50-es hengert mennyire lehet felfúrni?
Annyira lehet felfúrni, amennyit a gyár vagy az ezzel foglalkozó szakik tapasztalata megenged. A hengerfalat nem lehet egy bizonyos határ alá vékonyítani, mert a hő- és mechanikai terhelést nem fogja bírni. Azt, hogy ez a határ mekkora, a henger felépítése szabja meg. Így aztán elképzelhető olyan henger, amit akár 80-asra is meg lehet fúrni (főleg, ha volt gyári 80-as változat, mert ott a hengerblokk geometriai méreteit igyekeztek egyformára kialakítani), de akár az is lehet, hogy egy eleve "papírfalú" 50-es rettenetet még 60-asra is alig lehet felfúrni.
Azt, hogy sebességben mit jelent, nem adja meg egyértelműen a lökettérfogat. Lehet, hogy egy agyonreszelt 60-as henger nagyobb teljesítményt és nagyobb végsebességet biztosít, mint egy alig-alig forszírozott 70-es, 80-as. Ha meg a végáttételt nem bántod, lehet, hogy nem is nő a végsebesség.
A motor élettartama viszont csökken. A nehezebb dugattyú és a rá ható nagyobb erők hamarabb kezdik ki a csapszeget és a főtengely csapágyazását, a vékonyabb falú henger pedig nem tudja úgy elvezetni a nagyobb motor több hőjét. Tehát az elhasználódás gyorsabb, mint a gyári állapotban.
Igen, ezt gondoltam...akkor inkább hagyom, vagy 70es henger.
Így folytás nélkül 85 a vége, csak gondoltam hátha meglenne a 100 mivel elég sokat túrázgatok.
Végülis meg lehet csinálni viszonylag tartósra is mondjuk 70 köbcentivel, nem is sok munka, csak kell egy másik főtengely, komolyabb csapágyak, hajtókat, dugattyú stb. Meg be kell hozzá lőni a gyújtást, átfúvókázni vagy cserélni a karbit, a hengerfejet a hengerhez igazítani és még sorolhatnám.
Tulajdonképpen az egész blokk az 50 ccm-hez van tervezve, elbír többet, de a tartósság rovására. Nekem pl. Simsonom van (igaz már nem én használom), addig kínlódtam vele amíg elértem, hogy pörög mint a trágyaszóró, emiatt most a hajtókarcsapágyak adták meg magukat, ráadásul mindkettő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!