Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Panelban lakunk, és az egyik...

Panelban lakunk, és az egyik szobában penészes a tapéta a falon. Leszedjük? Lecseréljük?

Figyelt kérdés

Az egyik sarkát egyik oldalról sem veszi körbe szomszéd.

És télen sajnos bepenészedik.

Én folyamatosan, 2-3 naponta letöröltem Domestossal, de ugyanúgy visszajött a penész.

Nagyon csúnya a tapéta.

Most folyik nálunk a panelprogram. Ablakot cserélnek, és körbe szigetelik a házat.

Mi legyen a tapétával?

Azt a részt ki akarjuk cserélni, és mivel nemrég festettünk még van festék, színre tudnánk festeni.

Vagy!

Leszednénk mindenhonnan a tapétát, leglettelnénk az egész szobát, és kifestenénk.

De valyon nem-e fog így is penészedni?

És akkor a rengeteg munka hiába volt.

Arra hajlunk egyébként, hogy áttapétázzuk, megnézzük, így szigetelés után milyen lesz. és ha még mindig penészedik, akkor jöhet a tapétaleszedés.

2010. júl. 27. 12:34
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

a tapétával az a gond, hogy magába szívja a vizet, és hajlamosabb a penészedésre, mint a festett fal, ezért érdemes megcsinálni szerintem, pláne hogy lesz szigetelés.

A mi házunknál a szigetelés 90 százalékban megoldotta a penészproblémát, eltűnt, de bizonyos helyeken ottmaradt, pl a betongerendáknál, mert ott hidegebb a fal. Egyébként a nem megfelelő szellőzés is okozhatja a penészt, szóval olyan is előfordulhat, hogy annyira jó a szigetelés, hogy nem engedi át a hideget-meleget, és akkor a levegőt sem, ami megint penészedéshez vezet. Ezen lehet segíteni szellőztetéssel, de mondjuk fűtésszezonban nem biztos, hogy mindig nyitogatni akarod az ablakot..Meg a sok pára is okozza a penészt, ezért mi vettünk egy páratartammérőt, amit rendszeresen néztünk, és olyan 60% körül a normális érték. Ja és van egy kifejezetten gombaölő penészmosó, az a neve, hogy Merkúr F, szerintem festékboltokban lehet kapni.

De szerintem a szigetelés megoldja a problémát.

Sok sikert!

2010. júl. 27. 12:58
 2/12 anonim ***** válasza:

Ja és korábban nekünk is tapéta volt, és miután beszigeteltünk, kicseréltük az ablakokat műanyagra és kigletteltük a falat, és kifestettünk, tényleg szinte mindenhol eltűnt, és a betongerendáknál is csak minimálisan jött vissza, az is csak télen, és azt is elég volt lemosni egyszer-kétszer egy félév alatt, mert nem jött vissza utána, meg nagyon sokat szellőztettünk, mert ugye a glett keveréséhez víz is kell, és idő kell, amíg a felkent glettből ténylegesen kipárolog a víz. És csak az első évben jött vissza, utána gyakorlatilag száz százalékban megszűnt. De a szellőztetés a legfontosabb

JA és az első voltam.

2010. júl. 27. 13:04
 3/12 anonim ***** válasza:

Akkor sokadszor:

penészesedés ott van, ahol tartósan nedves a felület. A felület leginkább azért nedvesedik, mert lecsapódik a pára. Pára pedig a hideg felületen csapódik le, ha magas a páratartalom. A panelfelújítás kettős hatással jár. Az ablakok kicserélése légzáróra azt eredményezi, hogy a pára nem tud eltávozni a lakásból, ezért megemelkedik a páratartalom. Ez könnyebben le tud csapódni a hideg felületeken. Viszont mivel leszigetelik a házat, ezért kevésbé lesz hideg a falfelület, így a pára kevésbé tud lecsapódni.

Tehát a felújítást üdvözölni kell, viszont oda kell figyelni a megfelelő szellőzésre. Az ablakokra szerelhető, magas páratartalomra nyitó résszellőzőt javaslom. Az első téli megspórolt fűtésdíjból (és az egyébként megvásárolandó penészölő szerek árából) meg is van.

2010. júl. 27. 13:25
 4/12 anonim ***** válasza:
le kell szedni, megtalálni és megszüntetni a vizesedést, vakolatot lecserélni...és utána festeni
2010. júl. 27. 14:02
 5/12 anonim ***** válasza:
vagy várj vele egy évet és fújd le Ultra szavóval, és ha visszajön a penész akkor jöhet a totál festés.
2010. júl. 27. 14:19
 6/12 anonim ***** válasza:
az ultra szavó egy kalap szar, hiába tünteti el ideglenesen, amíg a penészesedés oka nincs megszüntetve, addig mindig vissza fog jönni, nem mellesleg ezek a löttyök csak a felületen tüntetik el a penészt, a vakolatban és a tapétaragasztóban meg élnek vígan tovább
2010. júl. 27. 14:36
 7/12 A kérdező kommentje:

Az okokat sajnos nem tudom megszüntetni.

-beton-panel

-kinnt hideg, bennt meleg télen

Remélem ez utóbbi a szigeteléssel megoldódik.vakolatot nem verik le, hungarocellt tesznek rá, majd újra vakolják.

Bennt egyáltalán nem teregetek.

2010. júl. 27. 14:50
 8/12 anonim ***** válasza:

Én vagyok a szavós ember.

valóban tüneti kezelés, de mivel írta a kérdező, hogy panelprogram van, érdemes megvárni, hogy mit csinál télen az új feltételek mellett.

A panelban régi nyílászárónál ritka a magas páratartalom miatti penészedés, mert mind túl van fűtve, és a régi ablakok is jól szellőznek.A panelokban a panészedést javarészt a borzasztó hőhidak okozzák.Azon segít a panelprogram, és könnyen lehet, hogy nem jön ki újra a penész.

Persze simán lehet, hogy a falak lezárása, és a nyílászárók tömítése után a magas páratartalom miatt fog újra penészedni, de ez ugye csak tavasszal fog kiderülni.

2010. júl. 27. 15:21
 9/12 A kérdező kommentje:

A szellőzés hiány szerinzem nem volt gond essig sem, és ezután is sokat fogunk szellőztetni.

meg valami automatikus szellőztető is lesz az ablakba beépítve.

Holnap szerelik.

2010. júl. 27. 15:25
 10/12 anonim ***** válasza:

Ezek szerint ti egy normális kivitelezőt fogtatok ki, az automata szellőztetőt általában kispórolják.

Várd meg a tavaszt.

2010. júl. 27. 15:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!