Rézcsövek hollanderrel történő csatlakoztatása esetén
kell-e tömítés a 2 felület közé?
2020. júl. 26. 19:45
2/10 A kérdező kommentje:
Úgy néztem, a kazánból kijövő meneres cső az sárgaréz, a csatlakoztatni kívánt cső az olyan sárgás-vörös. Úgy értem, hogy nem tiszta vörös, van ahol olyan sárgás.
3/10 A kérdező kommentje:
Köszi!! És, milyen anyagból kell?
A gázszerelő csak úgy lazán rácsavarta a hollanderrel a csatl. csőcsonkot...hogy meglegyen az az elem, ami egy kicsit speciális. Az igaz, hogy 16-os a kimenete, pedig azt beszéltem vele (vagyis ő mondta), hogy 20-as legyen a főág.
Használhatsz pl fehér teflon tömítést, ilyent többféle méretben kapni. Ha viszont kúpos vagy íves a két elem illeszkedő felülete, hasonlóan mint a képen, oda nem kell tomítés, még gumigyűrű nélkül sem.
[link]
2020. júl. 26. 20:11
5/10 A kérdező kommentje:
Köszi, ez nem kúpos, hanem normál hollander (mindegyik cső ki van peremezve, az egyik sárgaréz, a másik vörös...és egy anya (hollandi anya) szorítaná össze a 2 peremezett felületet. Amik az általad küldött képen vannak, azok talán ötrétegű csőhöz való idomok? Még csak most kezdek el ilyesmikkel foglalkozni, mert a gázkazán már a helyén, a radiátorokat, csöveket felszerelni én vállaltam (de még meg is kell venni őket...meg, kérdés miket...sok kérdés van még most....majd talán fogy...
Szaküzletben adnak megfelelőt.
2020. júl. 27. 05:02
#5 Nem ez csak egy radiátorokhoz való termofejes szelep (termofejet külön kell megvenni), az a kis gumigyűrűs elem, a hollandival megy a radiátorba. Nálam is rézcsövekkel vannak bekötve a radiátorok, de vegyestüzelésű kazán van, amúgy én építettem ki a fűtésrendszert, vagyis építettem át a régit.
2020. júl. 27. 07:48
8/10 A kérdező kommentje:
Köszi!! - Én ötrétegűvel csinálom (hamarosan neki is kéne zuhannom, egyelőre még csak infogyűjtök). Az a rezes csatl. a kazán aljánál van. Az a termo- izé az mi is konkrétabban (mi a szerepe)? Azt tudom, hogy kell hőmérséklet szabályozó szelep fent, még egy szelep a kimenetnél....
Nekem az ötrétegű nemigazán szimpatikus, meg elég drágák a fittingek hozzá, illetve a 15-ösnek , fittingeknél 8 milliméter talán a furata. Az akváriumom vízcserélőjét csináltam ezzel, és vagy 40 perc mire 100 liter vizet le és visszacserél, miközben itt is egy kazánszivattyú dolgozik max teljesítményre kapcsolva. Nálam 22-18-15-ös rézcsövek vannak forrasztva. Kicsit esztétikusabb is szerintem, de nem szólok bele :) . Ezek a termofejek arra jók, hogy a szobákban ezzel be tudod állítani egyedileg is a hőmérsékletet. Pl a hálószobában én nem is tudod aludni ha meleg van, így ott 3,5-ösön van , míg a nappaliban meg maxon. Van benne egy gázzal töltött szelep és az lezár mikor a szoba elérte azt a hőfokot amire beállítottad. Kazán meg egy adott hőfokú vízet csinál amúgyis, annál feljebb nem megy ha gáz ha vegyestüzelésű. Utóbbi van nekem, de van rajta huzatszabályzó.
2020. júl. 27. 09:56
10/10 A kérdező kommentje:
Nem tudom, nem szűkített fittinget vehettél-e hozzá. (csak egy kósza gondolat). Hát, ezekkel a csőméret - megnevezésekkel sem vagyok tisztában. Ha, pl. a gázszerelő azt javasolta, hogy (mivel összesen max. 5 radiátor lesz) (kb. 60 m2 a fűtendő terület, magasság 2,7) nem szükséges elosztó (nálam csak a gázkazán fog fűteni)..legyen a főág 20-as, a főágból az egyes radiátorokhoz menő pedig 16-os. Ezek a számok a cső belső átmérőjét jelentik mm-ben, vagy valami egyéb (külsőbb) méretet?
Köszi, a termót most már tudom, van benne hőérzékelő és a beállítása szerint saját maga kapcsolgat /nem rossz/
Kapcsolódó kérdések: