Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Cirko kazán nem áll le a...

Cirko kazán nem áll le a termosztát kikapcsoló jelére. Csak a vízhőmérséklet elérésére reagál, ergo folyamatosan ki be kapcsol. Érintkezési hiba? Relé? Vezérlő panel?

Figyelt kérdés
A termosztátot manuálison is teszteltem és szét is szedtem, biztosan nem küld jelet. Hogy álljak neki? Jó lenne ha saját erőből meg tudnám oldani, minden hozzáértő tippet köszönök!!

2020. nov. 22. 11:14
 1/9 anonim ***** válasza:
Vezérlő panel hiba is lehet, mindenkép a kazán nem kapja meg a jelet? azt ha tudod ellenőrizni?
2020. nov. 22. 11:17
 2/9 anonim ***** válasza:
Milyen termosztát? Ellenőrizd a termosztát kontaktot és a penelen a jelet. Ebből eldől mi a rossz.
2020. nov. 22. 11:41
 3/9 anonim ***** válasza:
64%

Milyen vízhőmérséklet? Nem is értem a dolgot. Tehát ha a termosztátra nem reagál, akkor honnan az az adott hőmérséklet, amin mégis leáll? Mert lehet ilyen, ha elromlik a keringetőszivattyú, de ha el is romlik, annak attól még a termosztátra reagálnia kellene, azaz csak akkor futhat hibára, ha a termosztát zár, máskülönben nem.

Ez nem kombi kazán véletlenül? Szóval nem ez csinálja a melegvizet is?

Mert ha igen, akkor nagy eséllyel azért kapcsol ki-be, mert felakadt (vagy elromlott) az áramláskapcsoló és kvázi "azt hiszi", hogy nyitva van a melegvizes csap. Ekkor így viselkedik, hogy felfűt, kikapcsol, felfűt, kikapcsol majd egy idő után hibára fut és letilt a kazán, hibajelzés mellett.

Ha igen, így van, akkor a kazánnál a kimenő melegvizes ágon (bemenő mondjuk nincs is :D ) van egy Y-szűrőhöz hasonló cucc, na abban van az áramláskapcsoló. Ennek van egy ledugózott ága. Elzárod a főcsapot, majd lecsavarod ezt a dugót és kitisztítod, elvileg lesz benne egy pici szűrő is, megnyomkodod az áramláskapcsolót, hogy mozog-e, ha nem, akkor el kell tökörészni vele, csavarhúzóval kipiszkálod, benyomod, ha ismét beragad, ismét kipiszkálod, míg nem mozog normálisan, rugós, azaz ennek ki kell ugrania ha elengeded. Ha van, aki tud segíteni ebben, akkor még azt is érdemes megtenni, hogy odatartasz egy vödröt és valaki meg megnyitja egy pillanatra a főcsapot, (ne nyissa ki totálisan, mert mindent összefröcskölsz vele). El szokott akadni ez a sz-r akkor ha nincs egy előszűrő a kazánba érkező hideg vizes ágon és a belső hálózat meg régi szerelés, fém csöves, hordalékot hoz, ilyesmi.

2020. nov. 22. 12:04
 4/9 A kérdező kommentje:
Nem tudom hogy kell ellenőrizni, azt tudom hogy a termosztátból kikötöttem mind a négy vezérlő kábelt. fázis jön fázis megy, nulla jön nulla megy gondolom. Csak az egyiken mértem fázist. Most megint jó, nem értem az egészet. Elég gáz, mert van hogy fél napig csak megy a kazán folyamatosan. Nem értem az egészet... Lehet hogy kontakt hiba?
2020. nov. 22. 12:05
 5/9 A kérdező kommentje:

3/4 kösz a tippet, igen, kombi kazán. Ez igéretes vonal... Az tuti, hogy valamiért van hogy egész hirtelen bekapcsol, aztán azonnal le kapcsol. És van az a háromállású szelep ami a fűtés és a melegvíz kör közt kapcsolgat, és az a szervo gyakran megy. Kapcsolgatja a szelepet. Már egyszer elromlott, akkor kicseréltem, a szeleppel nem volt baj, a szervo mégis elromlott, gondolom a kibe kapcsolástól. Ah, most is hallom. Láng begyújt. Azonnal leolt. Újragyújt, fűt. Most jó. Szokott ilyet csinálni, begyújt leolt.

Lassan ki kell cserélni, de ez a kéménybélelés engedélyeztetés félmillió, nincs annyim.

2020. nov. 22. 12:14
 6/9 A kérdező kommentje:
3-as: a kazán mutatja a keringetett vízhőmérsékletet is, és amikor azt elérni, arra áll le. 60 fok, 40 fok ilyenek. Lehet állítani a fűtésvíz hőmérsékletet, és ha alacsonyra veszem akkor is leáll azonnal, akkor csak keringet. De akkor is arra vár hogy lehüljön a radiátorban a víz és újra bekapcsoljon. Ezért nem megy folyamatosan, de ezért megy mégis szakaszosan de a termosztátot felülírva. Ez az átfolyásfigyelő jó tipp, kiengedtem egy adag vizet a kazánból és elég zavaros volt. A szűrőt még nem találtam meg, de ha jól értem erről beszéltél: [link]
2020. nov. 22. 12:32
 7/9 anonim ***** válasza:
Lehetséges, nem tudom, nincs közöm a szakmához, csak aki néha szokott jönni hozzánk szervizelni, ha valami hiba van, Ő nem az az információféltő típus, mint egyesek. Első alkalommal, mikor ilyen történt elmondta és megmutatta, hogy mi okozza, hogy tudom megoldani. Most ránéztem és valójában nem az elmenő melegvizes főágon van, hanem a beérkező hidegvizes ágon.
2020. nov. 22. 13:04
 8/9 anonim ***** válasza:

Volt ilyen problémám. Nálam a termosztát kiküldte a jelet, csak a kazán nem kezdett vele semmit. Termosztát nélkül a vízhőfok alapján kapcsol.

Milyen termosztát? digitális, kijelzős? Mert akkor látod, hogy kimegy a jel. Ha analóg, hogy állapítottad meg, hogy nem küld jelet?

Ha a melegvizet is a kazánnal állítod elő, érdemes megnézni, hogy a váltószelep nem ragad e be. Lehet, hogy melegvíz készítés állásban ragadt a kazán és ilyenkor a plusz hőt kiküldi a fűtésrendszerre, amit szintén kapcsola a vízhőfok alapján.

2020. dec. 17. 13:35
 9/9 A kérdező kommentje:
A probléma az volt egyébként, hogy a régi pnel forrasztásai nem érintkeztek. Be volt forrasztva az ellenállás, stb., de ha megpiszkáltam az egyes komponenseket akkor volt ahol látszott hogy az ellenállás és a forrasztás közt apró szikrák jelennek meg. Nem is értem hogy hogy lehet ez, újraforrasztottam pár ilyen forrasztást és az egész megjavult. Kb. 600.000 Ft-ot spóroltam, teljes kazáncsere lett volna az alternatíva. yeahh. :)
2023. febr. 24. 15:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!