Villanyszerelőt kérdeznék, falban lévő 3 eres vezeték egyik erét konnektorba dugva miért van a másik végén mindháromban mérhető fázis?
házilag szerelem a villanyt gipszkarton falban, semmi extra csak pár konnektor, és lámpa, és ahogy ma blankolom a vezetékeket, lejött a jelölés, nagyjából tudtam melyik melyik, csak nem 100% így gondoltam a szobában falból kiállót bedugom egy hosszabbítóba. Meg is lett hogy melyik kábel hova megy, de ha csak a kéket dugtam a dugalj fázisába, miért mértem a barnában és a zöld/sárgában is fázist? Először azt hittem sérült a vezeték, de biztos hogy nem az, és az összes vezeték ugyan ezt csinálta.
Miért?
utána bekötöttem a konnektorokat és tökéletesen működnek
tehát fizikai kapcsolat nélküli elektronikus kapcsolat, már értem...
fáziskeresőt arra szoktam, hogy melyik a nulla, és a fázis, arra jó
többi megy műszer nélkül, hiszen megy az áram, megy szerencsétlen mendegél A-ból B-be kapcsolóba, onnan a lámpába, és vissza, zárja az áramkört, eddig ennyire egyszerűnek tűnt az egész(és végül is az is) csak ez a dolog összezavart, de most már ezt is tudom.
:)
Van fizikai kapcsolat.
Esetedben galvanikus kapcsolat nincs, de kapacitív csatolás az van.
Az induktív csatolásra egy példa a hálózati transzformátor.
Kapacitív csatolás pl. két vezeték egymás melletti párhuzamos vezetése során is létrejön.
14-esnek:
pár éve "szakember csinálta a lakásban a villanyt, olyan fa...án, hogy többször lett neki jelezve, hogy mit hova szeretnénk...azért se
pl mosogatógép konnektort pont a pult magasságába rakta, lejjebb tettem, előszobába sötétben kell kibotorkálni, nincs a lakásban egy alternatív...a nappalihoz rakott az előszobából...???
a lakásban több nagyteljesítményű készülék egyszerre használva leba...ta a biztosítékot...az egész lakásra egy fázist hozott be, és egy 10 amperes automatáról megy az egész kecó
a fürdőszobába a tükörhöz a helyiségen belülre tette a kapcsolót, földelés persze sehol...
amit most szereltem, egy másik hálózatról vittem tovább
de egy napig csak a 40 évvel ezelőtti alkoholista "szakember" összetekert összegabalyodott, 50x50 es dobozba belezsúfolt kábeleit raktam rendbe
ha valahol tűz lesz az az előbb említett szakember lámpa bekötéseitől lesz, aki a réz és az alu vezetékeket összesodorta...
sajnos nehéz kifogni a jó szakembert, és a hülvék is sokba kerülnek
Hát akkor neked kérdező nem szakemberhez, hanem kontárhoz volt szerencséd. Az, hogy 10A-ra van kötve minden, nekem a 70-es 80-as évek hangulátát hozza vissza, ahol még nem volt divat hogy minden háztartásban mikróhullámú sütő meg automata mosógép stb. legyen.
A fürdőszobán belülre (nedves helyiségek) pedig már évtizedek óta tilos a kapcsolót beépíteni, ez még a 60-as, 70-es években is így volt amikor azt a sok házgyári panelt épülték.
A földelés más tészta, az sajnos még ma is sok esetben hagy maga után kívánnivalót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!