Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogy lehet tiplit felfúrni...

Hogy lehet tiplit felfúrni ilyen falba?

Figyelt kérdés

Van egy válaszfal, ami még B30-as blokktéglából épült. Tehát mivel válaszfal a fal síkja mentén hosszában rakták a téglákat, nem keresztben, mint ahogy a külső falaknál szokás. Remélem érthető. De a téglákat a hossztengelyük mentén is 90 fokkal elforgatták. Azaz a téglákban lévő "légcsatornák" (lyukak) a fal síkjára merőlegesek. Vagyis hogy érthetőbb legyen, ha a fal mindkét feléről levernénk a vakolatot, akkor átlátnánk a falon a rengeteg kis lyukon.

Na most ebben hogy lehet tiplit rögzíteni? Mert ha pont egy ilyen lyukat találok el, akkor csak a vakolat nem fogja megtartani.

4 csavart kéne felfúrnom, amiknek 35-40kiló terhet kéne stabilan megtartani. Ez hogy oldható meg legegyszerűbben?

2010. júl. 31. 18:05
1 2
 1/18 anonim válasza:
Én kipótoltam a tiplit egy kis faanyaggal (fenyőlécből).
2010. júl. 31. 18:53
 2/18 anonim ***** válasza:

Hát, próbáld meg úgy, hogy a lyukat jól betömöd gipsszel és akkor mehet egyből a csavar. Ha megköt szerintem bírná.

Gratuláció egyébként a megcsinálójának, csak egy kőművesnek lehet ennyi esze...

2010. júl. 31. 19:04
 3/18 Nemo kapitány (V.A.) ***** válasza:
Mint laikus kérdezem, hogy nem lehetne egy kis betonnal (vagy ilyesmivel) feltölteni a lukat? Nyilván nem PUR-habbal...
2010. júl. 31. 19:05
 4/18 A kérdező kommentje:

Jah, hát fogalmam sincs, hogy annak idején mért így csinálták. Talán jobban tapad rá a vakolat, vagy nem tudom... De az összes válaszfalat ilyenre csinálták.

A fenyőléces megoldás nem jó, mert nem lehet éghető anyagból. Ugyanis egy kazánt kell a falhoz rögzíteni.

A gipszes, betonos megoldás talán.

2010. júl. 31. 19:49
 5/18 A kérdező kommentje:
Inkább a gipszes, mint a betonos, mivel a gipsz hamarabb köt.
2010. júl. 31. 19:50
 6/18 anonim válasza:
Hívd fel a HILTI-t, nekik vannak egész extra megoldásaik, kérdezd meg, hogy tudnának e ajánlani valamit.
2010. júl. 31. 19:58
 7/18 A kérdező kommentje:

Arra gondoltam, hogy van aki fejből vágja ezeket az extra megoldásokat. De ha nem lesz más, az lesz... Vagy legalábbis remélem, hogy az épületgépésznek, aki majd a bekötést, beüzemelést fogja csinálni, lesz valami ötlete. Gondolom nem fog neki örülni mikor megtudja, hogy ilyen a fal.

Legutóbb a fürdőszobánál derült ki egy érdekes dolog: a sarokban a két merőleges, egyébként is külső fal, nem merőleges, hanem jó pár fokkal eltér a 90foktól. A kádat érdekesen lehetett csak berakni, mert nem illeszkedett a sarokba. Volt egy jó 3-4cm-es hézag a kád egyik szélénél.

Gondolom ezt ugyan az a kőműves követte el. Szerethette munkaidőben a páleszt, vagy nem tudom... :)

2010. júl. 31. 20:04
 8/18 anonim ***** válasza:

Én úgy csinálnám,hogy vennék pl.2szál/1m-s/10mm-s menetszárat,anyát,valamint fához való/nagyobb külső átmérőjű/ alátétet.

Az egyik oldalon a falsíkba lenne a csavr(plusz anya plusz alátét)

A másik oldalon ugyanígy,DE a menetszár még kijjebb álna pár centivel,hogy még egy anyával a kazánt rögzíteni lehessen.

Tudom,nekem is van--a kazán "felakasztós" 4 ponton,de ha más megoldás nincs,anyával kellene rögzíteni.

Van neki súlya,még ha nem melegvíztárolós,akkor is.

A másik oldalt meg látszik a 4 anya+alátét,ez van.

2010. júl. 31. 20:35
 9/18 anonim ***** válasza:

Előző....

--Ja ,a 2 menetszár elég a 4 db csavarnak B30-hoz.

A lyukak a téglában úgy "jönnek"-e ki,mint a kazánod 4 felfüggesztési pontja--ez már imádság kérdése.

2010. júl. 31. 20:39
 10/18 A kérdező kommentje:

Ha nem úgy jön ki, akkor ki kell vésni, az nem gond.

Erre már én is gondoltam, de így elég hülyén nézne ki a másik oldalon. Mert ott csempe van. Ráadásul az a nagyméretű 30 vagy 25x50-es. És nem is egy eldugott kis sarokban lenne a kiálló rész, hanem pont az ajtó mellett. :(

2010. júl. 31. 20:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!