Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Miért nem szabad réz vezetékek...

Miért nem szabad réz vezetékeket összeforrasztani?

Figyelt kérdés

Úgy olvastam a múltkor az interneten, hogy ma már nem szabad egy ház falában lévő rézvezetékeket összeforrasztani, hanem az erre megfelelő kötőelemet kell használni. Azt írták a cikkben, hogy a forrasztás rideggé teszi a szigetelést és egy idő után le fog töredezni és emiatt zárlat alakulhat ki.

Ha ez igaz, akkor ez mennyi idő múlva következhet be? Ma segítettem az unokatesóméknak kibontani a régi vezetékeket a falból (újra lesz majd húzva minden). Réz vezetékek voltak 2 szobát leszámítva, utolsó felújítás úgy 15-20 éve volt. Eszembe jutott menet közben ez a szigetelés dolog, és kipróbáltam a forrasztásnál elcsípve a vezetéket hogy mennyire lett töredezett a szigetelő. Meglepődtem, mert semennyire. Ugyanúgy nyúlott mint a forrasztástól messze lévő, és elfehéredett ha nagyon megnyújtottam. Tehát az nem igaz, hogy rideg lesz tőle a szigetelő. Vagy ez a 15-20 év kevés volt ehhez? Többet kellett volna várni és akkor már igaz lenne? Vagy más miatt nem szabad forrasztani?

2020. okt. 31. 18:55
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
59%

Még azt is érdemes megemlíteni, hogy az áramjárta vezeték ha nem is nagyon látható, de mozog. Zárlati áramnál akár centiket is képes mozdulni. Etőhatások lépnek fel amik mozgatják a kötéseket is.

A rugós kötés ellensúlyoz, míg a csagarkötésben megfolyik az anyag, kilazul, a forrasztás meg szakad, törik. Jön az ív és a tűz.

2020. nov. 1. 06:11
 12/21 anonim ***** válasza:
76%

#9 Nagy áramoknál valóban hegesztettek. Az tény, hogy a csavaros kötések technológiájával nem tudott a szocializmus megbirkózni. Ha baj volt, egy pár zárlatot ki kellett volna bírnia, akkor a kötésnél volt a baj. Viszont ehhez képest a hegesztés sem volt jobb, mert az meg ugyanúgy szubjektív tudomány, mint a forrasztás, de legalább nem kellett rendszeresen utánahúzni a csavarokat. :D Ha volt az a pár nagy zárlat, akkor a hegesztés sem bírta, eleve ott a keresztmetszet tojás volt vagy félkör, szennyezett volt, satöbbi. De a módszerváltás utáni külföldi technológiás csavaros kötőelemek jók.

Technikumok amúgy 72-ig voltak első lépcsőben. A hatvanas évekbeli technikumi tankönyvben már benne volt a tudomány, hogy a villamos kötés nagyjából felületfüggetlen.

2020. nov. 1. 08:13
 13/21 anonim ***** válasza:
29%

"A rugóelemes kötés folyamatos erőhatással nyomja az anyagot, nem "várható" lazulás, ívképződés. "

Azután majd idővel elfárad a rugó, a vezeték is oxidálódik, majd természetesen melegszik, majd kigyullad a ház.

2020. nov. 1. 16:05
 14/21 anonim ***** válasza:
Nagyon jól lehet méretezni a rugó erőt és lassan 50 éves technológiának számít, már régóta túl van a gyermekbetegségeken.
2020. nov. 1. 16:16
 15/21 anonim ***** válasza:
0%
Ezt már írtad máshol, és ott sem volt igazad.
2020. nov. 1. 16:16
 16/21 anonim ***** válasza:
28%

Ok, tévedtem, még csak 43 éves a ma ismert rugós-bedugós.

[link]

It is similar to what happened previously when we introduced our spring-based technology. Our parent company introduced the first spring connector in 1951 when WAGO was founded. That spring-clamp technology was further expanded with the introduction of the CAGE CLAMP in 1977.

2020. nov. 1. 16:44
 17/21 anonim ***** válasza:
0%

13-as

Te milyen alternatívát kínálsz a károgás helyett?

Halljuk mi a tökéletes megoldás?

2020. nov. 1. 18:52
 18/21 anonim ***** válasza:
A wago-t később nagyon könnyű átalakítani, ha szükséges. Könnyű feszültségmentesíteni is, ha csatosat használsz, persze k. drága lesz ha mindenhol az van.
2020. nov. 2. 02:22
 19/21 anonim ***** válasza:
68%
Nem o irta ezt mashol hanem en. Egy ilyen jellegu muszaki kerdest nem lehet azzal lezarni, hogy barkinek igaza lenne. A kotes mozog. A rugo farad. A forrasztas torik, zarlati aramnak kevesbe "ellenallo". A csavaros sorkapocs is kilazul. Jozan muszaki esszel az adott alkalmazashoz lehet kivalasztani a legmegfelelobb szabvanyos kotoelemet. Igazabol erre iranyult korabbi eszmecserek sorana mondandom.
2020. nov. 2. 12:55
 20/21 anonim ***** válasza:
49%

Ami a rugó fáradást illeti, mint előbb írtam, a szocializmus végig arról szólt a csavaros kötőelemeket tekintve, hogy hát, azok a gyenge pontok. No, a módszerváltás után jöttek az első nyugati gyártmányok, és azóta tádámmm, nem a kötés a gyenge pont. Pedig most szabadtéren elhelyezett alumínium vezetékekről beszélek. Még 2 év, és 30 éve bírják.

Egyébként nem erre irányult korábbi eszmecserék során a mondandód, ne púderezzük már a halálos sebeket. Az arról szólt, hogy a Wago technológusai mind hülyék, és te okosabb vagy náluk.

2020. nov. 2. 14:01
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!