Ha leverek egy földelőszondát akkor jó lesz így?
https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__hardverek__..
Tettem fel tegnap egy kérdést csak nem nagyon jött rá válasz.
A semmitől jobb lessz, még ha nem szabványos is.
Olvass utána a földelőszonda anyagának és hosszának.
De ha a majdani villanyszerelőd nem fog rákötni az érthető lessz.
A "földelés" vagyis igazi nevén védővezető, elsősorban téged véd az áramütéstől.
Amennyiben a számítógépedet szeretnéd túlfeszültségtől védeni, akkor legolcsóbb megoldás egy szünetmentes tápegység. A profi megoldás pedig egy B+C túlfeszültség levezető (lakáselosztóban), illetve a D finom védelem közvetlenül a fogyasztó mellett. Ezeknek az alapfeltétele a szakszerű védővezető megléte.
Megjegyzem, a túlfeszültség védett hosszabbítókban, szünetmentesben csak az utóbbi, D védelem van.
A szünetmentes annyiban jobb, hogy leválaszt a hálózatról, ha túl sok, vagy túl kevés a feszültség.
Mindezek nélkül van még egy megoldás: használaton kívül húzd ki a konnektorból, vihar esetén egyáltalán ne használd a gépet.
Természetesen csak ideiglenes lenne a szonda, de rendes 2,5 méteres szabvány szerintit vennék a boltban.
A "hivatalosat" majd a mérőóránál leverik a vill. szerelők, aztán rákötnek.
Nekem az a problémám, hogy ráz a PC, legalábbis az előző rázott mint írtam ha nedves kézzel hozzáértem. Azért mert a felesleges áramot a földelés hiányában nem tudta levezetni sehova a gép? Jól gondolom?
Egyébként én fogalmaztam rosszul, nem túlfeszültségről van szó hanem a fentebb említett problémáról.
A tápegységem elvileg egy elég minőségű darab, ami már véd túl feszültség ellen is.
"A "földelés" vagyis igazi nevén védővezető"
ezt a téveszmét azért ne reklámozd.
Az a baj, hogy nem értesz hozzá. Így kérdés, fel tudod-e mérni tevékenységed következményeit. Vagy egyáltalán tudsz-e választ adni például arra a kérdésre, hogy az elosztótáblátoknál van-e védővezető, illetve konyhában vagy fürdőszobában van-e védővezetős aljzat? Azért ott szokott lenni. Hűtőszekrény például már ezer éve szokásos ebben az országban.
Ha mindenképp a földelést választod, akkor vegyél hozzá egy dugaszolóaljzatba csatlakoztatható FI-relét is.
Hát ez egy nagyon komplikált kérdés, ideiglenes megoldásokat nehéz kialakítani, mert nem lesz hatásos. Ha 50-es, 60-as évekbeli a ház, akkor ott bizony gyakori, hogy a konyhában, fűrdőszobában sincs védővezető behúzva.
A teljesen jó megoldást az egész villamos hálózat felújítása jelenti. Addíg meg én inkább egy firelét ajánlanák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!