Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Ha leverek egy földelőszondát...

Ha leverek egy földelőszondát akkor jó lesz így?

Figyelt kérdés

https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__hardverek__..

Tettem fel tegnap egy kérdést csak nem nagyon jött rá válasz.

2019. aug. 12. 13:28
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
72%

A semmitől jobb lessz, még ha nem szabványos is.

Olvass utána a földelőszonda anyagának és hosszának.

De ha a majdani villanyszerelőd nem fog rákötni az érthető lessz.

2019. aug. 12. 17:52
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

A "földelés" vagyis igazi nevén védővezető, elsősorban téged véd az áramütéstől.

Amennyiben a számítógépedet szeretnéd túlfeszültségtől védeni, akkor legolcsóbb megoldás egy szünetmentes tápegység. A profi megoldás pedig egy B+C túlfeszültség levezető (lakáselosztóban), illetve a D finom védelem közvetlenül a fogyasztó mellett. Ezeknek az alapfeltétele a szakszerű védővezető megléte.

Megjegyzem, a túlfeszültség védett hosszabbítókban, szünetmentesben csak az utóbbi, D védelem van.

A szünetmentes annyiban jobb, hogy leválaszt a hálózatról, ha túl sok, vagy túl kevés a feszültség.

Mindezek nélkül van még egy megoldás: használaton kívül húzd ki a konnektorból, vihar esetén egyáltalán ne használd a gépet.

2019. aug. 12. 18:03
 3/14 A kérdező kommentje:

Természetesen csak ideiglenes lenne a szonda, de rendes 2,5 méteres szabvány szerintit vennék a boltban.

A "hivatalosat" majd a mérőóránál leverik a vill. szerelők, aztán rákötnek.

Nekem az a problémám, hogy ráz a PC, legalábbis az előző rázott mint írtam ha nedves kézzel hozzáértem. Azért mert a felesleges áramot a földelés hiányában nem tudta levezetni sehova a gép? Jól gondolom?

Egyébként én fogalmaztam rosszul, nem túlfeszültségről van szó hanem a fentebb említett problémáról.

A tápegységem elvileg egy elég minőségű darab, ami már véd túl feszültség ellen is.

2019. aug. 12. 18:54
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

"A "földelés" vagyis igazi nevén védővezető"

ezt a téveszmét azért ne reklámozd.

2019. aug. 12. 19:30
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Az a baj, hogy nem értesz hozzá. Így kérdés, fel tudod-e mérni tevékenységed következményeit. Vagy egyáltalán tudsz-e választ adni például arra a kérdésre, hogy az elosztótáblátoknál van-e védővezető, illetve konyhában vagy fürdőszobában van-e védővezetős aljzat? Azért ott szokott lenni. Hűtőszekrény például már ezer éve szokásos ebben az országban.

Ha mindenképp a földelést választod, akkor vegyél hozzá egy dugaszolóaljzatba csatlakoztatható FI-relét is.

2019. aug. 12. 22:05
 6/14 anonim ***** válasza:
100%

Hát ez egy nagyon komplikált kérdés, ideiglenes megoldásokat nehéz kialakítani, mert nem lesz hatásos. Ha 50-es, 60-as évekbeli a ház, akkor ott bizony gyakori, hogy a konyhában, fűrdőszobában sincs védővezető behúzva.

A teljesen jó megoldást az egész villamos hálózat felújítása jelenti. Addíg meg én inkább egy firelét ajánlanák.

2019. aug. 12. 22:19
 7/14 anonim ***** válasza:
72%
Ha ráz a PC sasszéja, akkor az is hibás:) egyben a te földön álló potenciálodhoz képest magasabbra kerül min ~50V-al. Ez elég veszélyes is lehet, nagyobb teljesítménynél elkezdesz lambadázni ha hozzáérsz:). Viszont a megszüntetése megoldható. Csak FI relével anyit érsz el, hogy max leold, ha hozzáérsz a PC-hez és meg...asz. Ha csak külön a PC-t leföldeled max levezeted a sasszén megjelenő áramot a földbe, viszont ez elé így nem tudsz FI relét tenni (és ma már nem szabályos FI nélkül). Neked a bejövő nullát kéne a belépésnél földelned, utána kialakítani egy EPH-t aztán onnan kiépíteni FI relén keresztül a nullát és külön vezetéken a földelést a konektorokhoz. Valamint a lakásban lévő víz, gáz és egyéb fém csőveket bekötni az EPH-ba. Tehetsz túlfesz patront is, villámnál jól jöhet, de külön az sem oldja meg a bajodat. Ha kéteres alu vezetékek vannak, biztosan kokszolódnak már a kötések, cserélni kell 3 eres rézre, márcsak a főldelés hiánya miatt is. Ha ezeket nem egyszerre oldod meg, akkor kontárkodsz, amivel csak egy áramütést kockáztatsz. Külön a PC földelése nem kielégítő megoldás, mert ha a PC hibás, akkor csodálatos hibák lesznek még a lakásban!
2019. aug. 13. 03:38
 8/14 anonim ***** válasza:
100%
Nem biztos, hogy a PC hibás, max nem hallottál a kapacitív és induktív feszültségekről.
2019. aug. 13. 17:52
 9/14 anonim ***** válasza:
30%
nembiztos hogy nemhallottam róla, max nem értesz a fizikájához:)
2019. aug. 13. 21:27
 10/14 anonim ***** válasza:
100%
Talán te nem gondoltad át, hogy a zavarszűrő kondenzátorok adnak ki feszültséget a házra, ha nincs védővezető.
2019. aug. 13. 22:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!