséges veszélyek?
58 éves vagyok. Amióta az "eszemet tudom" palackos gázról főztünk. A mai napig is.
Még SOHA nem zártuk el a palackot,még akkor sem,ha a gyerekhez kimentünk külföldre látogatóba 2~3 hétre.
A főelzárót nem szükséges zárogatni.
Visszaégni tűzhely nem tud ,,az fizikailag lehetelen..
Ez nem 1 lánghegesztő szett,ahol az emelt nyomású és (!) kevert gázok vannak az égőfejben. És Itt tud visszaégni a palack,abban az esetben ha az égőfejben véletlen elzáródás keletkezik,és a 2 gáz (O2 + C2H2) tovább ég a fejben vagy a tömlőben,és az erősebb nyomású gáz betolódik a kisebb nyomású palackba ahol meg katasztrofális kémiai reakció(robbanás) keletkezik. Ilyen jelenség 1 tűzhelynél NEM TUD LÉTREJÖNNI.
További veszélyek..? A kiszabaduló /szivárgó gáz feldúsul a helyiségben és ott felrobban egy szikrától,és szétveti a ház falakat
Köszi, előző!
Mindig zárom a palackot is.
Mennyire nehéz észlelni, ha csak pici lyukat rágna bele a tömlőbe egy egér? Ha már annyi gáz szivárogna, hogy nagyot robbanna, a szagát kellően érezni?
Konkrétan évek óta egerek laknak a sufniban, pontosabban pince az.
El kell mondjam, direkt ebben a sufniban/pincében tárolom a gázpalackot, a gáztűzhelyre kötve, mivel a sufni oldala igen hézagosan bedeszkázott (tehát a fala) és így könnyen szellőzik.
A kérdésem hozzád az volna, a sufni/pince hézagos fala miatt ha mégis gáz szivárgás lépne fel, folyamatosan a külvilágba áramlana a szivárgó gáz? Azaz, a tény, hogy erősen hézagos a sufni fala, segít megelőzni a kellő robbantást okozó gázmennyiségnek a sufniban való kialakulását?
A másik tényező, hogy évek óta cefre (alkohol) van a sufniban legalul (azaz lentebbi szinten. mint a gázpalack és a gáztűzhely), ez tulajdonképp pince. Évekkel ezelőtt került oda a néhány cefrés hordó, én már így vettem a házat (nem fogyasztok alkoholt).
Évek során soha nem volt a gázzal veszélyhelyzet. Van mégis sansz arra, hogy a cefrés hordókból valami gyúlékony felpárolog, amikor a gáztűzhelyen a gázrózsát meggyújtom? Bár, tudom, a CO2 is nehezebb a levegőnél és alul gyűlik össze, esélyesen nem jut fel a tűzhely magasságába... De ha mégis?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!