Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Mért nem szabad megfúrni a...

Mért nem szabad megfúrni a polikarbonát üregkamrás lemezt?

Figyelt kérdés

Minden forgalmazónak az internetes oldalán azt írják, hogy tilos. Csak és kizárólag az általuk is forgalmazott egyébként méregdrága gyári profilokkal szabad rögzíteni a táblákat, kizárólag a szélüknél fogva.

Viszont a neten keresgéltem, láttam olyan képet is, amin nem gyári profilokkal, hanem átmenő csavarokkal voltak rögzítve a lemezek. A tulajdonosa pedig nem panaszkodott, hogy bármi probléma lenne vele, vagy a lyukfúrás problémás lett volna.

Akkor mért tilos megfúrni? Mi baja lesz?

2011. nov. 1. 21:03
 1/8 Smartguy86 válasza:
100%
A polikarbonát akár 5 mm-t is nyúlik hőmérséklettől függően (-10 - +30 C). Ha fúrva rögzíted és 5mm-t nyúlik vagy zsugorodik, akkor vagy kikezdi a furatot vagy elreped.
2011. nov. 1. 22:16
 2/8 A kérdező kommentje:

Pontosabban 50 fokonként és méterenként kb 3 mm-t tágul. Ezzel tisztában vagyok, pont ezért kell nagyobb furatot készíteni, mint a csavar átmérője, hogy tudjon valamennyit mozogni.

Csak emiatt nem szabadna megfúrni? Mert ez kiküszöbölhető.

2011. nov. 2. 08:25
 3/8 A kérdező kommentje:

... főleg kisebb méretű tetőknél. Ahol sok méter hosszan van lerakva, ott a sokszor 3 mm már tényleg problémás.

De én csak pár négyzetmétert fednék vele.

2011. nov. 2. 08:35
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

A gyártó azért nem engedi hogy fúrják a táblát, mert akkor nagyobb a beázási esély és senki nem venné meg a drága profilokat.

Ha mégis fúrnád, 1-2 mm-el nagyobb előfúrt lyuk kell neki és egy kis szilo, hogy ne csak a gumialátét védje. Ha nem fúrsz elő, nyáron a melegbe pattogni fog.

2011. nov. 2. 17:50
 5/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm. Én is így gondoltam. És szilóból semlegest, nem ecetsavast, hogy az UV-védelmet ne marja föl. Állítólag az esetsavas nem jó neki és rosszabbul is tapad hozzá.

Végül is kisebb egy nyitott terasz kis előtetője készülne belőle egy már meglévő fém keretre rögzítve. Így ha pár csepp eső be is szivárogna, az sem lenne tragédia.

Előfúrás alatt mit értesz?

2011. nov. 2. 18:14
 6/8 ladislass válasza:

Érdekelne, hogy milyen típusú szilikont szabad használni polikarbonát lemezek esetében, mi a pontos neve (ha nem ecetsav bázisú)?

Előfúrni fém fúrófejjel kell, 2-3mm-rel nagyobb átmérővel mint az alátétgumis csavarok?

2014. júl. 10. 20:51
 7/8 anonim ***** válasza:
Neutrális szilikon. Ez semleges, nem ecetsavas bázisú. A legtöbb barkácsáruházban, festékboltban, stb helyen kapható.
2014. júl. 11. 12:43
 8/8 anonim ***** válasza:

Jé, ezt a kérdést még én tettem fel! :)

3 év elteltével semmi probléma nincs a megfúrásos rögzítéssel.

2014. okt. 13. 15:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!