Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Mennyezeti lámpához muszáj...

Mennyezeti lámpához muszáj földelés?

Figyelt kérdés

Lakásfelújítunk, régi mennyezeti lámpát cserélnénk újra. az új lámpának van földeléskábele, de a réginek nem volt, nincs is behúzva. A villanykapcsoló a nullát szakítja meg.

Muszáj ezeknek földelést vinni? Egyáltalán honnan?

2020. dec. 8. 06:49
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
9 Lehet! De ezek tények! 😉 Hiába javasolnánk a kérdezőnek, hogy most álljon neki szétverni az otthonát, úgysem fogja. Gondolom már a vége felé tarthat a felújításban ha most teszi fel a lámpát.
2020. dec. 8. 09:04
 12/17 anonim ***** válasza:
67%
Csomó asztali lámpánk, sólámpánk, egyéb dekor lámpánk van földelés nélkül. Ha félsz, hogy víz fröccsen a falra akkor okvetlen földelt.
2020. dec. 8. 09:08
 13/17 anonim ***** válasza:
23%

"Csomó asztali lámpánk, sólámpánk, egyéb dekor lámpánk van földelés nélkül."

Ez kb olyan intelligens érv, mint amikor a rendőrnek azt mondod, de hát az előttem haladó is gyorsabban ment a megengedettnél. A csomó lámpád lehet kettős szigetelésű, lehet régebbi gyártmányú, lehet iparművész által összeállított szabványtalan, lehet EU-n kívülről származó...

2020. dec. 8. 09:25
 14/17 anonim ***** válasza:
4%
De ha egyszer gyorsabban mész 50 nél, kerékpározol a járdán, vagy nem a zebrán mész át, akaszd fel magad
2020. dec. 8. 09:29
 15/17 A kérdező kommentje:

Nem kezdtünk még bele a felújításba, csak megnéztem egy, a lámpa gyártója által készített videót, ott mutatja, hogy földelést is köt.

LEDpaneles lámpa, fémtartóval, de lefelé, és körbe is minden műanyag benne.

A lámpát alaposabban megnéztem, a led trafóján látható egy II-es érintésvédelmi osztály jel, mégis a csokiba van a fémházról földelés vezetve.

A lakás a 80-as évek közepén épült, mennyezeti lámpáknál mindenhol 2-eres vezeték van. Ahova ez fog kerülni egy háromágú csillár volt fent, 1-es kapcsolóval.

2020. dec. 8. 13:56
 16/17 anonim ***** válasza:
Ha 2. osztalyba tartozik, nem kell neki fold. Ettol fuggetlenul ki lehet vezetekelni, ha van ra mod erdemes.
2020. dec. 8. 15:15
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

„az új lámpának van földeléskábele, de a réginek nem volt, nincs is behúzva.”

Az újnak nem véletlenül van földelés csatlakozása, ha van, akkor be kell kötni. Persze nem „muszáj”, anélkül is működik, de áramütés elleni védelem miatt jobb, ha be van kötve. Most van nálam újrafestés miatt egy kb. 30-40 éves fém falilámpa, azon nincs földelő csatlakozó, nem régen vettem hasonló jellegű fém falilámpát azon már van földelőcsatlakozó és felszerelés után be is kötöttem.

„A villanykapcsoló a nullát szakítja meg.”

Vagyis szabálytalanul van bekötve.

Mindezek után legjobb, ha hívsz egy villanyszerelőt, ő megnézi, aztán megcsinálja, úgy ahogy azt kell.

2020. dec. 8. 15:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!