Hány fokos előremenő ideális egy kombicirkónak?
70 fokra kell beállitani.Nálam 80 ról vette vissza a szerelő 60 ra .Mert hogy ez kiméli legjobban a kazánt . Én viszont tudom,60 as előremenővel gyenge fűtés érhető el,illetve hosszadalmas az az idő,amire meleget is lehet érezni.
Nem tudom a nálad járt szerelőnek van e kazán fűtői végzettsége is .A túlfűtést te sem azzal éred el,hogy 80 as az előremenő,hanem azzal,hogy a szobatermosztát van magas hőmérsékletre állítva .A kazán azt a programot csinálja,amire a fűtési rendszer be van állítva .
Ha leviszed 50re,akár 3-4 óra is eltelik,mire meleg lesz annyira,hogy magasabb hőmérsékletre állított szobatermosztát kikapcsolja a kazánt.Közbe meg pörög a villanyóra is,hisz a keringtetőnek is menni kell.
Magasabb előre menővel fele annyi idő alatt meleg lesz .
A földgáz égéstermékeiből a kondenzáció 53-55 C fok alatt valósul meg.
A gyártói ajánlás szerint, ha kondenzációs kazánod van, ezen hőfok alatt érdemes, ha meg nem kondenzációs kazánod van, ezen hőfok felett ajánlatos üzemelni.
És nem az előremenő hőfok számít, hanem a visszatérő!!!
Szóval a kazánba visszatérő víz hőmérsékletének nálad nem "ajánlott" 53 fokosnál hidegebbnek lennie! Hogy ehhez a visszatérőben mért 53 fokhoz nálad mekkora előremenő hőfok tartozik, azt neked kell kitapasztalni/kimérni (mert a radiátorok méretétől, a lakásban tartani kívánt levegő hőfokától, stb. függ, hogy mekkora a hőlépcső a kazánban). Ez ahány fűtésrendszer, annyiféle érték, mindenhol más és más.
(Zárójelben jegyzem meg, hogy láttam már olyan nem kondenzációs kazánt is, amely 25 évig üzemelt 50 fokos előremenővel, a gyártói ajánlástól jelentősen eltérve, és mégsem lyukadt ki hamar a kondenzátumtól.)
Ha a készülék még garanciális, moroghat a beüzemelő, ha eltérsz a gyártói ajálástól. Ugyanis a hibák garanciális kijavítására csak a felhasználói utasításban foglaltak betartása esetén tarthatsz igényt.
Ha már nem garanciális, olyan hőfokon üzemelteted, amilyenen számodra a leggazdaságosabbnak tűnik. Vállalva azt a kockázatot, hogy a kondenzáció miatt hamarabb korrodeál, mint számítottál rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!