Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Miért ég meg mindig a pákahegy...

Miért ég meg mindig a pákahegy? Hogyan kell kezelni?

Figyelt kérdés

Küszködök egy órája egy forrasztással (XT30 csatlakozó), egy kábelt sem tudtam ráforrasztani, már jól felcsesztem magam. Új pákával talán meg tudnám csinálni (mint ahogy párat már megcsináltam), de néhány használat után a pákahegy megég, befeketedik, az ón nem fut végig rajta, csak nagy nehezen megolvad és golyóként lecseppen. Így meg nem lehet forrasztani.

Régebben még segített ez a forrasztókérm, most már ezzel sem megy:

[link]

2020. dec. 16. 11:14
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Túl magas a hőmérséklet.
2020. dec. 16. 11:20
 2/13 anonim ***** válasza:
Miféle pákád van? Milyen csucsot használsz?
2020. dec. 16. 11:24
 3/13 A kérdező kommentje:

A magas hőfokra gondoltam én is, 380 fokra van állítva.

Aliexpressről való olcsó páka, meg a hozzá való egyszerű hegy. Újkorában még tudtam, illetve inkább csak sikerült vele forrasztani. Itt szerintem nem a pákában van a hiba, illetve már igen, mert megégettem a hegyet. Az előző, nem hőfokszabályzósban is meg volt égetve...

2020. dec. 16. 11:36
 4/13 anonim ***** válasza:
0%
A 380 tényleg nagyon magas. Vedd lejjebb úgy 240-re, a legtöbb ónhoz az is bőven jó.
2020. dec. 16. 11:40
 5/13 anonim ***** válasza:

380 °C teljesen jó, sajnos a hegynek van gagyi bevonata.

Tegyél egy kis cint a forró pákácsúcsra és finoman törölgesd át acélgyapottal.

Használhatsz egy kis zsírt is (cink-klorid).

https://www.youtube.com/watch?v=JADI1N-K9Yc

[link]

2020. dec. 16. 12:05
 6/13 A kérdező kommentje:
Letakarítottam a hegyet, visszavettem 250 fokra, szépen megolvad az ón és befedi a hegyet, de ugyanúgy nem tudok vele forrasztani. 10 másodperc alatt sem melegíti fel úgy a vezetéket, hogy befussa az ón, egy videóban meg 3 másodperc alatt kész a forrasztás. Most meg talán már kevés a hőfok.
2020. dec. 16. 12:47
 7/13 anonim ***** válasza:
53%
250 nagyon kevés, intermetallikus rétegnek esélye sincs kialakulni.
2020. dec. 16. 12:51
 8/13 A kérdező kommentje:
Fentebb kaptam egy tippet 240 fokra, ezért állítottam 250-re, ami közel van hozzá. 380 fok az viszont biztosan sok, majd kísérletezek, milyen beállítás a jó.
2020. dec. 16. 13:29
 9/13 anonim ***** válasza:
"nem tudok vele forrasztani. 10 másodperc alatt sem melegíti fel úgy a vezetéket, hogy befussa az ón" Kezd olyan gyanum lenni, hogy nem tisztitottad meg rendesen a vezetéket, azért nem futja be a forrasz.
2020. dec. 16. 13:54
 10/13 A kérdező kommentje:
Sodort rézvezeték, blankolás után látszanak a réz szálak, más teendő nincs vele, forrasztásra kész.
2020. dec. 16. 14:21
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!