Panelban lakunk, és az egyik szobában penészes a tapéta a falon. Leszedjük? Lecseréljük?
Az egyik sarkát egyik oldalról sem veszi körbe szomszéd.
És télen sajnos bepenészedik.
Én folyamatosan, 2-3 naponta letöröltem Domestossal, de ugyanúgy visszajött a penész.
Nagyon csúnya a tapéta.
Most folyik nálunk a panelprogram. Ablakot cserélnek, és körbe szigetelik a házat.
Mi legyen a tapétával?
Azt a részt ki akarjuk cserélni, és mivel nemrég festettünk még van festék, színre tudnánk festeni.
Vagy!
Leszednénk mindenhonnan a tapétát, leglettelnénk az egész szobát, és kifestenénk.
De valyon nem-e fog így is penészedni?
És akkor a rengeteg munka hiába volt.
Arra hajlunk egyébként, hogy áttapétázzuk, megnézzük, így szigetelés után milyen lesz. és ha még mindig penészedik, akkor jöhet a tapétaleszedés.
a tapétával az a gond, hogy magába szívja a vizet, és hajlamosabb a penészedésre, mint a festett fal, ezért érdemes megcsinálni szerintem, pláne hogy lesz szigetelés.
A mi házunknál a szigetelés 90 százalékban megoldotta a penészproblémát, eltűnt, de bizonyos helyeken ottmaradt, pl a betongerendáknál, mert ott hidegebb a fal. Egyébként a nem megfelelő szellőzés is okozhatja a penészt, szóval olyan is előfordulhat, hogy annyira jó a szigetelés, hogy nem engedi át a hideget-meleget, és akkor a levegőt sem, ami megint penészedéshez vezet. Ezen lehet segíteni szellőztetéssel, de mondjuk fűtésszezonban nem biztos, hogy mindig nyitogatni akarod az ablakot..Meg a sok pára is okozza a penészt, ezért mi vettünk egy páratartammérőt, amit rendszeresen néztünk, és olyan 60% körül a normális érték. Ja és van egy kifejezetten gombaölő penészmosó, az a neve, hogy Merkúr F, szerintem festékboltokban lehet kapni.
De szerintem a szigetelés megoldja a problémát.
Sok sikert!
Ja és korábban nekünk is tapéta volt, és miután beszigeteltünk, kicseréltük az ablakokat műanyagra és kigletteltük a falat, és kifestettünk, tényleg szinte mindenhol eltűnt, és a betongerendáknál is csak minimálisan jött vissza, az is csak télen, és azt is elég volt lemosni egyszer-kétszer egy félév alatt, mert nem jött vissza utána, meg nagyon sokat szellőztettünk, mert ugye a glett keveréséhez víz is kell, és idő kell, amíg a felkent glettből ténylegesen kipárolog a víz. És csak az első évben jött vissza, utána gyakorlatilag száz százalékban megszűnt. De a szellőztetés a legfontosabb
JA és az első voltam.
Akkor sokadszor:
penészesedés ott van, ahol tartósan nedves a felület. A felület leginkább azért nedvesedik, mert lecsapódik a pára. Pára pedig a hideg felületen csapódik le, ha magas a páratartalom. A panelfelújítás kettős hatással jár. Az ablakok kicserélése légzáróra azt eredményezi, hogy a pára nem tud eltávozni a lakásból, ezért megemelkedik a páratartalom. Ez könnyebben le tud csapódni a hideg felületeken. Viszont mivel leszigetelik a házat, ezért kevésbé lesz hideg a falfelület, így a pára kevésbé tud lecsapódni.
Tehát a felújítást üdvözölni kell, viszont oda kell figyelni a megfelelő szellőzésre. Az ablakokra szerelhető, magas páratartalomra nyitó résszellőzőt javaslom. Az első téli megspórolt fűtésdíjból (és az egyébként megvásárolandó penészölő szerek árából) meg is van.
Az okokat sajnos nem tudom megszüntetni.
-beton-panel
-kinnt hideg, bennt meleg télen
Remélem ez utóbbi a szigeteléssel megoldódik.vakolatot nem verik le, hungarocellt tesznek rá, majd újra vakolják.
Bennt egyáltalán nem teregetek.
Én vagyok a szavós ember.
valóban tüneti kezelés, de mivel írta a kérdező, hogy panelprogram van, érdemes megvárni, hogy mit csinál télen az új feltételek mellett.
A panelban régi nyílászárónál ritka a magas páratartalom miatti penészedés, mert mind túl van fűtve, és a régi ablakok is jól szellőznek.A panelokban a panészedést javarészt a borzasztó hőhidak okozzák.Azon segít a panelprogram, és könnyen lehet, hogy nem jön ki újra a penész.
Persze simán lehet, hogy a falak lezárása, és a nyílászárók tömítése után a magas páratartalom miatt fog újra penészedni, de ez ugye csak tavasszal fog kiderülni.
A szellőzés hiány szerinzem nem volt gond essig sem, és ezután is sokat fogunk szellőztetni.
meg valami automatikus szellőztető is lesz az ablakba beépítve.
Holnap szerelik.
Ezek szerint ti egy normális kivitelezőt fogtatok ki, az automata szellőztetőt általában kispórolják.
Várd meg a tavaszt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!